Heksenwandelroute: een verhaal van Sefa Bubbels, toverij en oorlog.

2017 loopt bijna ten einde. Mijn agenda laat het toe enkele snipperdagen voor Kerst op te nemen. Een ideale gelegenheid om net voor de uitbundigheid van de eindejaarsfeesten een laatste maal de wandelschoenen aan te binden. Beselare, een deelgemeente van Zonnebeke en al sinds mensenheugenis bekend als de Toveresseparochie vormt mijn wandelbestemming. Ik ga er stappen langs de 8 km lange provinciale Heksenwandelroute.

Vandaag 21 december. Het zou putje winter moeten zijn. Wie rekent op een witte Kerst is eraan voor de moeite. De temperatuur loopt op tot 12° Celsius als ik mij feilloos parkeer in de kern van het heksendorp.   Sinds de 17de eeuw leeft Beselare in de ban van hekserij en haar tweejaarlijkse befaamde Heksenstoet.  Op het dorpsplein roert opperheks Sefa Bubbels ongestoord al decennia lang in haar heksenketel.  De galg – iets verderop – verwijst naar de opknoping van de toveressen van Beselare. Want naast Sefa Bubbels leven de legendes van Treze Belle,  Calle Bletters, Dokke van d’ Heulebeke, Fyte Kwick, Meele Crotte, Tanneke Vanhulle en Clette d’Aenegat nog steeds in de winterse donkere nachten. Het grondgebied van Beselare betreden is niet zonder enig risico. Je bent gewaarschuwd.

De wandelroute vat aan met enkele heerlijke dorps- en heksenwegels van de woonwijk ‘ De Warande’. Waarna een verende wegel alle registers opentrekt op een golvend open- en bosrijk winterlandschap.  Half verscholen achter de behuizing vang ik nog een laatste glimp op van de Sint-Martinuskerk van Beselare.  Gelegen op een hoogte ontwaar je hier bij mooi weer een immens zicht op de groenrijke contreien van het Leielandschap en de voorbodes van de Heuvellandse getuigenheuvels. Het karaktervolle glibberig stuk onverhard stuurt me de richting uit van de Molenaarselst – in de volksmond de Marul – en de groenrijke Reutelbeekvallei.

De legende van Sefa Bubbels

Sefa Bubbels, de opperheks © Toerisme Zonnebeke

Hier stond ooit het immense Steenuilbos. Het was de thuisbasis van opperheks Sefa Bubbels en haar tamme uil: een grote bruingrijze steenuil, met mysterieuze ronde blinkersogen in zijn ovale uilenkop. In de zeventiende eeuw heerste een ellendige tijd van armoede. De ideale voedingsbodem voor verdachtmaking. Paarden die ter plekke doodvielen, betoverde koeien die geen melk meer gaven, kinderen vol neten en luizen, geiten die in de lucht vlogen en boerenknechten die stierven: het was natuurlijk allemaal de schuld van Sefa Bubbels en haar volgelingen.

Op de laatste julidag van ’t jaar 1750 werd Sefa Bubbels roerloos en stijf dood gevonden bij haar thuis. Op de uilenbalk telde men dertien slapende steenuilen. Een ongeluksgetal … Sefa Bubbels overleed er aan een beroerte, aldus de wetsdokter. Geen man was bereid om haar met paard en kar naar het kerkhof te voeren.  Dan werd maar de koetsier met de lugubere karwei belast. Toen hij de grote zware kist liet zinken, braken de koorden zodat de kist op haar zijde viel. Op hetzelfde ogenblik rommelde en kletste de bliksem als nooit tevoren. Heel het Steenuilbos schoot in brand en Sefa’s huisje werd met de grond gelijk gemaakt. De dertien steenuilen scheerden en schreeuwden zoals was afgesproken. Ze streken neer in de Panderbusschen en zouden er zich vele en vele jaren nestelen tot aan de gruwelijke Eerste Wereldoorlog waarin heel het dorp werd verdelgd.

