hoogtevrees
Wandelinspiratie,  Wandeltips

Je hoogtevrees overwinnen tijdens het wandelen

De immense bergwereld weet me te fascineren.  Niks leuker dan in alle rust en vrijheid te stappen langs weelderige bergdalen, grijze kalkrotsen, smalle bergpassen en de rijke fauna en flora. Ondanks de pracht van het landschap rondom mij , overkomt het me soms om hoogtevrees te hebben.  Vooral als ik stap langs een smal pad met een diepe afgrond.  

Acrofobie of hoogtevrees kan iedereen overkomen, op elk moment in zijn leven.  Het onbehaaglijke en duizelig gevoel wanneer je je op een bepaalde hoogte bevind is in feite een aangeboren natuurlijke angst die diep in je genen zit.  Op zich is het geen schande om aan hoogtevrees te leiden en met een aantal kleine tips die ik jullie graag meegeef,  kan je je angst wel degelijk gaan beperken.

Allereerst onderscheiden we twee soorten hoogtevrees:

  • Optische hoogtevrees is een reactie op het zien van een hoogte of een hoogteverschil. Als je die hoogte of diepte ziet, reageert je lichaam daarop door direct angstig te zijn.
  • Cognitieve hoogtevrees wordt aangejaagd door je gedachten. Het idee dat je over de rand of in de diepe afgrond zal vallen.

Deze duizeligheid wordt beheerst door onze hersenen , de positie van ons lichaam en wat onze ogen te zien krijgen.  De angst bezorgt ons zowaar een verlammende leegte.  Een andere zeer vaak voorkomende duizeligheid is van organische oorsprong : zoals een te lage bloeddruk, spijsverteringsstoornissen of een cardiaal vagaal ongemak.

Graag geef ik je 5 tips mee om je hoogtevrees te overwinnen.

  1. Kijk omhoog. Je hersenen zijn immers gewend om horizontaal te kijken.
  2. Verklein je gezichtsveld. Concentreer je op een kleinere ruimte bijvoorbeeld een grote boom in de nabije omgeving.
  3. Beheers je emoties of angst. Alle helende technieken zijn hiervoor goed, in het bijzonder fysiek contact.  Het klinkt misschien raar, maar een krachtige omhelzing met je medewandelaars kan de angst verbreken.
  4. Blijf niet star voor je staan , maar beweeg zodoende je hersenen andere informatie kunnen opnemen. Ga niet in het wild iets gaan vastgrijpen, bepaalde gripreacties kunnen immers een groter gevaar veroorzaken.
  5. En als laatste neem je voorzorgen tegen een te lage bloeddruk , drink of eet voldoende om uitdroging van de hersenfuncties te voorkomen. Een vrij constante bloedsuikerspiegel voorkomt een zwak gevoel en duizeligheid.

Gelukkig lijd ik ook aan de bergziekte.  Die bergziekte zorgt ervoor dat ik steeds een onverklaarbare drang voel om naar de top ervan te wandelen. Daarvan wil ik voorlopig niet genezen worden!

Hebben jullie bijkomende tips om hoogtevrees tijdens het wandelen te overwinnen? Deel ze met ons.

© Tekst: Stefaan Bailleur

Volg me verder op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: