tatras slovakijke
Bestemming,  Slowakije,  Uncategorized

Hiken in het Slowaakse Tatra gebergte

Plaats voortaan het Slowaakse Tatra gebergte op je bucketlist. Al lijkt het ex-Oostblokland niet meteen de eerste bestemming die tot onze verbeelding spreekt, toch geraakten we ogenblikkelijk verknocht. In het ongerepte Tatra landschap van grillige bergen, smaragdgroene meren en ruige wandelpaden vind je oneindig veel wandelroutes. Meer zelf, Lonely Planet riep de Hoge Tatras onlangs uit tot mooiste zomerbestemming ter wereld.

Indrukwekkend natuurgebied

Op de natuurlijke grens met Polen en Slowakije tekenen zich grillige rotsen en besneeuwde bergtoppen af. Een postkaartbeeld dat tijdens ons verblijf in het Slowaakse Tatra gebergte vaak zal terugkomen.  Kortom, eentje om in te kaderen. De komende dagen gaan we wandelen in het Tatra National Park, de trots van Slowakije. Het gebied tussen Tatry en Liptov, bestaande uit vier delen,  behoort tot de meest indrukwekkende natuurgebieden van Europa.  Belianske Tatra, de Hoge Tatra met zijn fraaie alpine landschappen, de Westelijke Tatra en de Lage Tatra garanderen een onvergetelijke wandelvakantie.

Boomkruinwandelen in Bachledka Dolina

Vanop een 32 meter hoge toren kijken we uit op de Belianske Tatra, het unieke Pieniny National Park en het pittoreske Zamaguria. De “Treetop Walk” is de allernieuwste wandelattractie in de Slowaakse Tatra  gebergte regio. Over een afstand van 1200 meter stap je via een houten loopbrug letterlijk boven de boomkruinen. Even voordien bracht de gloednieuwe Bachledka Dolina kabelbaan ons tot aan het startpunt van de boomkruinwandeling. De hoogtewandeling zorgt voor een bijzondere adrenalinestoot, maar nooit werden we overmand door angst. Helemaal boven gaan we op in het majestueuze 360° Tatra zicht. Wil je nog wat extra avontuur na de wandeling?  Neem dan gewoon de langste rodelglijbaan van het hele Tatra-gebied om je weg naar beneden in te korten.

De kleinste alpiene bergen in Europa

Er is geen betere manier om de charme van het Tatragebergte al wandelend te ontdekken. Met maar liefst 25 bergtoppen boven de 2500 meter vormen de ‘kleinste alpiene bergen van Europa een indrukwekkend wandelparadijs. Meer nog: het volledig Tatra-gebergte is sinds 1993 Unesco biosfeerreservaat. Verloren lopen tijdens je wandeling is uit de boze. Alle wandelpaden – zo’n 1800 kilometer – zijn goed bewegwijzerd en voorzien van kleurcodes volgens moeilijkheidsgraad. Als je wat geluk hebt, zou je tijdens je avontuur zo maar oog in oog kunnen staan met een bruine beer, wolf of Euraziatische lynx.  Verpozen of overnachten kan je onderweg in de oergezellige en authentieke berghutten.

tatras slovakije

De populaire Tatranská Magistrála

Geoefende stappers kunnen zich uitleven op de populaire Tatranská Magistralá. Met zijn 65 km is het de langste wandelroute in het Tatra National Park. In 4 à 7 dagen loop je van de Westelijke Tatra tot de uitlopers van de Belianske Tatra nabij het schilderachtige dorp Ždiar. Het beklijvendste gedeelte tref je in de Hoge Tatra. De tijd ontbreekt ons om het ganse traject te stappen.

In het populaire skigebied Tatranská Lomnica nemen we de kabelbaan tot Skalnatá Dolina.  We worden ogenblikkelijk overmand door het sprookjesachtige uitzicht op het kleine meer  en de Lomnicky Stit, één van de hoogste toppen van het Hoge Tatragebergte. Van hieruit kan je een kleine gondel nemen tot de top. Alleen reserveer ruim op tijd je ticket, want de plaatsjes zijn beperkt. Daarnaast zijn er ook diverse wandelmogelijkheden.  Zo kan je wandelen tot het hoogst gelegen weerstation in Slowakije. Of anderzijds zoals onszelf de Tatranská Magistralá volgen naar Hrebienok.

