de blankaart
Benelux,  Wandelweetjes

Eekhoorntjes zoeken in de Blankaart

In het natuurgebied De Blankaart, gelegen in de IJzervallei, tussen Oost-Vleteren en Diksmuide kan je heerlijk wandelen.  Vanaf het mooie Blankaartkasteel, tegenwoordig bezoekerscentrum start de provinciale Blankaartwandelroute.  Het is één van de mooiste wandelingen in West-Vlaanderen.  Je wandelt doorheen het Blankaartmoeras en langs de Blankaartvijver. Plankenpaden brengen je naar vogelkijkhutten en uitkijktorens om de vogels in alle rust te spotten.  Staat het water in het gebied hoog genoeg, dan voert in normale tijden een fluisterboot je geruisloos door het moeras.  Maar wist je dat je ook eekhoorntjes kan zoeken in de Blankaart?

Eekhoorntjes wijzen de weg

Ben je op zoek naar een kortere wandeling ook voor kleine kinderen haalbaar? Dan is het Eekhoorntjespad beslist een aanrader.  Geen elfjes maar elf eekhoorntjes wijzen de weg.  Het betreft een lusvormig wandeltraject doorheen het speelbos van de Blankaart.  De kijkrichting van de houten eekhoorntjes wijzen de juiste richting aan.  Maar je kan ook met wat geluk, geduld en vooral goed uitkijken hier de rode eekhoorn spotten. Het kleine knaagdier, speurend naar vruchten of zwevend van boomkruin naar boomkruin,  is in de Blankaart immers al jaren een vaste bewoner.  Echt of niet… het wordt hoe dan ook even zoeken!

Zowel de Blankaartwandelroute als het Eekhoorntjespad vat je aan ter hoogte van het bezoekerscentrum. Let weliswaar op want na hevige regenval of in de winter kan de Blankaart buiten haar oever treden , zodoende een deel van de Blankaartwandelroute er vrij drassig bijligt. Check daarom vooraf de wandelmogelijkheden bij het bezoekerscentrum.

Meer info over het natuurgebied De Blankaart of het bezoekerscentrum vind je hier. Wil je na of voor de wandeling gebruik maken van de fluisterboot? Dit is mogelijk tot 11 september. Vooraf inschrijven is absoluut aangeraden. Ook als groep kan je de fluisterboot reserveren. Alle info vind je hier.

Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s Stefaan Bailleur & Koen Vandewalle alias Carving Koen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.