
Engelberg, wandelen op de Alpine Cheese Trail en de Titlis-Jochpass
Zwitserland en kaas, het is net als België en frieten. Ze gaan er hand in hand. De Zwitsers zijn bijzonder prat op hun Emmentaler, Gruyère, Appenzeller en andere gatenkazen. In het dorp Engelberg, gelegen in het kanton Obwalden, gaat de adoratie voor de kaas zo ver dat je er sinds kort kan wandelen langs de Alpine Cheese Trail. Maar ook de wandelroutes op de Titlis-Jochpass zijn absolute aanraders.
Door het raam van de Luzern-Engelberg Express ontvouwt zich een majestueuze reis met verblindend zicht op het machtige Titlis-massief. Mijn bestemming vormt het piepkleine station van Engelberg, vooral in de winter een geliefd skigebied. Maar de zomer moet niet onder doen. Zo’n 500 kilometer bewegwijzerde paden nodigen uit voor een gemoedelijke of meer actieve wandeling. Vooral het wandelpad langs de Engelbergeraa rivier en de wandelroutes op de Titlis-Jochpass zijn aanraders. Nieuwste telg vormt de Alpkäse Trail of Alpine Cheese Trail. De 47 km lange themawandelroute verbindt acht kaasmakerijen en overwint 2000 meter hoogteverschil. Bergwandelen en onderweg genieten van de regionale kaasspecialiteiten: je hoeft het mij geen tweemaal te vragen.





Engelberg, waar de engel letterlijk neerdaalde
Als er een paradijs op aarde bestaat, dan zou het hier in Engelberg wel kunnen zijn. De stad werd in 1120 gesticht door ridder Konrad von Sellenbüren die het dal binnenreed en de engelen hoorde zingen. Hij was zo overweldigd dat hij het benedictijnenklooster Engelberg stichtte. Het bergachtige wonderland en de donzige alpenweiden errond maken de prentkaart compleet. “ Een engelachtig zicht” , hoor ik mezelf zeggen. Zonder te beseffen dat je dit in Engelberg wel heel letterlijk mag nemen.
Het klooster, een groot en indrukwekkend bouwwerk, is reeds 900 jaar lang de belangrijke spil waaromheen de hele stad draait. Imposante belle-epoque gebouwen verwijzen naar de gouden periode waarbij Britse gasten het toerisme hier op gang brachten. Karakteristieke hotels het ene groter en grootser dan het andere stralen nog steeds de grandeur van toen uit. Zoals het Schweizerhof, het hotel waar ik de komende dagen mijn intrek neem.
Little Patagonië
Ik lig nog te slapen als een engel wanneer mijn wekker afgaat. Vroeg uit de veren is de boodschap. Voor geen geld wil ik de afspraak met kaasmaker Florentin van de Alpkäserei Surenen missen. Gesterkt met een stevig ontbijt brengt de gratis Schmuggli-bus mij wat later naar het dalstation Fürenalp. Hier sluit ik aan op de eerste etappe van de Alpkäse Trail. Eenmaal het dorp voorbij en de Surenen-regio in zicht, lijkt het alsof je een andere wereld binnenstapt. De komende uren wandel ik langs een indrukwekkende reusachtig openluchtspektakel. Uitkijkend op de grillige rotsformaties van de Grose (grote) en Chli (kleine) Spannort is het gletsjerwater van de Engelbergeraa mijn metgezel. Little Patagonië is de bijnaam van dit langgerekte hoogdal. Besneeuwde bergtoppen, indrukwekkende rotsen, turkooisblauw gletsjerwater: het klopt allemaal.
Op naar Alpkäserei Surenen
Alpkäserie Stafeli , de eerste van acht ambachtelijke kaasmakerijen langs de Alpine Cheese Trail laat ik aan me voorbijgaan. Ik ruil het brede wandelpad voor een gestadig stijgend éénmanspad en de eindeloze uitgestrektheid van geurige alpenweiden met unieke bloemen, zoals de zilverdistel en de blauwe monnikskap. Tijdens de wandeling word ik begeleid door ruisende bergbeekjes die zich vanaf de Grassengrat in het diepe dal werpen. Verbaasd blijf ik onderweg even stilstaan bij de Stäuber waterval en de pure natuur om me heen. Het luid klepelen van koeienbellen vermoed de nabijheid van Alpkäserei Surenen. Een kaasmaker in zijn typische witte outfit is druk bezig met melkbussen te ontsmetten. Hij onderbreekt zijn routine als hij me ziet en stelt zich voor als Florentin.