Voor mij oogt het streepje groen allesbehalve pover. Ter hoogte van een heus heksenhuisje wijst een kronkelend pad mij de richting uit van het klaterende Reutelbeekje rijkelijk badend in de weelde van het wintergroene Doelbos. Meteen mijn volgend stapdoel. Een vettig karrenspoor langs de bosrand door zorgt voor de prelude. Waarna ik een tijdlang via heerlijke smeuïge paden het provinciedomein met statige loof- en naaldbomen doorkruis. Vandaag ligt het Doelbos er vredig bij, al kan je niet omheen de talrijke oorlogsrelicten. Tijdens de Groote Oorlog vormden ‘ the Polygone Woods’ immers een strategisch punt voor de geallieerde troepen maar evenzeer voor de Duitsers.  Misschien voor velen onder jullie onvoorstelbaar, maar de vijandelijke frontlijn lag hier amper enkele meters van elkaar verwijderd.  Alles werd met de grond gelijkgemaakt tot één groot slagveld, in het Polygonebos stond geen enkele boom meer recht.  Pas op 28 september 1918 werd dit uniek stuk erfgoed definitief heroverd door de 9th Scottisch Division.

Ter hoogte van het Buttes New Britisch Cemetery – N.Z. War Memorial en de grafzerken van 2103 jonge Commonwealth soldaten sta ik even stil bij de gruwel van die Groote Oorlog.  In deze dagen voor Kerstdag hoop ik op een eeuwige vredestijd, al zal het wellicht maar bij dromen gaan blijven.  Talrijke grafzerken dragen het teken van de 5th Australian Division . De Australiërs sneuvelden er allen in het najaar van september-oktober 1917 als gevolg van de beklijvende oorlogsgruwel en de derde slag om Ieper. Achter de begraafplaats staat in de stijl van een Griekse tempel: The Missing Memorial. In het verlengde ontwaar ik nog het Polygone Wood Cemetery.

Hierna dompel ik me opnieuw onder in de landelijkheid van de Veldhoek en een snoer van heerlijke onverharde wegels. Ik stap er letterlijk op de frontlijn van de Groote Oorlog. Andermaal geniet ik van een grandioos zicht op het Zonnebeekse hinterland. Eenmaal het kerkje van de toveresseparochie komt piepen is de eindmeet van een verrassende en voortreffelijk leerrijke wandeling nabij.

Praktisch

  • Afstand: 8,2 km
  • Gratis parking: in de dorpskern van de toveresseparochie Beselare of ter hoogte van de Sint-Martinuskerk
  • Start: De wandeling start aan het infobord te vinden in de nabijheid van het Sefa Bubbels standbeeld. Volg de zeshoekige wandelbordjes.
  • Niet geschikt voor rolstoelen. Laarzen of stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe in de winter.
  • Horecatip: langs de wandelroute zijn er niet meteen mogelijkheden tot een verpozing.  Je dient ietwat af te wijken van de route.
  • – De Reutel is een gezellig eetcafé waar je zowel aan de toog als aan tafel kan genieten.  Reutelstraat 17 – 8980 Zonnebeke / Tel. 057 46 79 77 /  Facebookpagina 
  • – Café Taverne De Dreve in deze taverne word je onmiddellijk ondergedompeld in een sfeer die doet denken aan de Eerste Wereldoorlog, dit door middel van een permanente expositie ’14-’18.  Lange Dreve 16 – 8980 Zonnebeke / 0478 55 87 58 / www.dedreve.be
  • Heksenstoet tweejaarlijks op de laatste zondag van juli trekt deze waanzinnige stoet vol actie en heksenkronkels door de straten van Beselare. Het spektakel wordt afgesloten met de heksenverbranding en vuurwerk.  www.heksenstoet.be

Meer info omtrent de Heksenwandelroute kan je bekomen nabij Westtoer, T 050 30 55 00 – info@westtoer.be – www.toerismewesthoek.be    De wandelkaart is verkrijgbaar via de webshop van Westtoer tegen € 2  of kan je hier downloaden.

De dient voor Toerisme van Zonnebeke vind je op de Berten Pilsstraat 5A te bereiken via tel. 051 77 04 41 of via www.toerismezonnebeke.be 

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg me verder op Instagram en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Graag verneem ik jullie suggesties over wandelen op de provinciale wandelroutes van Westtoer.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.