wandelstokjes
Wandelinspiratie,  Wandelspullen

Dikke vingers? Wandelstokjes zijn de oplossing

Hebben jullie ook last van dikke gezwollen vingers en handen tijdens het wandelen?  Een vervelend fenomeen, talrijke wandelaars kennen dit  gevoel wel.  Bij het regelmatig stappen van een langere afstand , komt het vrij frequent voor.  De reden is niet helemaal duidelijk, er zijn diverse theorieën rond.  Hoe je dikke vingers kan voorkomen  of verhelpen staat wel vast.  Graag geven we je enkele tips mee.

Oorzaak van dikke vingers.

Ten eerste , het is niet alleen door te wandelen dat je handen gaan zwellen. Het is een vaak voorkomend probleem tijdens fysieke activiteiten en over het algemeen heel onschadelijk.  De meest voor de hand liggende theorie heeft te maken met de positie van je armen en je bloedcirculatie. Wanneer je wandelt  verhoogt je lichaam het bloed dat naar je hart , je longen en spieren stroomt.  Dit betekent dat de bloedstroming naar je handen gaat afnemen en er een zwelling ontstaat in je vingers.

Anderzijds, wanneer je zweet tijdens het wandelen gaat de temperatuur van je bloedvaten in de vingers verhogen.  Gevolg: gezwollen vingers.

wandelstokjes

Extreem dikke vingers

Een meer extreme reden  van  gezwollen vingers kan verwijzen naar gezondheidsproblemen, bekend als hyponatriëmie.  Deze aandoening treedt op  als je teveel water drinkt  en hierdoor de natriumbalans in je bloed onderbreekt.  Dit probleem komt gelukkig vooral voor bij extreem walkers en runners  – die teveel en ongecontroleerd water drinken tijdens het sporten.  Vandaar dat vele sporters hydratatiedrankjes  consumeren tijdens het extreem wandelen , die de essentiële zouten vervangen die je uitzweet .

Een paar tips :

Gelukkig kun je deze zwelling voorkomen door tijdens het wandelen aan vingergymnastiek te doen, oftewel je vingers goed te blijven bewegen.

TIP 1 : Houd tijdens het wandelen iets in je handen.  Een handig hulpmiddel hierbij zijn speciaal ontworpen houten wandelstokjes, die precies in je hand passen.  Door er lichtjes op te knijpen en je handen te bewegen blijf je de bloedcirculatie stimuleren.  De stokjes zijn voorzien van een bandje rond de pols , zodat je ze even kunt loslaten en niet verliezen.  Het  hout zorgt ervoor dat je handen weinig zweten. Leuk is dat  zowel een vrouwen als een mannenmodel  leverbaar is.  Niks anders dan voordelen dus.  De wandelstokjes kan je bestellen via de wandelwebwinkel van Wandelsport Vlaanderen vzw.

TIP 2 : Laat je trouwring thuis.  Als je snel last hebt van dikke vingers dan kan je eventueel ringen die je draagt uit doen. Ringen kunnen je vingers namelijk afknellen en dit kan behoorlijk wat pijn doen.

TIP 3 :   Houd tijdens het wandelen de schouderbanden van je rugzak  met je duimen vast.  Je handen komen tijdens het wandelen in een hogere positie te staan, zodat vocht niet naar je vingers kan zakken.  Enig nadeel is dat je je armen niet kunt meebewegen tijdens het wandelen.

TIP 4:  Misschien klinkt het simplistisch, maar werp af en toe je handen in de lucht of zorg ervoor dat ze een tijdje boven je hart zijn zodat het bloed kan wegvloeien.

dikke vingers wandelen

TIP 5:  Gebruik tijdens het wandelen smoveys.  Het zijn speciale wandelringen die je in de handen houd tijdens het wandelen.  In de ringen zitten kogeltjes die voor speciale trillingen zorgen. Deze trillingen hebben een gunstig effect op je spieren, gewrichten en de doorstroming van je bloed.  Daarnaast versterken ze ook je wervelkolom en verbeteren ze je stabilisatie en coördinatie.

Hebben jullie nog tips om dikke vingers te verhelpen ?

© Tekst Stefaan Bailleur-  foto’s wandelstokjes.nl

Volg ons verder op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.