Erfgoedwandelroute Ieper langs middeleeuws verleden

erfgoedwandelroute ieper

Duizenden Britse toeristen strijken jaarlijks neer in mijn thuisbasis Ieper. De herdenking van de Eerste Wereldoorlog is de voornaamste reden van hun komst. Getooid met een kleine klaproos op de jas brengen ze een eerbetoon aan de talrijk gesneuvelde soldaten. Het bijwonen van de Last Post, het Flanders Fields Museum en de Britse begraafplaatsen in en rond Ieper vormen de hotspots. Laatst stuitte ik op een Brits koppel. Ze vroegen zich af wat die mysterieuze metalen klinknagels aan de voordeur van het museum betekenden.  Blijkbaar reikt de interesse van de Britten toch verder dan het oorlogsverleden. Ik was aangenaam verrast en wist te vertellen dat er niet meteen een connectie was met de “Great War”.  Het straatbeeld van iedere Vlaamse provinciestad siert thans met dergelijke markeringen. Ze maken deel uit van een cultuurhistorische erfgoedwandelroute.

20180803_17004620180803_171422erfgoedwandelroute ieper

De middeleeuwse glorie van een Vredesstad

Het Britse koppel was geënthousiasmeerd. “Geen betere mogelijkheid om deze prachtige stad te ontdekken”  riepen ze me achterna.  Bijgevolg richtten ze zich naar de infobalie van de toeristische dienst en weg waren ze. In feite hebben ze duizendmaal gelijk.  De Ieperse erfgoedwandelroute laat je kennismaken met de middeleeuwse glorie van de Vredesstad. Vroeger en heden krijg je meteen goed in beeld.  Toch durf ik te wedden dat er geen 5 percent van de meer dan 20.000 Ieperlingen ooit de erfgoedwandelroute stapten.  Daarom deze oproep.

20180803_17261020180803_17290720180803_181820

Ieper en de gloriejaren

We stapten allen reeds voorbij de monumentale Lakenhallen, het belfort en het oude stadhuis (thans Yper museum). Maar weinige katten – toffe zinspeling – die er ooit eens bij stilstaan. Toch beleefde Ieper tijdens de middeleeuwen haar gloriejaren dankzij de succesvolle lakennijverheid.  We mogen best “ preus lik fjirtig” zijn op ons middeleeuws verleden en geklasseerd werelderfgoed.

Uiteraard stap je niet alleen langs de Grote Markt.  Daarnaast brengt de erfgoedwandelroute je langs de belangrijkste monumenten en heropgebouwde herenhuizen. Ondanks Ieper tijdens de Eerste Wereldoorlog bijna volledig van de kaart werd geveegd, zal je versteld staan.  Ieper is meer dan oorlog alleen.  Neem nou de Sint-Maartenskathedraal, de St-Jacobskerk of het Oude Sint-Janshospitaal. Dat zijn toch architecturale parels?  Zelf ben ik verknocht aan de kleine St-George’s Memorial Church en het Munckhuisje op de levendige Vismarkt.

erfgoedwandelroute iepererfgoedwandelroute iepererfgoedwandelroute ieper

Vauban en Arthur Merghelynck

Via de groene vestingen stap je voorbij de Rijselpoort en de Menenpoort. Het huidige vestingtracé daterend uit de 14de eeuw, werd grondig gemoderniseerd door de Franse vestingbouwkundige Vauban. Tevens kom je langsheen het Hotel-Museum Arthur Merghelynck.  Hier opende de Ieperse edelman  in 1894 zijn eigen privémuseum, gewijd aan de adel in de 18de eeuw. Overvloedig gedecoreerde stijlkamers volgen elkaar op: een boudoir, een ‘gouden’ salon, maar ook intieme vertrekken als slaapkamers, het privésalon of de Vlaamse keuken.

Erfgoedwandelroute praktisch

  • Afstand: 5,3 km
  • Gratis parking: op wandelafstand van het stadscentrum zijn een aantal gratis randparkings
  • Start: in Flanders Fields Museum
  • Brochure: in de routebrochure worden drie thema’s aangebracht.  Het eerste handelt over het als werelderfgoed erkende belfort en de lakenhallen. In een tweede thema komt de figuur Arthur Merghelynck aan bod. Een derde invalshoek belicht de heropbouw van de stad na de Eerste Wereldoorlog.
  • Geschikt voor rolstoelen.
  • Horecatip: langs de wandelroute zijn er talrijke mogelijkheden tot verpozing.
    • Kaffee Bazaar een gezellig sfeercafé met veel bazaar, 100 bieren, goede muziek en een tuinterras is één van onze favorieten
  • !!! Na 10 jaar is de bewegwijzering van de Erfgoedwandelroute op diverse plaatsen verdwenen.  Best download je het wandelkaartje of de gpx-tracks voorafgaand op de website van Westtoer

Meer info omtrent de Erfgoedwandelroute kan je bekomen nabij Westtoer, T 050 30 55 00 – info@westtoer.be – www.toerismewesthoek.be    De wandelkaart is verkrijgbaar via de webshop van Westtoer tegen € 2  of kan je hier downloaden.

Toerisme Ieper vind je op de Grote Markt 34 te 8900 Ieper, Tel.: +32 (0)51/ 79 30 50, toerisme@ieper.bewww.toerismeieper.be

Meer ontdekken over Ieper

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur voor wandelverhaal.be

Volg ons verder op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Graag verneem ik jullie suggesties over wandelen op de provinciale wandelroutes van Westtoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: