expeditie bulskampveld
Benelux,  Wandelinspiratie,  Wandelweetjes

Expeditie Bulskampveld: vijf kindvriendelijke wandellussen

Expeditie Bulskampveld staat voor vijf kindvriendelijke wandellussen. Het initiatief uitgaand van Toerisme Brugse Ommeland en Westtoer moet jonge gezinnen en hun vrienden terug naar de natuur brengen. Op een avontuurlijke en speelse wijze ontdekken ze samen de bosrijke omgeving van het Landschapspark Bulskampveld. De wandellussen kan je onder andere vinden in Kruiskerke (Ruiselede), Sint-Pietersveld (Wingene) , Driekoningen (Beernem), Nieuwenhovebos (Oostkamp) en Domein Menas (Sint-Maria-Aalter).

Avontuurlijke wandellussen

Expeditie Bulskampveld zijn kindvriendelijke wandellussen van 2,5 en 3 km, waarbij je het bos op een andere manier kan beleven. Kinderen van 4 tot 12 jaar en hun gezelschap kunnen zich telkens volop uitleven aan de klimtuigen en ontdekkingsspelletjes. Alle wandellussen worden aangeduid door het symbool van een vrolijke stier. Hij toont je de weg en geeft je toffe opdrachtjes. De stier is niet zomaar gekozen als symbool. De naam Bulskampveld is immers afkomstig van het Germaanse ‘Bulnas Campa’ en dat betekent dan weer ‘ veld van de stieren’.

Expeditie Kruiskerke en Wingene

De Expeditie Kruiskerke start aan het geboortebos en slingert zich door het mooie Bruwaanbos en het Parochieveldbos.  Langs de Expeditie staan zestien spelprikkels die het evenwicht en de durf van de jongsten op de proef stellen.  In Wingene omvat de Expeditie het Sint-Pietersveld en de Vagevuurbossen. Hier zorgen 17 bosdieren voor originele opdrachten. Al spelend leren de kinderen meer over de dieren en over de natuur rondom hen.

De zintuigelijke expeditie

Expeditie Provinciedomein vertrekkend aan de parking Driekoningen in Beernem daagt zowel je evenwicht als je zintuigen uit. Vijf houten theatertjes laten je het bos op een heel andere manier beleven.  In het geluidentheater kunnen kinderen muziek maken. Geuren opsnuiven doe je in het kruidentheater. Je vind er tevens een evenwichtsparcours over grachten en boomstammen.  Leuk is dat het zintuigenparcours toegankelijk is voor andersvaliden en buggy’s. Deze expeditie is ideaal te combineren met de Bulskampveld wandelroute of een wandeling langsheen de knooppunten van het wandelnetwerk

Expeditie Nieuwenhovebos

Expeditie Nieuwenhovebos in Oostkamp katapulteert je dan weer naar de bronstijd. Het is een spectaculaire én prikkelende wandellus met onderweg veel speelbos en natuur. Speeltuigen nodigen uit tot veel plezier en ondertussen leer je wat bij over onze voorouders ca. 3000 jaar geleden. In de streek rond Nieuwenhove werden restanten van grafheuvels ontdekt. Die grafheuvels zijn nagebootst in twee speelheuvels die je aan het begin van de expeditie verwelkomen.

Expeditie Menas 

Expeditie Menas in Sint-Maria-Aalter is de laatste telg van de Bulskampveld Expedities.  Het domein van de Broeders van Liefde staat gekend om zijn rust, verstilling en verdieping. Ditmaal kunnen kinderen op een speelse manier uittesten hoe goed hun balans en evenwicht is.  Maak het vooral even stil in het bos en zoek uit welke boom bij jou past. Wat voel je met je blote voeten? Trek een gekke bek in de waterspiegel!

Duurzaamheid staat voorop

Expeditie Bulskampveld moet voor een soort mini-vakantie zorgen, weg van de dagelijkse sleur en de alomtegenwoordige smartphone of computer. Alle spelprikkels zijn gemaakt met duurzaam hout en met wat er in het bos te vinden is.  De mascotte van de Expeditie Bulskampveld is de stier. Bulskampveld of ‘Bulnas Campa’ betekent namelijk ‘veld van de stieren’. De stier toont de weg en geeft opdrachtjes in het bos.

Ontdekkingskaart

Tegelijk met de lancering van Expeditie Bulskampveld is er een nieuwe ontdekkingskaart voor het Landschapspark. Daarop staat alle praktische informatie om het park te ontdekken. Aan de andere zijde vind je een overzichtskaart van het Landschapspark met daarop de natuurgebieden, unieke startplekken, routes en tal van doe-tips. De nieuwe kaart is een ideaal instrument om het grootste bosgebied van West-Vlaanderen te verkennen en  kan je gratis downloaden via www.landschapspark-bulskampveld.be . Er is tevens een papieren versie die je kan verkrijgen bij Westtoer of bij de diensten voor toerisme van Beernem, Wingene, Ruiselede, Oostkamp en Aalter.

© Tekst Stefaan Bailleur –  foto’s Westtoer Toerisme Brugse Ommeland

Volg ons verder op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.