Bestemming,  Frankrijk

Het prachtige, groene Montagnes de Jura

Mijn wandelkoffers staan klaar voor ‘ the next destination “.  Binnenkort vertrek ik op uitnodiging van de toeristische dienst van Montagnes du Jura – samen met Marc Thijs van de Wandelkrant en professionele reisjournalisten Kris Clerckx en Ingrid Castelein – voor een lang weekend naar het hart van de Jura.   

Twee jaar geleden ontdekte ik voor het eerst deze prachtige, groene en nog niet zo bekende Franse regio. Toen stapte ik drie dagen lang op de wandelwegen van de “ La Grande Traversée”. Witte kalkrotsen, de vallei van de Doubs, wilde riviertjes, majestueuze sparrenbossen en niet eens zo heel veel wandelaars blijven me bij.  Stukken van de 388 km lange afstandswandeling brachten me toen langs het middelgebergte van de Franse en Zwitserse Jura. Alleen vielen de weersomstandigheden niet echt mee. Regen, mist, hagelbuien, … verbrodden het verblijf.

Intussen brand mijn kaarsje voor de heilige Rita , de patroonheilige voor goed weer. De planning van ons verblijf ziet er veelbelovend uit. Met de TGV gaat het vanuit Brussel naar Besançon, hoofdstad van de regio Franche-Comte. Daar maken we kort kennis met het historische gedeelte van de stad.

19113823_10155443697164308_3477330258172823316_n.jpg
Ornans, het Venetië van de Comte – Foto Montagnes du Jura @julmouth

Comte, de naam is gevallen. De lekkere kaas die wat naar Gruyère smaakt zal uiteraard niet ontbreken tijdens deze reis. We nemen hierna de koffers voor een rit naar Ornans, liefdevol ‘ het Venetië van de Comte ‘ genoemd.  Liefhebbers van kanovaren leven zich uit op de Loue , een zijrivier van de Doube en naar verluidt één der mooiste van Europa. ’s Avonds bezoeken we Salins-Les-Bains en zijn Grande saline. De oude zoutziederij is erkend als Unesco Werelderfgoed.

SALINE 1.JPG
Ingang Grande Saline  / Foto @Montagnes du Jura

Op dag twee trekken we de wandelschoenen aan voor een trektocht langs la Voie Saline. Een wandeletappe van een 20-tal kilometer langs de ongerepte natuur , cultuur en patrimonium van de Jura. Eindpunt vormt het bergstadje Pontarlier , bekend om zijn absint – een destillaat van 70% alcohol. We houden het bij een bezoek aan het museum en de distillerie.

Porte_Saint-Pierre_de_Pontarlier.jpg
Porte Saint-Pierre Pontarlier @Montagnes du Jura

De laatste dag is het tijd voor wat afkoeling! Eerst gaan we  suppen op de Lac de Saint-Pont in Malbuisson.  Ben even benieuwd als jullie, hoe ik dit zal overleven. Na de middag vertrekken we voor een wandeling langs “ le Chemin de la Contrebandes Franco-Suisse “.  Een etappe van een drietal uur in de voetsporen van Franse smokkelaars en Zwitserse douaniers.

 

14606481_10154621846989308_2486949236044011730_n.jpg
Saucisse de Morteau / Foto @ Montagnes du Jura

Onze trip sluiten we af in Morteau, wereldbekend voor zijn gekookte saucissen.

Ik popel nu reeds van ongeduld. Uiteraard kan je mij volgen vanuit la Montagne de Jura via mijn sociale media kanalen. Regelmatig post ik updates via Facebook , Instagram en Twitter

Hebben jullie tips over Montagnes du Jura? Wat zijn jullie geliefde plaatsjes? Ik ben alvast benieuwd.

Fotocredits Montagnes du Jura –  Uitgelichte afbeelding @Xavier Petit

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.