
Grazers op de wandeling: gevaar of veilig ?
Wandelaar gewond na aanval van stier. Het zal je maar voorkomen. En toch ! Laatst nog werd een Nederlandse wandelaar in het natuurgebied de Maashorst in Noord-Brabant op de hoorns gespiesd door een taurosstier. Hoewel de dieren er vaak vredig grazen is voorzichtigheid steeds aangeraden. Ook in diverse natuurgebieden in Vlaanderen kun je grazers als taurossen of Schotse hooglanders op de wandeling tegenkomen.
Grazers op je wandeling
Je hoeft op zich niet bang te zijn voor koeien of grote grazers. Van nature zijn het geen agressieve dieren. Maar je dient wel een aantal regels in acht te nemen. Wandelverhaal.be geeft je 5 belangrijke adviezen mee.




Blijf op afstand
Zie je grazers, houd dan steeds afstand. Als je te dicht komt kunnen de dieren zich bedreigd voelen en zichzelf verdedigen. Zeker als er kalfjes in de buurt zijn, blijf je best op afstand. Regel is om altijd 25 meter afstand te houden van de dieren en in een ruime boog om de runderen te wandelen. Is dit niet mogelijk, dan kan het verstandig zijn een andere wandelroute te nemen.
Raak de dieren niet aan
Een gouden regel aai de runderen nooit. Hoe aaibaar de Schotse hooglanders met hun wilde haardos er uitzien. Wees extra voorzichtig bij kalfjes, want de moeder zal deze beschermen.
Blijf rustig
Ga vooral niet panikeren als je een natuurgebied met grazers moet doorsteken. Blijf rustig verder wandelen en ga stil voorbij langs de dieren. Instinctmatig voelen de dieren je angst. Door te schreeuwen of wilde bewegingen te maken wordt het alleen maar erger. Hierdoor kun je de dieren laten schrikken, waardoor ze zich zullen willen verdedigen.
Houd honden aangelijnd
Honden en grote grazers zijn elkaars vijand. De runderen voelen zich bedreigd door honden. Houd dus je geliefde viervoeter altijd aangelijnd in een natuurgebied met loslopende grazers. In talrijke natuurgebieden zijn honden zelfs helemaal niet toegestaan.
Voer de dieren niet
Geef grote grazers nooit voer, strooi het ook niet op afstand voor ze neer. Door de dieren te voeren, zullen ze op den duur meer op mensen afkomen.

De rol van grazers in natuurgebieden
In het natuurbeheer hebben grote grazers zoals runderen, paarden of andere grazers een belangrijke rol gekregen. Begrazing van natuurgebieden leidt tot een gevarieerd half–open landschap met meer biodiversiteit. De gedachte is dat grote grazers van oorsprong thuishoren in ons landschap. Daarom worden soorten ingezet zoals Schotse hooglanders, Galloways of Konikpaarden.
Onderstaand leuk animatiefilmpje laat zien hoe je best kan omgaan met runderen op je wandeling.
© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur
Volg je ons reeds op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal ?


