Langs Eeuwenhout en Douvevallei van knooppunt tot knooppunt

eeuwenhout-douvevallei

Voor een boeiende wandeling, van helling naar vallei, door bosjes en halfopen landschap moet je beslist in het West-Vlaamse Heuvelland zijn.  Aan de hand van de wandelknooppunten ontdekten we tussen de glooiingen van het folkdorp Dranouter twee vrij nieuwe natuurgebieden.   Eeuwenhout en de Douvevallei vormen een aanééngesloten gebied alwaar je perfect urenlang kan wandelen.

Folk Dranouter

Van de acht Heuvelland-dorpen is Dranouter –  Dra’noetre’ in het West-Vlaams – het meest gekend. Ieder jaar, begin augustus vormt het kleine dorp  het decor voor het gezelligste zomerfestival van de Westhoek. Naast de fine fleur van Belgische artiesten, hebben talrijke wereldsterren de heilige grond van de festivalweide reeds in vuur en vlam gezet.  Drie dagen lang doorklieft folk- en wereldmuziek over de vredige glooiingen van de Heuvellandse getuigenheuvels.

Dranouter Muziekcentrum

Ondanks de term Folk enkele jaren terug uit de naam van het festival werd geweerd, blijft Dranouter voor altijd verbonden aan de volkse muziekstijl van doedelzakspelers, accordeonisten  en andere troubadours.  Als we de inkomhal van ‘t Folk Experience Museum betreden,  prijken legendarische foto’s uit de beginjaren aan de muur.  Nostalgie alom. Nog tot 25 oktober 2019 kan je aan de helft van de prijs  het interactief museum bezoeken.  Je komt er alles te weten over folk en wereldmuziek.  Hierna sluit het onherroepelijk de deuren voor een nieuw muziekconcept.

Natuurgebied Eeuwenhout

Het wandelnetwerk Heuvelland komt voor de deur van ’t Folk voorbij.  Na ons bezoek  blijft de volkse folkmuziek door onze hoofden flarden.  Voorzien van de nodige knooppunten sluiten we bij markering 6 aan op het wandelnetwerk voor enkele kilometers wandelplezier.  Minder bekend dan Dranouter festival, maar minstens even stemmig in het landschap is het Eeuwenhout.  Een vrij nieuw natuurgebied in de uithoek van het West-Vlaamse Heuvelland.

Grazers en oorlogsverleden

We lopen door nieuwe bosaanplantingen, op gronden die tot 1989 nog akker waren.   Je zou haast geloven dat de tijd er is blijven stilstaan. Houtkanten en hagen ademen een sfeer van lang vervlogen tijden uit.  Her en der tussen het samenspel van bos, weiden en akkertjes vangen we een glimp van het schitterend Heuvelland-landschap op.   Ook de sporen van het woelige oorlogsverleden zijn nooit veraf.  De poelen die we onderweg waarnemen zijn vaak oude bomkraters.   De afgedamde vijver in het Eeuwenhout diende als drinkplaats voor de paarden van de Engelse artillerie.  Onderweg wandel je ongetwijfeld een aantal keer tussen de koeien.  Ze begrazen het terrein en zorgen zo mee voor het natuurbeheer.

Kasteel Behaeghel

Hierna daalt het pad vrij sterk en drassig langs de meanderende Douvebeek.   Een tijdlang trekt de beek de grens tussen Frankrijk en België.  Net als in het groen verscholen Douvekasteel of kasteel Behaeghel trouwens.  Gelegen in  een park van 10 hectare wordt het 19de-eeuwse kasteel tegenwoordig uitgebaat als bed & breakfast  “ Le Manoir de la Douve ‘.  De ideale tussenstop als je meerdere dagen langs het wandelnetwerk stapt.  Het is wat haasje-over-springen als we nu eens op of net over de Franse schreve (nvdr. landsgrens) stappen, de contouren van de Frans-Vlaamse karakterstad Belle (Bailleul) zijn in de verte duidelijk te bespeuren.

