Wandelroutes,  Wandelroutes West-Vlaanderen

Erfgoedwandelroute Zeebrugge verkent imposante wereldhaven

Zeebrugge doet jullie wellicht net als ons eerder denken aan een drukke ankerplaats voor vrachtschepen, ferry’s, vissersboten en containerterminals. Ik kon me moeilijk voorstellen dat je in Zeebrugge komt om verse zeelucht op te snuiven , laat staan om er een strandwandeling te maken.  Maar de erfgoedwandelroute gaf me een totaal andere kijk op de wereldhaven van Zeebrugge.  

Seafront, het boeiend themapark

Op een boogscheut van de vismijnwijk heb ik een afspraak aan Seafront. Het Maritiem Themapark, ondergebracht in de gebouwen van de Oude Vismijn opende exact 20 jaar geleden de deuren.  Om dit te vieren worden bezoekers extra in de watten gelegd met tal van nieuwigheden en evenementen.  Tijdens je ontdekkingstocht leer je hoe de haven van Zeebrugge stilaan vorm krijgt. Je ontdekt er talrijke geheimen van de zee, proeft er van de rijke visserijgeschiedenis, het ruwe vissersleven en de volkse sfeer rond dit oude dok.

erfgoedwandelroute Zeebrugge

Oude visserswijsheden of bijgeloof

Zo weet ik inmiddels waarom vele vissers destijds één oorring droegen. Waarom hun klompen onderaan beslagen werden met koperen spijkers in de vorm van een kruis. Of waarom kleine muntstukjes in de zee werden geworpen.  Je zou het visserswijsheden of bijgeloof kunnen noemen.  De sappige “wandel” vissersverhalen hou ik mooi voor mezelf.  Ga bovenal dit jaar een kijkje nemen in Seafront.

erfgoedwandelroute Zeebrugge
Aan boord van de Foxtrot, een Russische onderzeeër

Erfgoedwandelroute Zeebrugge

Geen toeval dat de erfgoedwandelroute Zeebrugge precies hier start. Ruim 130 metalen klinknagels met de afbeelding van een containerkraan laten je over een afstand van 6 km kennismaken met de ‘ schatten van de Zeebrugse haven’. Onderweg krijg je immers een andere kijk op de wereldhaven, de authentieke badplaats en hoofdstad van de vis. Vanaf de Rederskaai vallen de West-Hinder en de Foxtrot, respectievelijk een lichtschip en een duikboot, meteen op. Het zijn immers de hoofdattracties van het Maritiem Themapark Seafront. Aan boord van de Russische onderzeeër, een stalen gevaarte van zo’n 100 m lang, kan je ervaren hoe beklemmend het leven van de 75 bemanningsleden was. Maar omdat de beste stuurlui nog steeds aan wal staan, kan je na die beklijvende duikbootervaring ook even het roer van het lichtschip West-Hinder in handen nemen. Tot 1995 vond je deze knalrode vuurtoren op de Noordzee, sindsdien echter veilig op het droge.

erfgoedwandelroute Zeebrugge
Het Visserskruis met zicht op de containerterminal

Schatten van de Haven

Ook de gerestaureerde Virtus, een oude garnaalkotter ligt op de erfgoedwandelroute. Na talrijke jaren van onzekerheid en een dossier die in de slop raakte, ligt het vissersschip nu aan de Omooikaai.  Aan het visserskruis geniet je van een prachtig zicht op de haven en op de vloot van de Belgische Zeemacht. Vervolgens gaat het via de gloednieuwe ABC-cruiseterminal en de uitkijktoren aan de Zweedse Kaai richting het Admiraal Keyesplein. Je wandelt er dwars door het Sint-Donaasperk. Uiteraard komt ook de Sint-Donaaskerk en –parochie aan bod tijdens deze erfgoedwandelroute.   De wandeling sluit je beslist af in één van de authentieke visserscafés. Er worden garnalen geserveerd bij je pint en je kan er ook genieten van een aanstekelijke volksambiance.

© Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s Westtoer/De Kust

Praktisch :

Toerisme Zeebrugge – Zeedijk, 8380 Zeebrugge – toerisme@brugge.be 

Wandelen:

  • De Erfgoedwandelroute Zeebrugge laat je kennismaken met de schatten van de haven. De viertalige brochure met extra info over de diverse bezienswaardigheden en een duidelijk plan van het wandeltraject is te koop tegen € 2,00 via de webshop van Westtoer
  • De wandelroute maakt tevens deel uit van het wandelnetwerk Kustwandelroute. De verstevigde wandelkaart kan je eveneens aankopen tegen € 6 nabij de plaatselijke toeristische diensten of via de webshop van Westtoer.

Te bezoeken:

  • Seafront, het boeiende themapark over de zee, zeevaart, visserij en vis.  Vismijnstraat 7 – 8380 Zeebrugge – www.seafront.be 
  • ’t Werftje , in dit authentieke visserscafé hoor je nog echte vissersverhalen. Er wordt een oerdegelijke en doodeerlijke visserskeuken geserveerd.   Werfkaai 29 – 8380 Zeebrugge – www.twerftje.be

Relevant artikel:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.