Bestemming,  Duitsland

De Grimm Heimat: sprookjesachtig wandelen in Noord-Hessen

Noord-Hessen, de Grimm Heimat, staat garant voor op-en-top vakantieplezier en culturele highlights in een afwisselende, ongerepte natuur.  Of je nu een bezoek brengt aan de cultuurmetropool Kassel of wandelt in de sporen van de sprookjesfiguren van Grimm – je geniet er van onvergetelijke ervaringen voor het hele gezin.  Graag neem ik je heel eventjes mee in het land van Grimm.

Wandelen in het spoor van Roodkapje

roodkapje
De Typische Schwälmer klederdracht

Eén van ’s werelds bekendste sprookjes is het verhaal van Roodkapje, waarin een meisje ontsnapt aan een listige wolf.  De bekendste versie is deze opgetekend door de gebroeders Grimm in hun Kinder- und Hausmärchen.

Wil je wandelen in het spoor van Roodkapje stem dan af op Schwalm. Stel je een glooiend middelgebergtelandschap van weiden, bossen, velden en burchten voor.  Meer is er toch niet nodig voor een lange wandeling in de natuur. Onderweg ontdek je historische plekjes zoals Breitenbach, Schwalstadt of Frielendorf.  Met wat geluk kan je hier en daar de typische Schwälmer klederdracht spotten.  Net Roodkapje en dus gelooft men ten stelligste dat de gebroeders Grimm hier hun inspiratie opdeden voor de figuur. En zelfs de wolf kan je hier spotten.  Wees gerust, veilig achter slot en grendel, in het wildpark Knüll. Gezinsvriendelijk en afwisselend – dat is het Roodkapjesland.

Tussen de Diemel en de Weser

{38f63cdc-acde-f877-59c1-2334ee14340a}
Trendelburg

Helemaal in het uiterste noorden, tussen de Diemel en de Weser, ligt het Reinhardswald.  Je wandelt er steevast in grote, aaneengesloten bosgebieden en voorbij authentieke locaties uit de middeleeuwen zoals Trendelburg en Sababurg.  De Grimm sprookjes van Raponsje en Doornroosje zijn nooit veraf.   Hofgeismar en Grebenstein staan bekend als prachtige vakwerkmandorpen. In het oerbos Sababurg trekken duizend jaar oude eiken de aandacht.

Bizarre basaltkegels

Klaar om op zoek te gaan naar onontdekte schatten? In het Natuurpark Habichtswald ontdek je een authentiek natuur- en cultuurlandschap, waar de sprookjes en sagen van de Grimm Gebroeders andermaal hun oorsprong vinden. Uitstekende premiumwandelroutes brengen je naar sprookjesachtige burchtruïnes, langs knoestige eikenbomen, kleurige orchideeënweiden en borrelende bronnen.  Je wandelt er in het spoor van de gebroeders Grimm door idyllische vakwerkdorpen. Vanaf bizarre basaltkegels geniet je van het uitzicht.  Je dag sluit je af met “ Habichtswaldschwein” een regionale specialiteit.

Het legendarische rijk van Vrouw Holle

{d2c53249-13ab-ce94-9ebc-99d54e92eb3b}.jpg
De bloeiende papavervelden

Het blauw van de hemel, het sappige groen van de bossen in de lente, het stralende wit van bloeiende kersenbomen, het roze van bloeiende papavervelden en de intense geel- en roodtinten in de herfst. Het Werratal, het legendarische rijk van Vrouw Holle, is een feest voor de zintuigen. Bekroonde wandelroutes voeren je naar imposante burchten en idyllische vakwerksteden zoals Bad-Sooden-Allendorf en Eschwege. Je stapt langs de voormalige Duits-Duitse grens, die tegenwoordig de zogeheten Grüne Band vormt.

Kassel, de Noord-Hessische metropool

11918954_1052178141468415_8060294098551813669_n
Herculus – de documenta stad Kassel

Naast de documenta , de grootste kunsttentoonstelling ter wereld, viert Kassel ook de 300ste verjaardag van Herculus.  In het stadspark Wilhemshöhe torent het beeld van Herculus als inds 1717 hoog boven het park. Samen met de befaamde waterspelen van Kassel is het geheel opnemen in het Unesco Werelderfgoed. Een ander jubileum is de 500 jaar Luther Reformatie.  De ganse zomer lang kan je hier terecht voor een international festival van orgelmuziek. Uiteraard kan je ook wandelen in het stadspark. Je ontdekt er een unieke museumlandschap , een scala aan activiteiten en talrijke bezienswaardigheden in het spoor van de gebroeders Grimm.

© Tekst Stefaan Bailleur © Foto’s Grimm Heimat – Nordhessen

Volg me verder op Instagram en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.