
De Doode Bemde, een waanzinnig stukje Dijlevallei
Die drukke Brusselse Ring, fileleed … er is snel een excuus gevonden om de Groene Gordel rond onze hoofdstad niet te gaan verkennen. Tijd voor een ommekeer dus. Met een mooie lentedag in zicht, laten we ons oog vallen op de Doode Bemde. Een verborgen pareltje natuurschoon in de Dijlevallei, waar ijsvogels toeven en bevers een habitat vinden. Achteraf rest ons één conclusie: zonde dat we hier nooit eerder kwamen.
Op en top herbronnen.
We strijken neer in het idyllische Neerijse, een dorp met Ardense allure. De ene helling al steiler dan de andere leidt ons de bucolische dorpskern binnen. Eyecatcher is de neo Romaanse Sint-Pieter- en Pauwelskerk. Twee Romaanse torentjes uit de 12de eeuw bepalen er naast enkele geklasseerde herenhuizen het dorpszicht. Maar bovenal heerst hier een immense rust, iets wat je totaal niet gaat verwachten op een boogscheut van de Brusselse grootstad. Aan de rand van het dorp, verscholen tussen het groen, ligt Kasteel d’Overschie, het fraaie achttiende-eeuwse kasteeldomein van Neerijse. Hier kan je op en top herbronnen in het tegenoverliggende Baron’s House. Een deel van het koetshuis van het bekende kasteelpark werd omgetoverd tot luxueuze B&B. Het koetshuis is niet enkel bekend om zijn eigen rijke geschiedenis, maar ook omwille van zijn unieke ligging, te midden het 9 ha. grote natuurreservaat De Doode Bemde.

Authentieke Dijlevallei
De Doode Bemde nodigt zo uit voor te wandelen. En juist daarom zijn we naar hier gekomen. Via twee wandellussen van elk ongeveer 5km ( een blauwe en een rode wandeling, onderling te combineren) stap je door een van de meest ongerepte natuurgebieden van Vlaams-Brabant. Het stukje authentieke Dijlevallei hebben we eigenlijk te danken aan Baron d’Overschie. Afkomstig uit de buurt van Rotterdam, kocht hij begin 18de eeuw een immens jachtdomein op het grondgebied van Neerijse. Doorheen de eeuwen heen is het te drassige land zelf nooit verkaveld, gelukkig maar. De Doode Bemde vormt vandaag een aaneenschakeling van graslanden (beemden) die het gebied karakteriseren. Ze zijn ‘dood’ of in elk geval betreft het povere landbouwgrond doordat ze zo vochtig zijn. Voor vele dieren en planten vormen ze echter de perfecte biotoop. Voor wandelaars de ideale onthaasting, al zijn in het vroege voorjaar en in het najaar laarzen geen overbodige luxe.

Tekenen van ontluikende lente
We trekken onze wandelschoenen aan. Via het dorp van Neerijse stappen we meteen de natuur in. Stijgend en dalend langs velden en holle wegels komen we via de blauwe aanduidingen het dorp uit. In feite volgt de Doode Bemdewandeling in grote lijnen de markeringen van het wandelnetwerk Zuid-Dijleland, goed voor meer dan 300 km wandelplezier in het hartje van Vlaams-Brabant.
Aan het Lindenhof, een keurige halfgesloten vierkantshoeve waar paarden een oude rustige dag krijgen, stijgt een brokkenpad geprangd in een groentunnel met ons mee. Lopend in het samenvloeiingsgebied van Dijle en IJse kijken we uit op een mozaïek van kleine akkers, populieraanplantingen en broekbosjes, weide hooilanden, ruigten en rietvelden, vijvers en grachten. De eerste tekenen van een ontluikende lente vallen meteen te ontdekken. Sleutelbloem en dotterbloem kleuren al weelderig de oevers van een klaarheldere IJse, die even verderop uitmondt in de bredere Dijle. Later op het jaar tref je hier planten als waterdrieblad, glanshaver, knolsteenbreek en smeerwortel.

Langerodevijver , vogelparadijs.
Aan de monding van de Dijle verlaten we eventjes het bewegwijzerde pad. Iets verderop aan de Langerodevijver ligt immers ‘ Neerijse Grote Bron ‘, een vogelkijkhut. Door de kijkwand speuren we naar watervogels. Tientallen vogelsoorten komen voor in het gebied, zoals de waterral, de roerdomp of de oeverzwaluw. Andere vogelsoorten die in de Doode Bemde broeden zijn de blauwborst en de porseleinhoen. Op de vijvers van het natuurreservaat rusten verschillende soorten eenden uit. Wel een schattig zicht, temeer enkele exemplaren kibbelen voor een strohalm, het broedseizoen komt er duidelijk aan. En in de lucht merk je vaak de torenvalk op. Ze hangen vaak biddend boven de weiden op zoek naar muizen. Ook de ijsvogel is met zijn azuurblauwe verenkleed een opmerkelijke gast in het natuurreservaat. Als je geluk hebt, kan je er één zien aan de oevers van de Dijle, speurend naar vis.

