
Het Paznauntal: vier pittoreske bergdorpen
Enkele weken terug verbleef ik in het Paznauntal, een zonovergoten vallei in het westen van Tirol. Vier pittoreske bergdorpen worden er omgeven door drie imposante bergketens. De Verwall, Sammaun en het Silvretta hooggebergte bieden talloze wandelmogelijkheden.
Een gastvrij plaatsje
Zonovergoten? Nauw! Mijn heenreis was er één van regen , nog meer regen en heel veel regen. Wanneer ik het lieflijke Kappl bereik, laat ik het niet aan mijn hart komen. De buienradar belooft de komende dagen immers beterschap. Het kleine dorp valt op door zijn unieke uitstraling middenin de imposante bergwereld van het Paznauntal. Drie dagen lang verblijf ik in het charmante hotel Sunshine. Een gastvrij familiaal adres dat culinaire lekkernijen koppelt aan fantastische wandelervaringen. En juist deze flair maakt mijn wandelverhaal zo bijzonder.
De vier Paznauntal dorpen
De volgende ochtend verken ik samen met mijn toegewijde gastheer Andreas, de vier Paznauntal dorpen: Galtür, Ischgl, Kappl en See. De Silvretta Card die me vriendelijk bij aankomst in het hotel werd aangeboden, komt goed van pas. Met de gastenkaart op zak maak ik zorgeloos gebruik van alle kabelliften en de knalgele Paznauntaler bus. Een aantal musea, openbare zwembaden en de kristalheldere Badensee zijn eveneens gratis toegankelijk.

De Silvratta Hochalpenstrasse
Mijn wandelverhaal vangt aan met een schilderachtige rit over de Silvretta Hochalpenstrasse. Het is een der mooiste toeristische autoroutes in de Alpen, gelegen op de grens tussen Tirol en Vorarlberg. Het landschap tekent zich af met talloze gezichten op imposante drieduizenders met eeuwige sneeuw. De “Bielerhöhe “ vormt het hoogste punt langs de weg, terwijl de bergpieken en de gletsjer nog duizend meter hoger liggen. Vlakbij ligt de imposante stuwdam van de Silvretta-Stausee, vanwaar meerdere gemarkeerde wandelroutes aanvatten.
Mijn keuze valt op een eenvoudige, niet al te inspannende wandelroute rondom het stuwmeer. Ik kijk steevast uit op ruige bergtoppen zoals de 3.312 meter hoge Piz Buin, de hoogste berg in de Oostenrijkse Silvretta. Het wandelpad is goed begaanbaar en je doet er een kleine twee uur over. De wandeling eindigt in de gezellige alpenhut Piz Buin om er te proeven van authentieke Tiroler Kaiserschmarrn. Het gerecht doet me denken aan een lichte, gekarameliseerde pannenkoek die ze in stukken snijden, bepoederen met bloemsuiker en serveren met appelmoes.

Galtür, het hoogste dorp van het Paznaun
In de namiddag volg ik het wandelpad langs de kronkelende Vermuntbach tot in Galtür, het hoogste dorp van het Paznauntal. Een warme gastvrijheid, natuur en volop wandelplezier gaan er hand-in-hand. In 1999 werd het dorp getroffen door een enorme lawine. Hierbij kwamen 37 dorpelingen en wintergasten om het leven. Ik heb een afspraak in het Alpinarium Galtür, een museum helemaal gewijd aan het leven in de hoge bergen. Het is niet alleen maar een museum, maar eerder een attractie. Het belangrijkste onderdeel vormt een 345 meter lange en 19 meter hoge beschermingsmuur om het dorp tegen lawines te beschermen.

De Paznauner Höhenweg
Ervaren wandelaars kunnen vanaf hier aansluiten op de Paznauner Högenweg. Een lange wandeltrail van 120 km wandelplezier en 11.000 hoogtemeters, waarbij je het hele Paznauntal doorkruist. Het ganse traject is onderverdeeld in negen etappes die variëren van 5 tot 22 km per dag. Aan de hand van de rood-witte markeringen stap je langs weelderige groene alpenweiden, romantische lariksbossen, koele bergmeren en spectaculaire hangbruggen. Vergaloppeer je echter niet! Enkele trajecten zijn redelijk zwaar en lopen langs ruige bergformaties waarbij de reusachtige bergpieken van de Verwall en Sammaun het beeld bepalen. Gelukkig kan je onderweg eventjes verpozen of overnachten in de typische rustieke berghutten.

Wandelen én culinair genieten
Veel gemoedelijker gaat het eraan toe in het langgerekt Jamtaldal. Achter elke bocht schuilt een nieuwe ontdekking en bovenal een onverwacht zicht op het besneeuwde Sammaunmassif. Dicht bij de oevers van de Jambach bloeien kleurrijke almbloemen. De intense rust wordt er alleen verstoord door een paar vriendelijk grazende koeien en het kletterend geluid van de kleine bergrivier. Helemaal aan het einde, aan de voet van de Jambachgletsjer, piept uit het niks de prachtige Jamtalhütte. De berghut maakt onderdeel uit van de Culinaire Jakobsweg. Een jaarlijks zomerevent waar wandelen én culinair genieten centraal staan. Vijf topchefs presenteren een bijzonder gerecht. Speciaal voor de Jamtalhütte werkte de Engelse sterrenkok Simon Hulstone een gerecht uit op basis van gerookt varkensstoofvlees , risotto en knolselderpuree. Ingrediënten uit de regio, bereid op een verfijnde manier.

Schmugglertour
De laatste decennia groeide Ischgl uit van een klein bergdorp tot een levendig skioord. In de winter ondergaat de hele dorpskern een metamorfose waarbij duizenden toeristen zich uitleven op de 238 kilometers skipistes en de uitbundigheid van de après-ski . Eenmaal de winter voorbij vormt het skigebied een ideaal wandelterrein. Ik prijs me gelukkig als de kabelbaan me afzet op de Silvretta Arena, een immens wandelgebied dat het Paznauntal verbindt met het Zwitserse Sammaun. De hoge onverwoestbare pieken van de Bürkelkopf, de Flimspitz , de Greitspitz en de Palinkopf tekenen zich majestueus rondom mij af. Ik adem diep in, blaas langzaam uit en kom helemaal tot rust tijdens een wandeling langs een oude “schmuggler” of smokkelaarsweg. Al van oudsher is het grensgebied populair voor het smokkelen van handelswaar. Oostenrijkse smokkelaars brachten hoeveproducten mee in ruil voor Zwitserse luxeproducten. Tegenwoordig kan je in Sammaun belastingvrij shoppen.


De Medrigalm in See
De laatste dag maak ik andermaal gretig gebruik van de Silvretta Card. Vanuit See brengt de gondelbaan me naar het bergstation Medrigalm. Van hieruit wacht me een leuke wandeling naar de Ascherhütte op 2.256 meter. Het breed wandelpad die ik volg maakt eveneens deel uit van de “Kulinarische Jakobsweg“. Een flink bord Käsespätzele helpt me terug op krachten komen. Hierna leidt een avontuurlijke terugweg langs de Versingalpe me over bruggetjes, langs de bedding van bergbeekjes , rotsen , kleurrijke almenbloemen, marmotten en loeiende koeien.
Interesse om het Paznauntal zelf te ontdekken? Dat kan via de website van de regio Paznaun-Ischgl. Ik maakte deze reis op uitnodiging van het Tourismusverband Paznaun en Hotel Sunshine te Kappl
Tekst & foto’s Stefaan Bailleur
Wil je op de hoogte blijven van de laatste wandelverhaal updates ? Volg me via Facebook , Instagram en Twitter

