De Zwalmstreek – 12 dorpen op een rij

De Zwalmstreek –  twaalf pittoreske dorpen op een rij – uitgestrooid over de glooiende streek die zich rond de Zwalmbeek situeert,  vormt vandaag mijn wandelbestemming.  Het prachtige plekje in de Vlaamse Ardennen wordt liefkozend ‘ Klein Zwitserland ‘ genoemd.  Helemaal terecht!  De weidse kouters en vergezichten afgewisseld door schilderachtige plekjes weten me steevast te bekoren.

zwalm1.jpg

De regio ontleent haar naam aan de gelijknamige rivier, de Zwalm.  Aanvattend in de bossen van Vloesberg kronkelt de beek zich verder door het heuvellandschap richting de Schelde, om tenslotte uit te monden in Nederzwalm.  En toch zou ik vandaag de meanderende beekrivier niet aandoen.

Mijn wandelverhaal vat immers aan in Munkzwalm, alwaar ik me onderdompel in het boeiend verleden van de talrijke water- en windmolens , oude hoeves , pittoreske dorpjes en de fraaie landschapsbeelden. Hier kom je om te onthaasten. Zalig te wandelen tussen heuvel en vallei , tussen veld en bos, langs klaterende beekjes. Het twaalfdorpenparadijsje dat zich uitstrekt van het Scheldebekken tot de eerste diepe valleien van de Vlaamse Ardennen, weet je telkens weer te verwennen. Eenmaal de drukke dorpskern van Munkzwalm uit , wordt ik gecharmeerd door een overweldigend zicht over de Zwalmstreek.  Een sfeervol beeld van groepjes wandelaars die ver voor en achter me meedeinen met het landschap is mijn richtpunt.  In primeur stappen we op het wandelnetwerk Zwalm, die pas midden 2017 officieel geopend wordt.  Het knooppuntensysteem waarbij je à la carte je eigen route kan uitstippelen blijft aan populariteit winnen.   Het wandelnetwerk Getuigenheuvels en het Oost-Vlaamse gedeelte van het wandelnetwerk Pajottenland krijgen er straks twee nieuwe routes bij.  Het traject binnen de Zwalmvallei zal de gemeenten Oudenaarde, Horebeke, Zwalm, Zottegem en Brakel omsluiten.  Terwijl het nieuwe wandelnetwerk Bronbossen zich situeert in de gemeenten Brakel, Lierde en Geraardsbergen.  Alle netwerken zullen op elkaar aansluiten: handig voor wie graag een wandelvakantie van een paar dagen wil plannen in de Vlaamse Ardennen.

20170219_120049 - kopie.jpg

De omzwerving langs de kronkelende Zwalmvallei klimt gestaag doorheen het groen van de Neerkouter en een open winterlandschap van knotwilg en populier.  Aan de horizon ontwaar ik inmiddels de contouren van Sint-Denijs-Boekel.  Hoog boven de dorpskern uit torent de vierbeukige Sint-Dionysuskerk.  Een vettige kerkwegel rijgt me samen met andere wandelaars op de heuveltop die beide Boekels (Sint-Denijs en Sint-Blasius) met elkaar verbindt.   Wat verder stap ik voorbij de “ handschoenstikster “ , een keurig standbeeld die er symbool staat voor de vrouwelijke huisarbeid.   Net buiten de dorpskern staat de “ Franskouterkapel “ geflankeerd door twee eeuwenoude lindebomen.  Naar verluidt is de kapel ter ere van Onze Lieve Vrouw van Lourdes de oudste van Zwalm.

20170219_121848 - kopie.jpg

Gun me een laatste zicht op het innige dorpje en de open vlakte van de Franskouter. Twee haakse bochten verder domineert de Vinkemolen het landschap.  De houten staakmolen is afkomstig uit Oosterzele, waar hij in 1983 tijdens een orkaan is omgewaaid. Pas in 2003 werd hij hier op de vruchtbare gronden van de Franskouter heropgebouwd.  Oeroude Vlaamse kinderkopjes brengen me via de flanken van de Molenberg tot het piepkleine gehucht Wijlegem.  De tijd is er blijven stilstaan. De mooie witgekalkte Sint-Margarethakapel – ooit beheerd door de Sint-Baafsabdij – met daarnaast de prachtige abdijhoeve van Weylegem vormen de apotheose van deze heerlijke wandeling. Op een boogscheut wenkt opnieuw Munkzwalm.

zwalm2.jpg

@ Tekst en foto’s Stefaan Bailleur

Volg me verder op Instagram en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.