Bestemming,  Portugal

De Fishermen’s Trail: een oud Portugees visserspad

Wandelen in Portugal … ik zie jullie allen reeds bedenkelijk de wenkbrauwen fronsen.  Portugal is toch een vakantiebestemming om te zonnen, te luieren en aan sightseeing  te doen.  Of op een avondterras het beklijvende Fado-levenslied te beluisteren al nippend van een streekwijn of port? Helemaal niet! Je vindt er eveneens de perfecte setting voor heerlijke wandelingen.  Aan de zuidwestkust  van de regio Alentejo ontdekten we de Fishermen’s Trail Rota Vicentina.

Fishermen’s Trail – Rota Vicentina

De Rota Vicentina omvat de 230 km lange historische pelgrimsweg ( Caminho Histórico), het  120 km lange oude visserspad Fishermen’s Trail – Trilho dos pescadores en een 90-tal kilometers in de regio Algarve. Het geheel is mooi onderverdeeld in vijf rondwandelingen.  Het pad dat de vissers van de regio Alentejo destijds gebruikten om tot hun favoriete hengelspots te komen geniet onze voorkeur.  Daar is slechts één reden voor.  De Fishermen’s Trail loopt immers langsheen één van de mooiste en best bewaarde kuststreken van Europa en het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina, een beschermd natuurgebied. We zijn er ogenblikkelijk weg van.

Wilde kliffen, een grillige kustlijn en authentieke vissersdorpen

De Fishermen’s Trail tussen Porto Covo en Odeceixe is eveneens mooi opgeknipt in vier aaneengesloten dagetappes van respectievelijk 20, 15, 22 en 18 km.  Wilde kliffen, een grillige kustlijn, authentieke vissersdorpen, kilometers mul zand alsook de warme gastvrijheid van de plaatselijke bevolking zullen ons voor altijd bijblijven.  Via de oude visserspaden loop je constant langs de grillige rotskust, die wordt onderbroken door kleine fraaie baaien, onmetelijke witte stranden en brede riviermondingen. Onderweg geniet je steeds volop van de heerlijke kleurenpracht waarbij immense velden van wilde bloemen en talrijke bloeiende vetplanten zich aftekenen tegen de helderblauwe hemelpracht en de Atlantische oceaan. Met wat geluk spot je op de kliffen ook het nest van ooievaars.  Ze komen zich hier massaal nestelen, een uniek schouwspel dat je hier zomaar van dichtbij kan ervaren.

No stress

Overdag of ’s avonds hielden we halt in een van de typische vissersdorpen met witgeverfde huisjes en blauwe luikjes. Ze bepalen nog steeds het dagelijks leefpatroon van vroegere tijden.  Het woord ‘stress’ is hier zo goed als onbestaand.  In de plaatselijke “restaurante” geniet je van een pure en eerlijke keuken, vooral als je dagverse vis en zeevruchten weet te appreciëren. Daarnaast zorgt de nabijheid van de Atlantische oceaan en alles wat deze in overvloed te bieden heeft, voor smakelijke traditionele Alentejaanse gerechten.  Op aanraden van een local proeven we van een lekkere Arroz met Polvo of Marisco. De risotto met inktvis of visvangst van de dag is er om de vingers bij af te likken.

Casas Brancas

De Fishermen’s Trail kan je in verschillende dagen stappen.  De beste periode om de route te lopen is tussen september en juni. Tijdens de zomermaanden is het immers te warm.  Houd er wel rekening mee dat bepaalde stukken van de eerste etappe dicht tegen de kliffen aanlopen. Voor  mensen met hoogtevrees of duizeligheid is het pad af te raden.  Onderweg kan je overnachten in één van de talrijke “ casas brancas” die aangesloten zijn bij het project. Zo gewenst wordt op verzoek je bagage getransporteerd naar je overnachtingsadres.  Het zijn fraaie, sfeervolle huizen, van authentieke boerderijtjes tot rustieke landhuizen. Er is geen betere plaats voor een mooie lange afstandswandeling langs de volledige kustlijn.

Meer info

Meer info over de oude Fishermen’s Trail vind je op www.en.rotavicentina.com. Via een interactieve link is het ook mogelijk om je overnachting rechtstreeks te boeken via de website. Leuk is de tripplanner, een tool waarbij je je totale verblijf op maat kan uitwerken. Verschillende touroperators bieden ook kant-en-klare wandelpakketten aan.

Dit wandelverhaal kwam er in samenwerking met het regionaal agentschap van  Tourisme Alentejo en de partners van de Rota Vicentina.

Logeren & genieten

5061_02.JPG
Monte Tons da Terra: legt de focus op plattelandstoerisme. De ideale uitvalsbasis dichtbij de kustlijn van Alentejo en de Rota Vicentina.
 • Porto Covo, het startpunt van de Fishermen’s Trail is een geliefd bad- en vissersdorp. Op het middenplein van Largo Marquês de Pomba met mooie 18e-eeuwse huizen en een paar leuke boetieks vind je talrijke lekkere visrestaurants. Mijn favoriet Marquês – cervejaria/marisqueira
 • In Odeceixe is er veel keus aan restaurants. Een tof adresje waar de plaatselijke bevolking komt is Chaparro. Dan weet je meteen dat je goed zit.
 • Zelf verbleef ik twee nachten in Monte Tons da Terra. Gelegen op 15 minuten van de kustlijn is deze B&B met focus op plattelandstoerisme, de ideale uitvalsbasis. Tons da Terra beschikt over zes tweepersoonskamer met terras, grote buitenruimtes en talrijke wellness- en saunavoorzieningen.

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg ons eveneens verder op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

fishermen's trail
Geen tijd om nu te lezen? Pin deze afbeelding voor later

2 reacties

 • leen

  Dit kustpad is echt populair aan het worden , het is dan ook de moeite.. in het restaurant Chaparo hebben wij toen ook gegeten ,onze logement was er schuins over ,echt een aanrader !
  In welke maand waren jullie daar en hoe warm was het toen nog ?Grts Leen

  • wandelverhaal

   De toeristische dienst van Alentejo zet momenteel talrijke inspanningen op om de Rota Vicentina te promoten. De kustroute is zo variërend , houden er immense goede herinneringen aan. Zelf waren we er eind september. De temperaturen vielen bijzonder goed mee , ideaal om er te wandelen. Grtz wandelverhaal

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.