het lekkere westen
Wandelinspiratie,  Wandelnieuws,  Wandelroutes West-Vlaanderen

Dominique Persoone, ambassadeur het Lekkere Westen

Vlamingen zijn nu eenmaal Bourgondiërs. Als het op lekker eten en drinken aankomt, dan blinkt de provincie West-Vlaanderen daar in uit! Met ‘het Lekkere Westen’ zet het provinciebedrijf Westtoer jaarlijks in op gastronomie en de culinaire troeven van West-Vlaanderen. Liefst 170 chefs schotelen een jaar lang hun gastronomische hoogstandjes voor. Maar ook streekproducenten, unieke cafés, toffe logies en zelfs originele picknicks komen aan bod. Ambassadeur van het Lekkere Westen is de Brugse chocolatier en chef-kok Dominique Persoone.

Volgens Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer, is de culinaire rijkdom van West-Vlaanderen groot: “Onze West-Vlaamse chefs zijn toonaangevend. Ze bewijzen hoe een authentieke aanpak met aandacht voor lokale troeven een meerwaarde betekent voor het toeristisch imago van een regio. Het themajaar plaatst ook de streekproducten, unieke cafés, toffe logies en zelfs originele picknicks in de kijker. Het Lekkere Westen is dus een goede reden om de gastronomische schatten van de vier toeristische regio’s en Brugge te komen ontdekken. Grote en kleine adressen vertellen een uniek verhaal.”

Sterke cijfers

West-Vlaanderen telt niet toevallig een hele reeks topchefs. De Noordzee is befaamd om haar omvangrijke en gevarieerde visaanbod, de vruchtbare polders bekoren zowel groenten als runderen en in het zuiden van de provincie spot je zelfs wijnranken op de heuvels. Zo positioneert West-Vlaanderen zich meer dan ooit als dé gastronomische topbestemming voor een daguitstap of meerdaagse trip. Naast de vele chefs liggen ook de streekproducenten mee aan de bron van de West-Vlaamse, culinaire rijkdom.

Nieuwe adresjes

Westtoer en Horeca Vlaanderen selecteerden 170 West-Vlaamse chefs, onder hun 38 nieuwe adressen. In het Brugse Ommeland vertellen zeven nieuwkomers een sterk culinair verhaal. De Kust presenteert een selectie van tien nieuwe chefs voor het Lekkere Westen. De Leiestreek telt acht nieuwkomers en ook de Westhoek onderscheidt zich met twaalf nieuwe adressen.

Culinaire schatkamer

Voor Dominique Persoone, de ambassadeur van Het Lekkere Westen, is West-Vlaanderen één grote culinaire schatkamer: “Ik ben fier om ambassadeur te zijn van Het Lekkere Westen. Want West-Vlaanderen heeft zich door de jaren heen sterk geprofileerd als lekkerste provincie. Onze hedendaagse, gastronomische troeven ontsluiten de culinaire eigenheid van elke regio én hebben internationale allure.”“Ik reis de wereld rond maar telkens opnieuw stel ik vast dat West-Vlaanderen een uniek verhaal vertelt, met respect voor duurzaamheid én een grote liefde voor onze streekproducten. Het Lekkere Westen is een grote meerwaarde voor het toeristisch imago van onze provincie. En bovendien: we mogen best een beetje meer trots zijn op onze troeven”.

Het Lekkere Westen in authentieke cafés, verrassende logies en foodroutes

Naast chefs gaan ook logies aan de slag met streekproducten, om de klok rond een authentieke culinaire ervaring aan te bieden aan hun gasten. Hierbij presenteren 100 logiesadressen streekontbijten en arrangementen met lokale producten en dranken. Het Lekkere Westen zet ook een hele reeks authentieke cafés in de kijker. Fietsers en wandelaars kunnen op culinaire ontdekking langs verschillende foodroutes, met stopplaatsen op smaakvolle adressen waar men kan genieten van lokale delicatessen. De lekkerste agenda presenteert een uitgebreid aanbod aan smaakvolle evenementen. Enkele topchefs zullen de komende zomer in de Westhoek koken op unieke buitenlocaties. In het najaar staan de West-Vlaamse bierbeleving en de Noordzeegastronomie centraal. In september presenteert Het Lekkere Westen de West-Vlaamse brouwerijen met de talrijke lekkere streekbieren.

Meer info: www.hetlekkerewesten.be

© Foto’s Westtoer

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.