Besneeuwd Alpine landschap

Het smalle bergpad loodst ons door het woeste Alpine landschap van de Hoge Tatras. Verrassend voor de tijd van het jaar ligt er  boven de boomgrens opvallend veel sneeuw.  Niet onoverbrugbaar, maar op sommige plaatsen is het toch opletten geblazen. Het glibberige pad is immers vrij smal.  De prachtige aanblikken op de onderliggende vallei en bergtoppen blijven elkaar maar opvolgen. Treffend zijn ook de talrijke Slowaken die ons hartelijk begroeten met “ dobrý dên”.  Op weg genieten we onderwijl van de variërende fauna, flora en enkele imposante watervallen. Aan het tandradtreintje van Hrebienok eindigen we de waanzinnig mooie wandeling.

De Koliba

Na een lange dag van wandelen gaat er niets boven een heerlijke maaltijd in de plaatselijke ‘koliba’. Het zijn echte toeristische trekpleisters die een uitstekende klassieke Slowaakse keuken brengen, soms vergezeld van live muziek. De ideale afsluiter van onze eerste wandeldag, waarna we overnachten in het Grand Hotel Praha. Dit supermooi 4-sterren hotel in Art Nouveau stijl, neemt je mee naar het gouden tijdperk van de Tatra. Eén van de troeven van het hotel is het nieuwe wellness-centrum met een infinity zwembad van waaruit je uitkijkt op de Hoge Tatras. Tijdens de wellness behandeling komt de helende kracht van de Tatra-natuur nog meer tot zijn recht.

Het smaragdgroene bergmeer

Ontwaken met zicht op de bergtoppen die rood kleuren van de opkomende zon.  Je kan je geen beter begin van de dag voorstellen. Vandaag staat een wandeling vanuit het hoogst gelegen dorp van de Tatra, Strbske Pleso op het programma. Het is een populaire wandelbestemming bij de lokale bevolking. Zonder twijfel is het prachtige smaragdgroene bergmeer omringd door verschillende besneeuwde bergtoppen de ideale uitvalsbasis voor verschillende wandelingen. Een andere klassieker is een gemakkelijke wandeling van Strbske Pleso naar Popradské Pleso. Fascinerende uitzichten worden er gecombineerd met schaduwrijke plekjes en een kabbelend bergriviertje die leiden tot een ander idyllisch meer. Wie een iets pittigere wandeling verkiest met uitzicht op de iconische Krivántop kan stappen tot de Solisko bergchalet.

Mysterieuze grotten

We ruilen naderhand de Hoge Tatra voor een bezoek aan het National Park van de Lage Tatra en de Demänovskavallei.  Glooiende dalen met oude, verstilde dorpjes, stromende riviertjes, groene bossen en imposante kasteelruïnes: je komt het allemaal tegen als je door het Slowaakse Tatra gebergte rijdt. Ons hartje gaat bovenal sneller slaan bij het aanschouwen van een felgeel bloemenveld dat zich schril contrasteert tegen de grillige bergtoppen. In de Lage Tatra tref je heel wat mysterieuze grotten , zoals de Demänovska Vrijheidsgrot. Aan de hand van een begeleid bezoek – weliswaar alleen in het Pools of Slowaaks – kom je alles te weten over de fascinerende wereld van stalagmieten, stalactieten en lotusdruipstenen.

Een Belg in Slowakije

Verscholen in de stilte van het kleine dorp Malatiny te midden de Lage Tatra treffen we een Belg in Slowakije.  Gerdi Vanfleteren verloor niet alleen zijn hart aan een meisje uit het dorp , maar evenzeer aan de Liptov-regio.  In 2004 openden ze samen Sojka Resort. Je kan er verblijven in vakantiehuisjes rondom een sfeervolle tuin. Allen zijn gebouwd op een authentieke manier, maar in de geest en de tijd van nu.  Een beetje België in Slowakije , want ze hebben er eveneens een assortiment Belgische bieren.  Al smaakt de Slivovica, een zelfgestookte Slowaakse pruimenbrandwijn na of tijdens de wandeldag even heerlijk.

Meer info

Dit artikel is geschreven als onderdeel van een bloggers trip georganiseerd in samenwerking met Reizen naar TatrasEnjoy Tatras. Met de ondersteuning van het Slovaakse Ministerie van Verkeer en Bouw

Vanuit Brussels South Charleroi vertrekken er met Ryanair meerdere malen per week directe vluchten naar Bratislava. Boekingen maak je via de Ryanair website

Zelf vlogen we met Lot Polish Airlines naar Krakow, waarna we met een shuttlebus het Tatras gebergte ontdekten.

Tijdens de bloggers trip verbleven we in volgende hotels

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg ons verder op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: