blaren
Wandelinspiratie,  Wandeltips

Help blaren! Hoe voorkomen en behandelen?

Er is niets erger dan tijdens het wandelen een lichte irritatie te voelen aan je hiel of aan je kussenteentjes. Blaren dus, die je wandelplezier flink kunnen bederven. Daarom kun je maar beter wat voorzorgen nemen als je gaat wandelen. We geven je graag enkele tips mee hoe je blaren kunt voorkomen en behandelen.

Hoe krijg je blaren?

Om blaren te voorkomen, is het belangrijk om in de eerste plaats de oorzaak te weten. Vocht, warmte en drukplekken op je huid zijn immers de grootste redenen. Door wrijving of druk gaat je huid irriteren en ontstaat er een blaar.  We geven je de belangrijkste oorzaken mee.

  • Te krappe wandelschoenen
  • Rimpels in je wandelsokken
  • Zweet
  • Natte voeten door regen of rivierovergangen
  • Het niet instappen van je nieuwe wandelschoenen.

Sommige van deze oorzaken zijn moeilijk te verhelpen.  Tijdens het wandelen gaan je voeten opzwellen en vooral bij hitte ga je zweten … het is een natuurlijk proces van je lichaam! Maar andere oorzaken, zoals rimpels in je wandelsokken, een slechte schoenkeuze of het niet inwandelen van je nieuwe wandelschoenen , kan je op voorhand voorkomen.  

Hoe voorkomen?

Een van de gevoeligste plaatsen voor blaarvorming, vooral tijdens een meerdaagse wandeling, zijn je hielen. Blaren op je hielen zorgen voor een onaangename wandelervaring. Vooral als je hiel geïnfecteerd raakt of als de blaar te groot wordt, is dit vrij pijnlijk. Tijdens een meerdaagse kan je blaren vermijden door het afplakken van je hiel met speciale tape. Maar dit neemt de oorzaak nog niet weg. 

TIPS OM BLAREN TE VOORKOMEN

Draag de juiste wandelsokken.

Goede wandelsokken zijn een must om blarenontwikkeling op je voeten te vermijden.  Niet zomaar wandelsokken, wel  comfortabel zittende paren liefst zonder naden.  Keuzes en kleurtjes zijn er in overvloed. Je hebt sokken die snel drogen , andere die niet te snel stinken.  Exemplaren die warm lopen en nog andere die juist koel aanvoelen.  Je hebt zelfs linkse en rechtse wandelsokken.  Allemaal met een reden … de hoge kwaliteitseis van de wandelaar.  Kies echter voor een wollen of synthetisch paar, daar deze materialen snel drogen en zweet afvoeren.

blaren
Draag de juiste wandelsokken @ Photo JR Ogrin

Zelf wandelen we met BRBL.  Geen gekend merk, maar prijs-kwaliteit zeker een aanrader. Grootste voordeel bij BRBL is de naad aan de buitenkant van de sok.  Daarnaast maken ze gebruik van een slim systeem die zorgt voor een betere afvoering van vocht en extra demping biedt op de blaargevoelige plekken.

Het dragen van dikke sokken of twee paar tegelijk raden we ten zeerste af.  Voor wie echt blaargevoelig is kunnen we de dubbellaagsokken van Wrigthsock aanbevelen.   In feite bestaat de sok uit twee sokken: een binnen- en een buitensok. Wrijving tussen de lagen wordt opgevangen zodat de kans op blaren minimaal is. De zachte, vocht- afvoerende binnensok houdt de voet droog en koel terwijl de buitenlaag voor luchtdoorlaatbaarheid en vochtverdamping zorgt. Droge voeten zijn warmer en de huid is sterker.

blaren

Kies de juiste wandelschoenen

De belangrijkste factor om blaren te vermijden zijn je wandelschoenen. Tijdens het wandelen zijn je voeten vrij onderhevig aan diverse schokken, afhankelijk van het wandelterrein.  Geef je voeten daarom het comfort en de bescherming die ze nodig hebben om blaren te voorkomen.  Vermijd daarom te ruime schoenen. Tegelijkertijd moet je enige ruimte overhouden voor je tenen, want te kleine wandelschoenen veroorzaken ook blaren. Houd er bij het passen van nieuwe wandelschoenen rekening mee dat je voeten dikker worden als je enkele kilometers hebt gewandeld.

