groene wandeling westhoek
Benelux,  Wandelinspiratie,  Wandelweetjes

Groene wandeling in de Westhoek

Het lang verwachte weekend is aangebroken. Kortom, tijd om alle werkstress van de voorbije dagen van je af te smijten, te onthaasten en op zoek te gaan naar groene wandelingen.  Het hoeft niet altijd ver weg. Integendeel in mijn eigenste geliefde Westhoek kan je enkele minder gekende groene wandelpareltjes ontdekken, waar je de vogeltjes hoort fluiten en helemaal één wordt met de natuur.  WANDELverhaal deelt graag zijn groene wandeling topvijf in de Westhoek mee.

Staatsbos – Koekelare

Het staatsbos van Koekelare is de officiële naam van het bijzonder mooi 70 hectare bos.  In de volksmond beter gekend als het Koekelarebos. Op het eerste gezicht ligt het Koekelarebos er wat versnipperd bij. Maar je staat er steevast in bewondering voor de machtige zomereiken van meer dan 200 jaar oud. Vervolgens ga er op zoek naar de bekendste inwoner van het bos: de Koekelare-den, een snelgroeiende variëteit van de Corsicaanse den. En sluit vervolgens je groene wandeling af met een toertje in het Praatbos. Van het ‘treurende ouderpaar’, een beeld van kunstenares Käthe Kollwitz op de militaire begraafplaats, word je gegarandeerd even stil.

Meer info : Toerisme Koekelare

groene wandeling

BALOKKEN – WERVIK

Het 36 ha grote recreatie-eiland De Balokken is prachtig gelegen aan de oevers van de ‘Golden River’ in Wervik. De naam verwijst naar het roten van vlaskapelletjes die decennialang de Leieboorden sierden.  Ook hier kan je een heerlijk groene wandelingen in de Westhoek maken. Eentje die je brengt langs graslanden, loofbomen en een rietveld. Zithoekjes met uitkijk op de ‘ Franse schreve ‘ maken van het eiland een charmante plek.  Tijdens deze groene wandeling kom je tevens voorbij een moeraszone met houten vlonderpad en een kunstzinnige vogelkijkhut die je een uniek zicht heeft op de nabijgelegen Leiemeersen.  Een bezoek aan het Nationaal Tabaksmuseum, gevestigd in de oude Briekenmolen is na je wandeling een must.

Meer info:  Toerisme Wervik / Nationaal Tabaksmuseum

groene wandeling

KASTEELPARK – ZONNEBEKE

In het Kasteelpark van Zonnebeke maak je gegarandeerd een groene wandeling door het oorlogsverleden. Ter hoogte van het indrukwekkende Memorial Museum Passchendaele 1917 vertrekken diverse thematische wandelingen. Je kan er onder andere stappen naar Tyne Cot Cemetery en het Polygoonbos. In het Passchendaele Memorial Park combineer je recreatie en natuurbeleving.  Zeven herinneringstuinen in de vorm van een klaproos symboliseren er immers de slag bij Passendale. Verder kom je te weten dat het kasteelpark ooit deel uitmaakte van een voormalige Augustijnenabdij. Beklim zeker de kerktoren van de Onze-Lieve-Vrouw kerk. Eenmaal boven geniet je immers van een 360° zicht op Flanders Fields.

Meer info:  Toerisme Zonnebeke / Memorial Museum Passchendaele 1917 

groene wandeling
Foto Westtoer

WESTHOEKRESERVAAT – DE PANNE

Geprangd tussen De Panne en de Franse grens kan je er als wandelaar genieten van het indrukwekkend Westhoek duinenlandschap. Je wandelt er niet alleen door het oudste aaneengesloten duingebied aan onze kust. Kale duinruggen wisselen af met ondoordringbaar struweel, grasland en bos. Vanuit één van de uitkijkpunten, geniet je van een overweldigende setting op de kustlijn. Met wat geluk kom je tijdens de groene wandeling plots oog in oog te staan met een Schots hooglandrund of Koninkpaarden. Ze worden ingezet voor de begrazing van het natuurgebied.  De wandeling aanvatten of afsluiten kan je in het provinciaal bezoekerscentrum Duinpanne.

Meer info: Toerisme De Panne / Bezoekerscentrum Duinpanne

DE WIJNGAARDEN VAN HEUVELLAND – WESTOUTER

Wist je dat er wijngaarden liggen in de uithoek van de Westhoek? Het Heuvelland met zijn glooiende getuigenheuvels, de invloed van de Noordzee en een bodem van ijzerzandsteen zorgen voor uitstekende Heuvellandse wijntjes. In Westouter moet je beslist de Walk & Talk wandelroute stappen. Het traject langs het wandelnetwerk Heuvelland loodst je in de eerste plaats over de flanken van de Rode- en Zwarteberg. Op het traject liggen diverse wijnranken, terwijl je geniet van een fantastisch panorama dat tot Frankrijk reikt. Uiteraard hoort een wijndegustatie bij de wandeling of wat dacht je van een ritje met de Cordoba zetellift hoog boven het wijndomein Entre-deux-Monts.

Meer info : Toerisme Heuvelland / Wijndomein Entre Deux Monts / Kabelbaan Cordoba

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg ons verder op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.