historische stadswandeling
Wandelinspiratie,  Wandeltips

Historische wandeling door het centrum van Bree

Wist je dat Bree maar liefst 3 stadhuizen heeft? Je komt ze alle drie tegen op de historische wandeling door het stadscentrum. Op deze gegidste route van om en bij 2 km wandel je langs nog meer bijzondere erfgoedparels. Iedere stap leert je iets bij over de geschiedenis van Bree.

Een levendige geschiedenis

In het Limburgse Bree kan je er al wandelend een mooi stukje Vlaamse geschiedenis ontdekken. In het gezellige centrum met haar 17de-eeuws historische gebouwen en gezellige terrasjes zijn overal resten van een levendige geschiedenis terug te vinden. Om meer te weten over de geschiedenis van deze versterkte stad kan je een leuke historische wandeling van 2 kilometer maken. Groepen tot maximum 25 personen kunnen de wandeling ook samen met een gids wandelen. Gedurende twee uur voorziet de gids op tijd en stond een woordje uitleg. De wandeling kan je ook combineren met een rondleiding doorheen het stadhuis.

3 stadhuizen

En jawel, Bree bezit wel degelijk drie stadhuizen. De historische wandeling vat je aan bij het oudste stadhuis, ook wel ‘Gewanthuys’ wordt genoemd. Bovenaan het gebouw zal het merkwaardige fronton waarin het wapenschild van Bree is verwerkt, je zeker opvallen. Het gebouw vormt tegenwoordig de thuishaven van de toeristische dienst en het Heemkundig Museum van Bree.

Al heel vlug kom je op het Vrijthof, verwijzend naar het vroegere kerkhof. Aan de ene kant van het plein aanschouw je het tweede en huidige stadhuis, een voormalig Augustijnenklooster.  Het gebouw is 17de eeuws en een echte parel. Zowel de buitenkant met de prachtige renaissancetuin, als de binnenkant zijn een bezoekje waard. De Sint-Michielskerk, gelegen aan de andere kant van het plein, nodigt dan weer uit om binnen te stappen.

Het derde stadhuis van Bree vind je op het Stadsplein. Het bezit een uniek balkon, van waarop ons koningspaar Filip en Mathilde, maar ook Kim Clijsters, de verzamelde menigte gegroet hebben.

Vier stadspoorten

Via de Nieuwstadstraat leidt de stadswandeling je verder naar de Kleine Ring. Onderweg verwijzen diverse elementen naar het historisch verleden. Indertijd was Bree omringd door een vestingmuur en vier stadspoorten. De Gerdingerpoort was er samen met de Itterpoort, Kloosterpoort en Opitterpoort een van. Rondom het stadscentrum lag van de 12de eeuw tot 1870 een diepe gracht en een aardenwal. Op de wal stond een muur, de Witte en Grauwe toren en rondelen. Een gedenksteen in een klein zijstraatje van de Opitterstraat doet je dan weer terugdenken aan de zware brand in 1967, die toen meer dan 70 huizen verwoestte. Trouwens, Bree bezit ook heel wat kunstwerken. Sta op de hoek van de Nieuwstadstraat en de Gerdingerstraat zeker eventjes stil bij het verzusteringsbeeld. De bronzen beeldengroep stelt Bree met de 3 zustersteden voor.

De Breese voet

Een andere mooie beeldengroep vind je in de prachtige renaissancetuin van het stadhuis. Centraal in de tuin staat de Breese keikoppen, een werk van kunstenaar Roland Rens. Twee echte Breese keikoppen worden van elkaar gehouden door de Breese voet, een plaatselijke middeleeuwse maateenheid. Helemaal tot rust kom je het Hof van de Deken. In dit gezellig stadspark in het hart van Bree bevindt zich het Refugiehuis. Je kan er ook de restanten van 19de-eeuwse omheiningsmuur van de oude Dekenij en het beeldwerk De Maanvliegers ontdekken.

Het Perron

Eenmaal terug aan de Sint-Michielskerk symboliseert een stenen zuil naar de stedelijke vrijheden in het prinsbisdom Luik. Het Perron wijst op de status van Bree als één van de 22 “Goede Steden” van het Prinsbisdom. De zuil wordt bekroond door een pijnappel en een kruis, de prinsbisschoppelijke symbolen.

Na de wandeling kan je op het Vrijthof of in de Hoogstraat genieten van één van de vele terrasjes.

Meer info over Bree en de historische wandeling kan je bekomen via www.bree.be/toerisme De toeristische dienst is gelegen op het Vrijthof 10 te Bree. Je kan er ook de gratis brochure afhalen. Individueel is deze wandeling dagelijks te doen, in groepsverband is dit op afspraak. Voor de gids betaal je € 50 met een minimum van 10 personen, maximum 25 personen.

Tekst: Stefaan Bailleur | Foto’s Toerisme Bree

Volg je ons reeds op Facebook,  Instagram  & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.