Koop je wandelschoenen nooit ’s morgens maar pas als je reeds een tijdje gelopen hebt en je voeten wat gezwollen zijn.  Wandel een tijdje rond in de winkel. Gespecialiseerde schoenenzaken heb vaak ook een hellend vlak.  Maak er gebruik van om je wandelschoenen te testen en te voelen of je hielen op dezelfde plaats bergop blijven. Controleer ook dat je tenen de voorkant van je schoen niet raken tijdens het afdalen.  Als je ook maar iets van druk voelt: niet kopen.

Wandel je schoenen in

Wanneer je nieuwe wandelschoenen hebt, is het belangrijk om deze al diverse keren in te wandelen. Op deze manier kunnen de schoenen zich naar jouw voeten zetten. Zeker leren wandelschoenen zijn aanvankelijk erg stug en dienen zich aan te passen aan jouw voeten. Bovendien kun je tijdens het inlopen ontdekken of je echt de juiste wandelschoenen hebt gekocht.

Draag zorg voor je wandelschoenen

Ook na het wandelen is het belangrijk om zorg te dragen voor je wandelschoenen.  Je schoenen goed reinigen en waterdicht maken na de wandeling heeft twee voordelen. Enerzijds verbeter je de levensduur, anderzijds houden waterdichte schoenen ook je voeten droog en blistervrij.

HOE BLAREN BEHANDELEN?

Verzorg je voeten

Naast je wandelschoenen is het verzorgen van je voeten even essentieel.  Een goede voetverzorging , voordat je aan een lange wandeling begint, zorgt immers voor minder blaren. 

  • Verwijder regelmatig het aanwezige overmatige eelt. Eelt maakt je makkelijk glad met puimsteen of een eeltrasp.
  • Knip je teennagels kort, maar niet te kort. Knip je nagels recht af om ingroeien te voorkomen.
  • Als je een meerdaagse wandeltocht gaat maken, kun je voorafgaand je voeten verzorgen met een verstevigende crème.
  • Verzorg je voeten met koud water zonder zeep en droog vooral ook tussen de tenen.

blaren

De to do’s en don’ ts

Ondanks alle voorzorgen is het toch steeds mogelijk om blaren op te lopen.  Het is van belang om de blaar op de juiste manier te behandelen. Dit zijn de to do’s en don’ts om blaren.

  • Als je een kleine blaar hebt laat deze intact – het is beter om de vloeistof zijn beschermende werk te laten doen voor uw nieuwe huid eronder
  • Breng een blisterpleister aan – en laat uw lichaam de blister op natuurlijke wijze behandelen
  • Als je een grote pijnlijke blaar hebt,  prik deze dan door en laat het vocht leeg lopen.  Dit is de de enige manier om door te gaan met wandelen – gebruik wel een steriele naald om de huid te doorboren

Hoe ga je te werk?

  • Ontsmet eerst je handen , de huid rond je blaar en je blaar
  • Prik met een steriele naald een gaatje aan beide kanten van de looprichting van de blaar, maar alleen in de bovenhuid, dus niet in de onderliggende huid
  • Raak de voorzijde van de naald niet aan, want hij moet steriel blijven
  • Druk met de naald het vocht voorzichtig uit de blaar
  • Knip vooral geen vel van de blaar weg
  • Plak de blaar dakpansgewijs af met tape
  • De pleisters niet te strak aantrekken, want anders ontstaan plooien in de huid
  • Doe na het afplakken talkpoeder erop, zodat de kleefranden minder plakkerig worden waardoor de sokken makkelijker weer aan gaan
  • Het overtollige poeder wegblazen

Hopelijk zorgen deze tips ervoor dat je zorgeloos kan gaan wandelen. Heb je zelf nog tips om blaren te voorkomen of te behandelen, deel ze gerust via een reactie onder deze blogpost.

© Tekst Stefaan Bailleur – Photocredits Visualhunt

Volg je ons reeds op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal ?

blaren
Geen tijd om nu te lezen? Pin deze afbeelding voor later

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: