Dutch Mountain Trail
Benelux,  Bestemming,  Nederland,  Wandelweetjes

Dutch Mountain Trail, verrassend bergwandelen

Bergwandelen in Zuid-Limburg, het klinkt verrassend. In het biljartvlakke Nederland zijn net als bij ons in België immers geen bergen, hoogstens wat heuvels. Toch kan je sinds kort een grensverleggende, meerdaagse bergtocht dwars door Zuid-Limburg wandelen. De Dutch Mountain Trail is een ruige wandeling van ruim honderd kilometer. Het wandeltraject voert je langs minder bekende en uitdagende wandelpaden die de ‘Seven Summits’ met elkaar verbinden.

Een meerdaagse bergwandeling door Zuid-Limburg

De Dutch Mountain Trail vat aan in het treinstation Eygelshoven nabij de Duitse grens. Waarna je doorheen het Zuid-Limburgse heuvellandschap zigzagt en op zoek gaat naar de Seven Summits en het hoogste punt van Nederland. De Wilheminaberg in Landgraaf is de eerste berg die je tegenkomt. Eindigen doe je met de Observant in Maastricht.  Steeds wandel je langs steile kalkwanden, heerlijke slingerpaadjes, glooiende hellingbossen en weideplateaus. De fraaie vergezichten op het één of andere dal versterkt alleen maar het gevoel in de bergen te zijn.

Seven Summits

De 101 km ruige Dutch Mountain Trail is weliswaar niet de langste, maar wel de zwaarste langeafstandswandelroute van Nederland. Naast de Wilheminaberg en de Observant liggen ook de Schneeberg, Gulperberg, Hakkenberg en Kattenroth op het traject. Samen vormen ze de Seven Summits, met andere woorden de zeven topheuvels van Zuid-Limburg. Het hoogste punt van de wandelroute en in uitbreiding ook van Nederland, bereik je aan het Drielandenpunt in Vaals. Op de top van de Vaalserberg kan je de 50 meter hoge Boudewijntoren beklimmen. Vanaf de skywalk krijg je in één oogopslag een fenomenaal zicht over het grensgebied van Nederland, België en Duitsland. 

Een opvolging van valleien en dalen

Maar niet alleen vanop het Drielandenpunt is het uitzicht indrukwekkend. Ook onderweg verrast het blikveld telkens weer. Het dal van de Worm en de Rur in de richting van de Eifel en het dal van de Selzerbach of Sinselbeek zullen je zeker weten te bekoren. Als je via de Schneeberg naar de Vaalserberg loopt, kijk je uit op de idyllisch meanderende Gulp en Geul. Ten slotte maken de Voerstreek en het Maasdal het plaatje compleet.

Wandelgids

Ondanks de Dutch Mountain Trail (vooralsnog) niet bewegwijzerd is, is de trail met zorg uitgezet. De volledige wandelroute dien je te wandelen aan de hand van de wandelgids of de GPX-route. De officiële wandelgids van de Dutch Mountain Trail is te koop aan € 19,95 via de webshop van Visit Zuid-Limburg of bij de lokale VVV. De volledige GPX-route kan je hier downloaden. We willen trouwens waarschuwen om de tocht goed voorbereid aan te vatten. Het zijn immers heuse kuitenbijters waarlangs de Seven Summits worden bereikt.

Voldoende accomodatie

De Dutch Mountrain Trail is hoofdzakelijk onverhard en ontwijkt zoveel als mogelijk de bewoonde wereld. Het volledige traject is mooi onderverdeeld in vier dagetappes. Je kan het ook in drie dagen of zelfs meerdere dagen. Maar natuurlijk moet je wel ergens kunnen eten, drinken en slapen. Langs de wandelroute zijn er veel hotels en Bed & Breakfasts. Waar die precies liggen, staat allemaal in de wandelgids die bij de route hoort. Ben je avontuurlijker met de rugzak ingesteld, dan kan je ook terecht in één van de vele campings langs de route.

Meer informatie over de wandelroute vind je online op www.dutchmountaintrail.eu Informatie over de Nederlandse regio Zuid-Limburg vind je op www.visitzuidlimburg.nl

© Tekst Stefaan Bailleur / Foto’s : Visit Zuid-Limburg – Femke Mooij, Petra Vroomen en Pascal Moors

Volg je ons reeds op Facebook,  Instagram  & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.