Op stap langs het kanaal van Bernistap

Houffalize, je zou stilaan kunnen zeggen dat het mijn tweede thuis is geworden.  De regio in het hart van de Ardennen heeft net als mijn geliefde, mijn hart gestolen.  Enkele jaren terug ontdekte ik in het Natuurpark van de Twee Ourthes talrijke wandelmogelijkheden. Zoals jullie reeds eerder konden lezen in het wandelverhaal “ In een bocht van Ol Fosse d’Outh ‘ wisten de wandelpaden langs de beboste valleien van de Ourthe me te verrassen. Daarnaast is een wandeling langs het kanaal van Bernistap beslist een aanrader in de prachtige regio hartje Ardennen. Uiteraard om er te hiken.

Het Natuurpark van de twee Ourthes

Het Natuurpark mag je in geen geval missen.  Gelegen in het noordoostelijke deel van de provincie Luxembourg en het Groothertogdom strekt het 76.000 hectaren groot natuurpark zich uit langs de typische reliëflandschappen. Een regio waar elke Ardennees bijzonder trots op is. De wandelmogelijkheden zijn er enorm! Ieder seizoen lijkt het wel of er een nieuw landschap tevoorschijn komt in de Ourthevallei.

En er zijn wel degelijk twee Ourthes in het Natuurpark! De bron van de oostelijke Ourthe tref je aan de rand van het dorp Gouvy, waarna het meandert door het landschap tot in het stadje Houffalize. De westelijke Ourthe neemt zijn bron in de buurt van het dorp Ourt, een deelgemeente van Libramont-Chevigny. Beide rivieren verenigen zich aan de dorpsrand van Engreux. Waarna de Ourthe begrensd door talrijke naald- en loofbossen zich verder kronkelt tot in La-Roche-en-Ardenne.

kanaal bernistap

Het mooiste karaktervolle Ardennen-dorp

Ik hoef jullie wellicht niet meer te overtuigen, telkens sta ik versteld hoeveel mooie plekjes er in Houffalize zijn. Het plekje dat ik enkele weken terug ontdekte, is er een van. Gelegen op een boogscheut van Houffalize ligt het dorp Tavigny. Het staat bekend als één van de mooiste karaktervolle Ardennen-dorpjes en is een omweg meer dan waard. De leistenen huisjes, het feodaal kasteel, het witgeschilderde Sint-Remy kerkje en de typische sfeer maken van Tavigny een indrukwekkende plek.

kanaal bernistap

Op het tracé van de Escapardenne

Te midden het dorp, schilderachtig gelegen op de helling van een beekdal vind je het kasteel van Tavigny. De oorsprong ervan zou terug gaan tot in de middeleeuwen. De heren van Tavigny hadden er destijds het roer in handen. In 1360 ging de macht over naar de familie d’Ouren, een machtige feodale familie uit het Groothertogdom. Net tegenover het kasteel biedt het kleine kerkplein mogelijkheden om te parkeren. Tevens vormt de locatie met een uitnodigende picknicktafel het startpunt van onze wandeling. Ogenblikkelijk sluiten we aan op de blauwwitte markeringen van de Escapardenne Eislek Trail. De 104 kilometers lange populaire afstandswandeling tussen Kautenbach en La Roche staat al enige tijd op onze bucketlist. Je kan de ganse route in vijf heerlijke etappes van gemiddeld een 20-tal km stappen.

kanaal bernistap

Het Kanaal van Bernistap

Vandaag beperken we ons met een stuk langs het kanaal van Bernistap. Een project van grote omvang, doch nooit afgewerkt! Je kan het best vergelijken met het kanaal Komen-Ieper (provinciaal domein De Palingbeek) in de provincie West-Vlaanderen. We keren het dorp Tavigny meteen de rug toe. Een opwippend pad van steenslag, nu eens hol dan weer bol, brengt ons te midden bucolische beeklandschappen. Aan de rand van een dennenbos komt het gehucht Bernistap in zicht.  Een grote hoeve waarvan de gevel mooi roze kleurt typeert het plaatsje. Niks meer, niks minder! Tegenover de hoeve brengt een woest voetpad ons langs het restant van het kanaal. Een ambitieus project binnen het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden dat de Maas met de Moezel moest verbinden. Alleen diende men vanaf de Maas een hoogteverschil van 400 meter te overwinnen, om daarna weer 300 meter te dalen tot de Moezel. Onbegonnen werk dus, waarbij maar liefst 215 sluizen in het plan werden voorzien.  Je kan het raden, het kanaal raakte nooit helemaal af. Deels door de komst van de trein, maar voornamelijk door de politieke onstabiliteit van de Nederlanden en de onafhankelijkheid van België.

kanaal bernistap

Bevers spotten

De wandeling langs het kanaal van Bernistap loopt bij aanvang langs hoog opgeschoten gras, netels en doornstruiken.  Niet echt bevorderlijk om er te lopen met korte broek. Gelukkig krijgt het pad naderhand meer begaanbaarheid. We hebben zelfs nog een beverdam kunnen spotten onderweg. Hierna vervolgen we langs indrukwekkende sparrenwouden en de kleine gehuchtjes van Boeur en Wandebourcy. Je geraakt er maar niet uitgekeken op de schoonheid van de ruige, beboste heuvelkammen die deel uitmaken van het Natuurpark van de Twee Ourthes.  Straatnamen hoef je hier niet te zoeken, want bijna alles heet gewoon ‘Tavigny’! Langs enkel mooie huizen, in het dorp zijn trouwens nog enkele traditionele boerderijen te vinden en eigenlijk zou Tavigny op het lijstje van ‘Mooiste dorpen van Wallonië’ moeten staan.

Het wandelmekka

Aan wandelroutes geen gebrek in Houffalize. De topografische wandelkaart is goed voor 114 km wandelplezier mooi onderverdeeld in 10 wandellussen variërend van 5 tem 16km. Iedere wandelroute is er aangeduid met een uniek symbool, de ideale leidraad mocht je toch de weg kwijt geraken. Je kan er ook wandelen op de Ravel L163, een geasfalteerd stuk oude spoorweg tussen Gouvy en Bastogne. Ideaal voor mensen die niet zo houden van avontuurlijke omlopen of mensen met een handicap.

© Tekst & Foto’s Stefaan Bailleur

ALGEMENE INFO :

  • Royal Syndicat d’Initiative de Houffalize – Place de Janvier 45, 2 – 6660 Houffalize Tél: +32 (0)61/28.81.16 – Fax: +32 (0)61/28.95.59 info@houffalize.be www.houffalize.be

Wandelen

  • De wandelkaart Houffalize bundelt 10 thema-wandelingen variërend tussen 5 tem 16km. De wandelkaart wordt te koop aangeboden in de plaatselijke toeristische dienst van Houffalize tegen € 7,5
  • De 104km lange Eisleck Trail loopt dwars door de Ardennen van het Groothertogdom naar Belgisch Luxemburg. De uitgebreide wandelbrochure wordt te koop aangeboden in de plaatselijke toeristische diensten tegen € 17

Logeren:

  • Vakantiecentrum Vayamundo vormt de uitgelezen plek voor een gezins- en wandelvakantie in hartje Ardennen. Zowel op het domein zelf als in de ruime omgeving vind je een brede waaier aan ontspanningsmogelijkheden. Zeer rustig gelegen langs de Ourthe vormt het vakantiedomein het startpunt van talrijke wandelingen. Ol Fosse d’Outh 1 – 6660 Houffalize – Tel. +32(0) 78 15 61 00 – www.vayamundo.be – contactcenter@vayamundo.be

Volg me verder op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

0 Antwoorden op “Op stap langs het kanaal van Bernistap”

  1. Zeer interessant verslag van een mooie omgeving om te wandelen. Dank U.

    1. Hartelijk dank , de regio Natuurpark van de twee Ourthes is inderdaad een wondermooie wandelregio. Keep tuned voor nieuwe wandelverhalen.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.