triootje westhoek
Wandelroutes,  Wandelroutes West-Vlaanderen

Het Stiltepad in Westouter, waanzinnig mooi

Zin om iets actiefs en toch zen te doen tijdens je verblijf in het West-Vlaamse Heuvelland?  Ga wandelen op het Stiltepad in Westouter!  Het West-Vlaamse landschap met haar getuigenheuvels is waanzinnig mooi om te voet te ontdekken. Er is zo veel te zien.  Onderweg kom je langs plekken waar het echt nog stil is en kan je eventjes stilstaan bij de haiku’s van dichter Geert de Kockere.

Heuvelland een prachtig wandelgebied

Het Heuvelland is een prachtig gebied om te wandelen.  Eerdere wandelverhalen brachten ons langsheen de Tweebergenwandelroute en de Kemmelbergwandelroute. We werden bijzonder verrast door de schoonheid, geen wonder want beide wandelroutes behoren tot de populairste van Vlaanderen.  Neem het van ons aan,  het Stiltepad vertrekkend in de dorpskern van Westouter moet niet onder doen.  Flirtend  tegen de Franse grens  nodigt het wandelpad je uit om stil te worden en te luisteren naar je ademhaling , het ruisen van de bomen , het fluiten van de vogels en het kabbelen van een beekje.

Vijf natuurgebieden in één wandelroute

Het Stiltepad zo’n 13 km lang maakt hoofdzakelijk gebruik van het wandelnetwerk Heuvelland. Op zich hoef je maar de knooppunten te volgen met uitzondering van een stukje  Douvevallei .  Je komt van de ene verrassing in de andere te vallen.  Vooral in het voorjaar kleurt het traject met bosanemoon, gele dotterbloem , blauwe wilde hyacint en gele primula waanzinnig mooi.  Plankenpaden of vlonders zorgen dan eerder voor het avontuurlijke aspect en een best pittig traject. De beboste heuvels van de Zwarte Berg , de Rode Berg, de Baneberg en de Vidaigneberg zijn immers nooit veraf.  Maar het feit dat je 5 natuurgebieden afwisselt met unieke vergezichten maken het Stiltepad zo bijzonder.

Poëzie onderweg

De 5 natuurgebieden die je doorkruist zijn niet van de minste.  In het natuurgebied Broekelzen tref je afwisselend bronbossen en graslanden. Het kronkelende Broekelzenbeekje is er je metgezel.  Wat verder kom je in de Douvevallei.  Een gebied dat zich kenmerkt door holle wegen, knotbomenrijen, houtkanten en hagen. Ze ademen zowaar een sfeer van lang vervlogen tijden uit. Hier hoor je echt de stilte om je heen.  Eenmaal de flanken van de Baneberg achter de kiezen duik je regelrecht het Hellegat op de Rodeberg in.  De zeer steile flanken zorgen voor een adembenemend zicht en behoren tot de mooiste landschappen van het Heuvelland.  Afsluiten doe je met de Sulferberg en de Goeberg.  Net een tweeling opnieuw omringd door kletsnatte graslanden en boskes.  Je waant je in de poëziewereld.

Hoor, zie , geniet

Maar de echte poëzie vind je ook onderweg. Hangmatten, ligzetels en zitbanken – op enkele heel bijzondere plekken –  prikkelen al je zintuigen.  Ze nodigen je uit om volop te genieten van het mooie panoramische zicht op de heuvelrij. En er staan ook haiku’s van dichter en streekkenner Geert de Kockere.

De beek, nooit vraagt ze,

Niet één keer: Is het nog ver?

Zingend vloeit ze voort.

Hier kan je dus rustig en ontspannend een dag lang volop al wandelend genieten.  Tip : plof zeker eens neer in een van de stiltegebieden langs de weg .  Hoor , zie en geniet rondom je.

 • stiltepad
 • blaren

Praktisch

 • Afstand: 12,9 km – Verkorte wandeling van 7 of 10km mogelijk
 • Gratis parking: ruime parking nabij het dorpsplein van Westouter
 • Wil je een keertje het Stiltepad stappen? Dan is het noodzakelijk om de wandelkaart aan te kopen nabij Toerisme Heuvelland of Westtoer. Het traject volgt  grotendeels de wandelknooppunten van het wandelnetwerk Heuvelland. Met uitzondering de passage doorheen de Douvevallei en een stukje Hellegat.
 • Niet geschikt voor rolstoelen. Laarzen of stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe in de winter.
 • Horecatip: langs de wandelroute zijn er diverse mogelijkheden tot verpozing. Je komt onder andere voorbij café-camping De Nachtegaal Opgelet buiten het zomerseizoen enkel open op zondag. Maar in de zomer zijn ze wel open van donderdag tem zondag 🙂
 • Na de wandeling zijn er in Westouter  meerdere mogelijkheden voor een hapje en/of drankje.  Onze favorieten zijn onder andere ’t Peenhof en In de Zwaan
 • Meer info omtrent het wandelnetwerk Heuvelland en het Stiltepad kan je bekomen nabij Westtoer, T 050 30 55 00 – info@westtoer.be – www.toerismewesthoek.be    De wandelkaart Stiltepad is verkrijgbaar via de webshop van Westtoer tegen € 2 ,00
 • De dienst voor Toerisme van Heuvelland vind je op het Sint-Laurentiusplein 1 te 8950 Heuvelland. Telefoon: +32 (0) 57 45 04 55. E-mail: toerisme@heuvelland.be– www.toerismeheuvelland.be

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

stiltepad
Geen tijd om nu te lezen? Bewaar deze wandelroute op Pinterest voor later.

Volg ons verder op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

7 reacties

 • Rory

  Prachtig geschreven. Zelf wandel ik niet heel veel (af en toe een rondje Naarden-Vesting) maar dit is zó mooi beschreven: “Flirtend tegen de Franse grens nodigt het wandelpad je uit om stil te worden en te luisteren naar je ademhaling , het ruisen van de bomen , het fluiten van de vogels en het kabbelen van een beekje.” Prachtig! Ik krijg er gewoon zin in, om daar te gaan wandelen. Ook de foto’s en met name de bankjes waar de mooie teksten op staan. Het klinkt allemaal heel uitnodigend.

 • Marc Heyman

  Wauw, een super wandeling. Probeer ook eens stiltelogies De Douvevallei uit waarlangs het stiltepad passeert ; je kan er overnachten in ofwel een houten slaapPOD ofwel in een vakantiewoning http://www.dedouvevallei.be , een echt stiltelogies waar je de natuur vanuit je bed kan beleven ;-))

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.