Van kriebelend onderwaterleven tot concerto
We keren op ons stappen terug en volgen het wandelpad langs de krachtig stromende Dijle, die zich een weg baant door het unieke valleilandschap. We bevinden ons in een drassig overstromingsgebied. Bij hevige regen treedt de meanderende Dijle hier geregeld buiten haar oevers. Vandaar dat stevig schoeisel of laarzen geen overbodige luxe zijn, anders heb je gegarandeerd natte voeten. Aan een grote poel nodigt een zitbank uit om onze picknick te verorberen. Terwijl we speuren naar het kriebelende onderwaterleven, nemen we het overweldigend kikkerconcerto erbij. De mannetjes kwaken van jewelste om de vrouwtjes te imponeren: ik wil met je paren! Als we komen aanlopen is het eventjes stil, maar wat later gaat het concert onversaagd verder.

Bevers in zicht
Onderweg laten we ons wijs maken dat de oevers van de Dijle ook beverfamilies aantrekken. We geven onze ogen goed de kost, maar op enkele andere wandelaars na, zien we geen aquatische knaagdieren. Totdat – ter hoogte van wandelknooppunt 102 – enkele omgeknaagde bomen er geen twijfel over laten bestaan. Het grootste knaagdier van het noordelijk halfrond voelt zich hier weer helemaal thuis!
Het keurige wandelpad langs de Dijle ruilen we wat later voor een knuppelpad dat ons door het natste gedeelte van de Doode Bemde brengt. Een brugje over de Leibeek, de properste waterloop van het ganse natuurgebied, biedt andermaal een idyllisch zicht. Stroomafwaarts zien we de contouren van een heel oude watermolen, stroomopwaarts liggen enkele grote voormalige visvijvers en “de Roerdomp”. In de glooiende verte tekent het silhouet van Neerijse dorp zich bijna arcadisch op. Aan de Kapel van Onze-Lieve-Vrouw.-ten-Pui besluiten we de weg in te korten. De imposante kasteeldreef omhuld in een fleurige bloesems mondt regelrecht uit op Brouwerij de Kroon. Onze dag kan alvast niet meer stuk! Na een wonderlijke ontdekkingstocht langs de Doode Bemde , laten de huisbieren: Delvaux, Super Kroon of Job zich met mate maar graag degusteren.
ALGEMEEN
Toeristische info
Toerisme Dijleland , De Vunt 17 – 3220 Holsbeek
Tel. +32(0)16 29 85 50
Fax +32(0)16 29 85 59
info@toerismedijleland.be / www.dijleland.be
Dienst Toerisme Huldenberg
Gemeentehuis – Gemeenteplein 1 – 3040 Huldenberg
tel. 02 686 61 65 of 02 686 61 63
www.huldenberg.be / toerisme@huldenberg.be
Wandelen
- Het wandelnetwerk Zuid-Dijleland is de ideale manier om één van de mooiste wandelgebieden in het hart van de provincie Vlaams-Brabant te ontdekken. Met de Dijle als houvast kan je al wandelend verdwalen in uitgestrekte bossen, zwerven over aardewegen of verdwijnen langs holle wegen. Je stoot op prachtige erfgoedparels, soms met koninklijke charme dan weer met een religieuze inslag zoals de steenoude Veronakapel in Leefdaal of de Abdij van Park in Heverlee. De taalgrens is nooit veraf, evenmin als cultuurstad Leuven. De wandelnetwerkkaart is samen met een inspiratieboekje verkrijgbaar bij Toerisme Vlaams-Brabant of de plaatselijke toeristische infokantoren tegen de kostprijs van € 9. Online bestellen kan via www.toerisme-vlaamsbrabant.be Downloaden van de wandeltrajecten kan eveneens via www.wandelknooppunt.be
- Voor de reportage maakten we de Doode Bemdewandeling, een themaroute op het wandelnetwerk Zuid-Dijleland. Het is wandelen langs de prachtige brede meanders van de Dijle met o.a. het Kasteel d’Overschie en de Romaanse Sint-Pieter & Pauwelskerk.
Logeren
- Baron’s House, het voormalige koetshuis van het Kasteel van Neerijse is vandaag een stijlvolle B&B met eigen brasserie aan de rand van de Doode Bemde. Kapelweg 6 – 3040 Neerijse Tel. +32(0)16.28.49.38 reservations@baronshouse.be – www.baronshouse.be
Te doen
- Brouwerij De Kroon is het uitgelezen adres voor wie van speciaalbieren houdt. Hier worden ze bedacht, geproduceerd, gedronken en bewaakt. Het creatieve familiebedrijf combineert in een prachtig historisch kader op een unieke manier brouwkunst en gastronomie. Hie zie je hoe er vroeger en nu wordt gebrouwen, hier kan je lekker eten en hier drink je bier met smaak! Beekstraat 20, 3040 Neerijse Tel: 016 43 94 72 E-mail: info@brouwerijdekroon.be www.brouwerijdekroon.be
- In De Appelfabriek kan je terecht voor lekkere appeltjes die je niet meteen in elke andere winkel vindt. Bovendien verkopen Hélène en Michel ook lekker appelsap, stroop, honing en biologisch geteelde groenten uit de buurt. Wolfshaegen 130, 3040 Neerijse Tel: +32 016 47 27 81 frisque_michel@skynet.be Open : di-wo, vr: 13.30-18.30u; za: 9-18u
© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur
Volg je ons al op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