Douvevallei

Het natuurgebied Eeuwenhout glijd hierna zacht over in de Douvevallei. Een landschap die zich eveneens kenmerkt door hagen, houtkanten en holle wegen beplant met knotbomen.  Op open plekken tekenen de silhouetten van de Heuvellandse hobbels zich duidelijk af.  Van links naar rechts monsteren de Zwarte berg, de Vidaigneberg, de Rode Berg en de Scherpenberg aan de horizon.  In een chauvinistische bui zouden we ze zelf ‘bergen’ durven noemen.  Als men hier komt ‘heuvelen‘ is ‘ le Plat Pays ‘ van Jacques Brel in geen velden of wegen te bespeuren.  Wat verder aanleunend tegen de grens met Frankrijk en het vier winden kruispunt ligt Loker-dorp.  Gemakkelijk herkenbaar aan de  Sint-Pieterskerk met zijn vier opvallende torentjes.

De Lokerse Patriot

Het dorp  straalt het dynamisme van een jonge gemeenschap uit. De horeca, waakt er over dat de geest der Keltische voorvaderen hier steevast aanwezig blijven en serveert dan ook ‘ gastronomie met roots ‘. Om in de folk stemming te blijven vormt de Redmond’s Irish Pub een ideale stop. Je kan je uitleven op de sjoelbak of andere volkspelen en tussentijds je wandelhonger stillen met Picon van het huis en heel wat lekkers. Op het dorpsplein symboliseert de Lokerse patriot het vrijkorps.  Het beeld stelt een dappere Lokerse inwoner voor, die rond 1793 werd ingezet om hun dorp te beschermen tegen de Franse invallen en plunderingen.

De Galooie

Voldoende energie bijgetankt wandelen we gezwind verder langs de vallei van de Galooie-beek.  De heren van Bethune bouwden hier een motte versterking uit met een houten toren.  Het was in de 12-13de eeuw een teken om hun macht over de heerlijkheid Loker te etaleren.  Buiten een begroeide verhoging omringd door een uitgedroogde gracht is er niet veel meer te zien van de heerschappij.  Het zicht op de Kemmelberg en zijn kleinere broer Monteberg compenseert dit grandioos. Wat later worden we geconfronteerd met het beeld van de Groote Oorlog.  Op het Locre No. 10 Cemetery en Dranoutre Military Cemetery liggen de slachtoffers van een zinloze tragedie. Gelukkig werden de kanonnen het zwijgen opgelegd. Als de wind thans zigzagt over de glooiingen van de brakke Heuvelland-velden weergalmt in de verte het typerende geluid van de doedelzak.

Praktisch

  • Afstand: 7,5 km
  • Gratis parking: ruime parking nabij het dorpsplein van Dranouter of bij Eetcafé ’t Folk – Muziekcentrum
  • Wil je een keertje de wandeling langs het Eeuwenhout-Douvevallei stappen? Volg  de wandelknooppunten van het wandelnetwerk Heuvelland.eeuwenhout-douvevallei
  • Niet geschikt voor rolstoelen. Laarzen of stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe in de winter.
  • Horecatip: langs de wandelroute zijn er in Loker diverse mogelijkheden tot verpozing.  Wie de folkervaring tijdens de wandeling wil doortrekken moet beslist een verpozing houden in de Redmond’s Irish Pub 
  • Na de wandeling kan je terecht in Eetcafé ’t Folk – Muziekcentrum.  Opgelet enkel open in het weekend van vrijdag tem zondag.  In Dranouter zijn er eveneens diverse mogelijkheden voor een hapje en/of drankje.
  • Logies tip: langs de wandeling kom je voorbij Le Manoir de la Douve. Gelegen in een 10 ha groot park biedt de B&B een idyllisch kader voor rust en ontspanning.  Ook vakantiewoning De Douvevallei op de zuidflank van de Zwarte- en Rodeberg , is één van de meest stilste en idyllische plekjes in het Heuvelland.
  • Te doen: Festival Dranouter is sinds 1975 het hoogtepunt van de West-Vlaamse festivalzomer.
  • Meer info omtrent het wandelnetwerk Heuvelland kan je bekomen nabij Westtoer, T 050 30 55 00 – info@westtoer.be – www.toerismewesthoek.be    De wandelkaart is verkrijgbaar via de webshop van Westtoer tegen € 6 ,00
  • De dienst voor Toerisme van Heuvelland vind je op het Sint-Laurentiusplein 1 te 8950 Heuvelland. Telefoon: +32 (0) 57 45 04 55. E-mail: toerisme@heuvelland.be– www.toerismeheuvelland.be

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg ons verder op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Wat zijn jullie geliefde plekjes langsheen het wandelnetwerk Heuvelland? Laat het ons weten.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.