eislek pied
Bestemming,  Groot-Hertogdom Luxemburg

Eislek Pied, gloednieuwe wandelroutes

De Eislek-regio in het Groothertogdom Luxemburg heeft alles in zich om één van de topwandelgebieden in Europa te worden.  De groene regio, beter bekend als de Luxemburgse Ardennen , biedt naast uitgestrekte bosgebieden ook glooiende heuvels en diep ingesneden valleien. Recent is het bestaande wandelnetwerk uitgebreid met 18 gloednieuwe lokale wandelroutes: de Eislek Pied.  De nieuwe lus wandelingen, die zijn aangeduid als “kwaliteitspaden” vormen een aanvulling op de populaire Eislek Trail.

De allermooiste wandelingen

De ‘Eislek Pied’ (letterlijk vertaald: de ‘Éislek paden’) verzamelt de allermooiste wandelingen die de regio Éislek te bieden heeft. Een van de routes start in het historische Clervaux, waar cultuur letterlijk ligt ingebed in prachtige natuur. Maar je kan ook kiezen voor een meer fysieke heuvelachtige wandelroute zoals het wandelpad Esch-sur-Sûre. De luswandelingen variëren tussen de 7 en 20 km. Voor ieder wat wils dus. Alle wandelroutes zijn keurig gebundeld op nieuwe wandelkaarten. Maar eenvoudiger en vooral duurzamer is om de wandelroute te downloaden via een gpx-bestand.

Ontdek de hoogtepunten van Éislek

Naast prachtige natuur en de nieuw te ontdekken wandelpaden heeft deze streek veel meer te bieden. Ook op het gebied van cultuur, historie en typische streekproducten kun je hier je hart ophalen. De vele kastelen, vestingen, musea en traditionele festivals in Éislek laten je de meer dan 1.000 jaar oude historie ontdekken.

Ervaar UNESCO’s ‘The Family of Man’ in Clervaux

In het knusse Clervaux, omringd door de prachtige natuur van de Luxemburgse Ardennen, mag een bezoek aan de expositie ‘The Family of Man’ niet ontbreken. Deze unieke fototentoonstelling heeft niet zomaar de status van UNESCO-werelderfgoed gekregen. ‘The Family of Man’ werd voor het eerst gepresenteerd in 1955. De tentoonstelling schetst een portret van de mensheid. Hierbij benadrukt men vooral dat alle mensen zonder onderscheid van huidskleur of geloof deel uitmaken van één grote familie. De beelden behandelen 37 universele thema’s waaronder liefde, geloof in de mensheid, geboorte, werk, gezin, opvoeding, kinderen, oorlog en vrede. Inmiddels trok de tentoonstelling al meer dan 10 miljoen bezoekers. De expositie is wekelijks geopend van woensdag tot zondag (12-18u).

Bezoek het Kasteel van Bourscheid

Het Kasteel van Bourscheid is meer dan 1000 jaar oud en het grootste gebouw in zijn soort in Luxemburg. Het is ook één van de belangrijkste kastelen tussen de Rijn en de Maas. De heren van Bourscheid, die destijds het kasteel bewoonden, behoorden namelijk tot de meest invloedrijke ridderfamilies. In de omgeving van het kasteel organiseert men diverse culturele en historische activiteiten. Hiermee wordt bijgedragen aan het behoud van deze historische plek.

Maak kennis met de lokale producten

Na een stevige wandeling langs de Eislek Pied, ben je hier ook op het vlak van streekproducten aan het juiste adres. Proef de smaak van Éislek en geniet van ‘puur natuur uit de Our’. Bezoek en proef onder andere de bieren van de Ourdaller brouwerij. Al meer dan 25 jaar brouwt men hier op traditionele wijze bieren. Daarnaast heb je volop keuze aan lekkernijen zoals ham, honing, mosterd, vruchtensappen, likeuren. Ook een groot aantal producten op basis van spelt, boekweit en maanzaad zijn niet te versmaden.

Van lokaal hoogwaardige en heerlijk warme scheerwol worden in de voormalige lakenfabriek ‘Duch vum Sei’ in Esch-sur-Sûre exclusieve dekens, maar ook andere wolproducten geproduceerd. Na een eerdere sluiting van de fabriek in 1975, wordt op deze manier niet alleen het cultureel en ambachtelijk erfgoed bewaard, maar juist ook op een moderne wijze verder ontwikkeld.

Gratis met het openbaar vervoer

Meer info over de Eislek-regio vind je hier. Hoewel de meeste bestemmingen in Luxemburg prima te voet te verkennen zijn, reis je gemakkelijk en duurzaam met het openbaar vervoer, dat in heel het land gratis (!) is. En je bagage reist met je mee via Move We Carry, de bagageservice die je tas van A naar B brengt. Ideaal dus als je meerdere dagen gaat wandelen.

@ Tekst Stefaan Bailleur / Foto’s Visit EislekVisualhunt

Volg je ons reeds op Facebook,  Instagram  & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.