Kaasboer Florentin
Hier moet ik dus zijn. Iedere zomer brengt de meester-kaasmaker samen met zijn familie door op Alp Surenen. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat is hij bezig in de Alpkäserei. De kleine coöperatieve zuivelfabriek bestaat al zestig jaar en is eigendom van verschillende lokale boeren. “De koeien worden twee keer per dag gemolken, een keer ’s ochtends vroeg en een keer ’s avonds”, legt Florentin uit. “Per zomer wordt hier 200.000 liter melk verwerkt tot alpenkaas, boter, karnemelk en weidrank allemaal op zonne-energie.”
Een hele uitdaging voor Florentin, maar vol passie leert hij mij de knepen van het kaasmaken. De wrongelbereiding, het draineren, het persen, het pekelen en het rijpen van de kaas zorgt ervoor dat de meester-kaasmaker maar weinig tijd heeft om ’s avonds achterover te leunen en te ontspannen. Uiteraard laat Florentin me ook van zijn meesterkazen proeven. De “Surener Alpkäse” is een volvette halfharde kaas van rauwe melk. Mild, sterk of pikant telkens ontplooien zich de geurige kruiden en grassen van de alpweide in een vol smaakpallet. Dit wordt moeilijk kiezen. En zo koop ik mij van ieder een stuk in de kleine zuivelwinkel.
Met de Fürenalp Bahn naar beneden
We nemen gemoedelijk afscheid van elkaar, waarna ik via de Abnet-alp mijn wandelweg langsheen de Alpine Cheese Trail vervolg. Te midden sappige almweiden kronkelt de weg lichtjes op en neer langs de flanken van de Fürenalp. Achter elke hoek schuilt een prachtig panorama op het indrukwekkende Titlis-gebergte. Op het zonterras van restaurant Fürenalp geniet ik van het mooiste uitzicht en de lekkerste Älplermargonen in jaren. Een verbluffende ligging waar ik wel uren kan naar turen.
Maar ik moet voortmaken wil ik nog tijdig met de Fürenalp Bahn de afdeling aanvatten. In het begin is de afvaart met de kabelbaan vrij eng, vooral als de cabine rakelings voorbij de steile rotswand van de Fürenalp scheert. Maar het uitzicht over de Engelberg-vallei en het dorp is werkelijk prachtig. Eenmaal beneden besluit ik niet te wachten op de pendelbus. Er rest me nog een kleine wandeling in het dal die perfect uitmondt in het dorpscentrum van Engelberg.





De viermerenwandelroute
De volgende ochtend wacht me een van de mooiste wandelingen van Zwitserland: de indrukwekkende viermerenwandelroute. De 15 kilometers lange wandelroute start bij de Melchsee, te bereiken met de kabellift vanuit Melchsee-Futt. Andermaal ontvouwt zich een adembenemend uitzicht op het besneeuwde Titlis-massief en de diepblauwe Melchsee. Via de idyllische Tannalp stap ik verder naar de Tannensee en de Engstlensee. De hoge onverwoestbare drieduizenders van de Wendenstöcke, Reissend Nollen en Klein Titlis tekenen zich majestueus rondom mij af. Ik adem diep in, blaas langzaam uit en kom helemaal tot rust. Met wat geluk lopen de marmotten je hier voor de voeten.
Op naar de Jochpass en de Trübsee
Vanaf de Engstlensee gaat het stevig bergop naar de Jochpass, het hoogste punt van de wandeling. Eenmaal boven geniet ik van een overweldigend panorama op de drie mystieke bergmeren die in fel contrast staan met de besneeuwde Titlis-bergtoppen. Wie de beklimming niet ziet zitten, neemt de zetellift tot boven, waarna je over de groene almen bergafwaarts loopt om te eindigen bij de Trübsee. De wandeling rondom het idyllische bergmeer neem ik er als extraatje bij. Vooral bij jonge gezinnen is de wandeling populair. Kinderen kunnen er zich uitleven op de Schmuggler & Säumer Erlebnisweg. Op dit avonturenpad volg je de sporen van smokkelaar Engelbert en zijn muilezel Schmuggli. Terwijl de kinderen op een speelse manier zoeken naar verstopte smokkelwaar, kunnen ze spelen, klimmen en zich verstoppen. Wil je het allemaal iets romantischer, dan huur je best een roeiboot voor een trip op het meer.




360 graden uitzicht
Ik geraak maar niet uitgekeken op het omringende berglandschap gedomineerd door de machtige Titlis. Met een hoogte van 3.239 meter, kun je hem niet missen. Het is de huisberg van Engelberg en de hoogste gletsjer van Zwitserland. Wie de Titlis-gletsjer op een buitengewone manier wil ervaren, moet beslist de roterende Rotair-kabelbaan nemen. De kabelbaan is op zich reeds een heuse belevenis. Op weg naar de top geniet je van een fenomenaal 360 graden uitzicht, dankzei de roterende cabine.
De prachtige natuur en de Trübsee in de diepte zijn net glinsterende parelkralen. De waaghalzen onder ons kunnen zich wagen aan een enge wandeling over de hoogste hangbrug van Europa, de Titlis Cliff Walk. Of de Ice Flyer zetellift nemen waarbij je meer dan 3000m hoog letterlijk bengelt boven de gletsjer. Zelf verkies ik om beide voeten op de grond te houden en een bezoek te brengen aan de Titlis-gletsjergrot. Je daalt werkelijk af in de gletsjer bedekt met blauwe ijskristallen. Engelachtig kun je Engelberg echt wel noemen.
ALGEMENE INFO
Toeristische info
- Engelberg-Titlis Tourismus AG, Hinterdorfstrasse 1 CH-6390 Engelberg welcome@engelberg.ch / www.engelberg.ch / www.facebook.com/engelberg.titlis Tel.: +41 41 639 77 77
Wandelen
- Meer dan 500 km wandelpaden wachten op je in Engelberg. Je kan je laten verleiden tot een onvergetelijke tocht te midden de indrukwekkende bergwereld van de Titlis-Jochpas of over meerdere dagen wandelen langsheen de Cheese Alpine Trail. Waarom Engelberg een van de populairste wandelgebieden in Zwitserland is vind je terug op www.engelberg.ch/en/summer/hiking
Logeeradresjes
- Hotel Schweizerhof is een gezinsvriendelijk hotel met een lange geschiedenis en traditie. Geopend in 1896 straalt het hotel nog een belle-epoquesfeer uit, zei het met een modern tintje en vernieuwde kamers. Hotel Schweizerhof, Dorfstrasse 42 CH – 6390 Engelberg / Tel.: +41 41 637 11 05 / info@schweizerhof-engelberg.ch
- Berghotel Trübsee ligt op 1.800 meter boven de zeespiegel en biedt uitzicht op de bergen en directe toegang tot de wandelroutes van het Titlis-Jochpass gebergte. Het is alleen bereikbaar per kabelbaan met een geldige kabelbaanpas. Het Trübsee Hotel beschikt over een uitstekend restaurant en een zonneterras met enig uitzicht op de Trübsee. Trübsee Alpine Lodge Valley station: Gerschnistrasse 12 CH-6390 Engelberg Tel.: +41(0)41 639 50 92 / truebsee@titlis.ch
Leuke adresjes
- Kloster Engelberg werd gebouwd in 1120 en vervolgens herbouwd nadat het in het begin van de 18e eeuw door brand was beschadigd. Bezoekers kunnen een rondleiding volgen om het prachtige interieur, interessante prehistorische voorwerpen en de barokke kloosterkerk te bekijken. Je kan er ook de Schaukäserie bezoeken, alwaar een deel van de kloosterkaas voor de ogen van de bezoekers wordt gemaakt. Kloster Engelberg, Benediktinerkloster 1, CH-6390 Engelberg, +41 (0)41 639 61 61, info@kloster-engelberg.ch /
- Alpkäserei Surenen is een kleine coöperatieve zuivelfabriek die al zestig jaar bestaat en is eigendom van verschillende lokale boeren. Mits voorafgaande reservering is het mogelijk om de kaasmakerij te bezoeken. Kostprijs CHF 5 met kaasdegustatie of CHF 15 met kaasplateau. CH-6390 Engelberg, +41 638 00 27 , mail@alp-surenen.ch
Ernaartoe
- Swiss Air vliegt dagelijks en meerdere malen vanuit Zaventem naar Zurich. Hierna neem je de Luzern-Engelberg Express van de Sweizerische Bundesbahnen (de nationale spoorwegmaatschappij). Zwitserland heeft een fantastisch spoorwegnet.
- Engelberg ligt op een kleine 700 kilometer van Brussel. Met de auto gaat dit het vlotst via Luxemburg, waarna je via Bazel en Luzern het pittoreske dorp bereikt.
@ Tekst Stefaan Bailleur / Foto’s Stefaan Bailleur & Fabienne Talpe
Volg je ons reeds op Facebook, Instagram & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal?

