grensgevallen wandelpocket
Benelux,  Wandelinspiratie,  Wandelroutes,  Wandelroutes Oost-Vlaanderen,  Wandelweetjes

Grensgevallen, de nieuwe wandelpocket langs de Vlaams-Waalse taalgrens.

Wandelaars die houden van rust, bossen, panorama’s en een mondje Frans, hoeven niet naar het verre zuiden van België te rijden.  Met “Grensgevallen” een uitgaven van Routen.be kan je voortaan op en over de taalgrens stappen. De wandelpocketgids inspireert je immers van de Vlaamse Ardennen naar le Pays des Collines en weer terug.

grensgevallen wandelpocket

Het wandelwalhalla bij uitstek.

Het landschap van de Vlaamse Ardennen is vermaard bij wandelaars. Je komt er onder andere stappen om de unieke vergezichten, de romantische valleien en de pittoreske dorpen. Maar natuurlijk zijn de heroïsche hellingen van de koers nooit veraf.  Sinds medio 2017 gaan de wandelnetwerken Zwalmvallei, Bronbossen en Getuigenheuvels naadloos in elkaar over. De bijna letterlijk hemelse wandelbestemming mag zichzelf zonder blozen kronen tot hét wandelwalhalla bij uitstek. Je vindt er maar liefst 850 kilometers aanééngesloten wandelpaden.

Wanneer je de grens oversteekt naar het sprookjesachtige Pays des Collines in het Waalse Henegouwen, merk je nauwelijks verschillen. Op het wandelnetwerk van Picardisch Wallonië stap je eveneens door een idyllisch landschap waar de bewoners hartelijk zijn, ook al spreken ze een andere taal.

De wandelpocket “ Grensgevallen”

De wandelpocket Grensgevallen verzameld vijf aantrekkelijke wandellussen van tien tot zestien kilometer aan beide zijden van de taalgrens. Iedere wandelroute wordt vakkundig beschreven met heel veel randinformatie en praktische tips, maar ook boeiende verhalen die bulken van de geschiedenis. Wonderlijke figuren die de hoofdrol spelen in de lokale verhalen gidsen je figuurlijk langs de vijf wandelingen.  Quintine bijvoorbeeld, de heks uit Ellezelles naar wie zelfs een bier werd genoemd, leidt de wandelaars vanuit het Muziekbos over de taalgrens heen tot in Ellezelles.  Kabouters brengen je, via de wandelnetwerken Getuigenheuvels en Pays des Collines, naar Flobecq en de Pottelberg. De Duivelroute neemt je dan weer mee via het wandelnetwerk Bronbossen tot in het ‘wolvenbos’ aan de andere kant van de taalgrens.

De Sinnenbanken en belevingselementen.

Met de wandelpocket creëerde Toerisme Oost-Vlaanderen en in navolging ook Toerisme Vlaamse Ardennen een aantrekkelijk wandelproduct.  De vijf wandellussen lenen zich uitstekend voor een korte zondagswandeling met de familie, maar evenzeer voor een avontuurlijke wandeling in combinatie met een overnachting in het wandelwalhalla van de Vlaamse Ardennen. Op de wandeltrajecten liggen talrijke B&B ‘s en vakantiehuizen. Een extra troef onderweg zijn enkele gestroomlijnde rustbanken of Sinnenbanken waar de wandelaar kan genieten van het mooie uitzicht of iets kan bijleren over het landschap. Kinderen kunnen zich her en der in het speelbos uitleven aan de belevingselementen.

De wandelpocket “Grensgevallen” is voor € 6,00 te koop via de webshop van Toerisme Oost-Vlaanderen. Voor inspiratie over wandelen in de Vlaamse Ardennen kun je terecht op www.wandelwalhalla.be

Meer wandelinspiratie in de Vlaamse Ardennen lees je op de pagina

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg me verder op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.