Bestemming,  Italië

Eén met Italiës mooiste natuurreservaten

Wijn, pasta en architectuur. Daar staat Italië wereldwijd om bekend. Maar wist je dat het land ook heel wat adembenemende natuurreservaten telt? Je ontdekt ze in alle rust en bewondert de unieke fauna en flora. Een duurzame reis, weg van de drukte, terug naar de essentie.

Van het uiterste noorden tot het warme zuiden, gans Italië ligt bedekt met weelderige natuurreservaten. Wie houdt van een duurzame reis hopt van het ene park naar het andere en ontdekt er onder andere uitzonderlijke plant- en diersoorten. In deze ongerepte gebieden lijkt het soms wel of je alleen bent op de wereld. Ideaal voor wie houdt van een heerlijk zenmoment in het groen.

Natuurpracht in het noorden

Midden in de Alpen, in de bergen van Zuid-Tirol, huist het Stelvio Nationaal Park. Het is één van de oudste natuurreservaten van Italië en het is tegelijk het grootste. Wanneer je het park doorkruist, lijkt het alsof je een reis door de seizoenen maakt. In de bergen struin je door de sneeuw en ontmoet je herten, steenbokken en arenden. Overnachten doe je in één van de berghutten die zich tot op 3.535 meter hoogte bevinden. Wie de tocht naar beneden inzet, komt terecht in de zomergroene vallei van Peio en passeert tal van charmante dorpjes. Je proeft er van lekkere kazen en bezoekt er molens en smederijen.

Een uitstap naar de Italiaanse natuurreservaten combineer je makkelijk met een citytrip naar één van de vele indrukwekkende, historische steden. Zo bezoek je aan de kust niet enkel de tot werelderfgoed uitgeroepen steden van Cinque Terre, maar ook het gelijknamige park. Vlakbij het romantische Venetië, in de regio Veneto, bots je dan weer op het natuurreservaat Ampezzo. Midden in het majestueuze Dolomietengebergte zie je hoe krachtige watervallen het landschap boetseren. Tussen de woeste rotspieken liggen heel wat dieren op de loer. Naast uilen, reeën en spechten, kan je er ook een wilde beer of lynx tegen het lijf lopen.

Op natuurreis door het noorden? Bezoek dan zeker ook het Nationaal Park Gran Paradiso in de Aostavallei, het Nationaal park Dolomiti Bellunesi in Veneto en het Adamello Brenta Nationaal Park in Trentino.

De groene long van Midden-Italië

Een van de meest paradijselijke natuurreservaten van Italië bevindt zich vlak voor de kust, op de Toscaanse Archipel. Van de zeven eilanden die tot deze groep behoren, is Elba het grootste en het bekendste. Hier mag een bezoek aan Monte Perone zeker niet ontbreken. Op deze berg huizen meer dan 50 vlindersoorten die elke dag voor een kleurrijk schouwspel zorgen. Nog zo’n feeërieke diersoort ontmoet je vlak voor de kustlijn van het eiland Giglio. In dit waar snorkelparadijs bewonder je muren van blauwe sponzen waarin je af en toe een zeepaardje spot. Wie liever grotere zeebewoners ontmoet, vaart naar het kleine, rotsachtige eiland Giannutri. Hier speur je tijdens de zomer het wateroppervlak af, op zoek naar dolfijnen en walvissen.

Terug op het Italiaanse vasteland dompelt het Nationaal Park van Maremma je onder in het groen. Deze regio is de thuishaven van de butteri, de Italiaanse cowboys. Op deze ongerepte graslanden laten ze hun vee de vrije loop. Het park loopt tot aan de kust, waar het begrensd wordt door ruwe bergketens, dichtbegroeide bossen en witte stranden. Van Maremma reis je makkelijk verder naar het Nationaal Park van Abruzzo, Lazio en Molise. Dit reservaat werd opgericht in 1922 en is het oudste van het land. Het ligt pal in het Apennijnengebergte en heeft een enorme biodiversiteit. Je struint er door bossen, over bergen en langs diepblauwe meren en observeert de beren, vossen, wolven, lynxen en valken die zich tussen de eiken, braamstruiken en wilde rozen bewegen.

Op natuurreis in Midden-Italië? Bezoek dan zeker ook het Nationaal Park Gran Sasso e Monti della Laga in Abruzzo en het Nationaal Park Circeo in Lazio.

Natuuroases in het zuiden

In het uiterste zuiden van de Italiaanse laars trakteren de witte bergen van het Nationaal Park Aspromonte je op een panoramisch uitzicht over het kristalblauwe zeewater en de kust van Sicilië. Dankzij het zwoele, mediterrane klimaat ontdek je hier tal van unieke plantsoorten die perfect gedijen tussen de kliffen en waterlopen van het park. Zo groeien er bossen langs het strand en tref je hier en daar een boom met bergamot aan. Deze peervormige citrusvrucht levert via z’n schil een heerlijk geurende olie op.

Wie op zoek is naar betoverende schoonheid reist verder naar het noorden van Sardinië. In het turquoise water dat de kustlijn van Corsica scheidt, omhelst het natuurpark van de Maddalena archipel zo’n 60 granieten en leistenen eilandjes. Gevormd door de wind en door de stroming, zorgen de rotsen voor een onwaarschijnlijk decor. Met een boot vaar je van de ene inham naar de andere en zie je tuimelaars, aasscholvers, schildpadden en meeuwen de revue passeren. Maak zeker een ommetje naar Budelli: dankzij een organisme dat zich aan de schelpen, algen en koralen hecht, heeft het strand hier een roze kleur.

Op natuurreis door het zuiden? Bezoek dan zeker ook het Nationaal Park Gargano in Puglia, het Nationaal Park Pollino in Basilicata, het Nationaal Park Cilento Vallo di Diano Alburni in Campania, het beschermde zeegebied van de Egadische Eilanden in Sicilië en het Nationaal Park Asinara in Sardinië.

 © Foto’s Getty Images

Volg je ons reeds op Instagram , Facebook & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal ?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.