Ria de Aveiro
Bestemming,  Portugal

De Ria de Aveiro en haar vissersdorpen

Heb je al horen spreken over de Center of Portugal? Een tijd geleden kon je reeds kennis maken met deze Portugese regio. Gesitueerd ten noorden van Porto en ten zuiden van Lissabon bezochten we reeds eerder de authentieke Xisto leisteendorpen.  Ditmaal nemen we je mee voor een inspirerend wandelverhaal langsheen de Ria de Aveiro en haar kleine vissersdorpen.

Ria d’Aveiro: al het goede van de zee

In de Ria d’ Aveiro komt al het goede van de zee samen. De lagune ontstond in de 16de eeuw toen de zee zich hevig terugtrok en de kustlijn vormde. Geprangd tussen de Atlantische Oceaan en het vasteland is het grootste binnenmeer van de Center of Portugal tegenwoordig een populaire bestemming. Rond de Ria d’Aveiro lagune kan je heerlijk wandelen en fietsen.  De verscheidenheid aan planten, vogels en dieren is er indrukwekkend. Anderzijds kan je een boottocht maken met de Moliceiros, een typisch Portugees plat binnenschip.  En dan hebben we zelfs nog niet gesproken over de culinaire hoogtepunten in een van de talrijke visrestaurants. 

De Moliceiros

Aan de oever  van de Praia de Monte Branco nabij Torreira spert het wrak van een vissersboot de doorgang.  Enkele ruige mannen met gespierde torso inspecteren de ruggengraat van de bootsromp.  Een andere man  voert stevige rechte dennenhouten planken aan. “  Bem-vindo a terra des moliceiros “, spreekt de oudste van de werkmannen ons aan.  Hij is één van de laatste Moliceiros-vaarders en helpt de andere mannen het bootwrak te herstellen. De oude man vertelt honderduit over de Moliceiros. De bootjes typeren zich door hun lage platte bodem en een zeer kleurrijke boeg met religieuze of obscene tekeningen en tekst. Ze werden vroeger gebruikt om ‘moliço’ (zeewier in het Portugees) op te halen en de landbouwgrond te bemesten.

Kokkels harken

Er zijn vandaag nog een vijftiental Moliceiros in gebruik als toeristische attractie. Zodoende gaan we varen op de Ria de Aveiro lagune. Op de voorsteven van het schip lezen we “adoro ver a maria a abrir o régo “ af.   Wat zoiets betekent als ‘ ik hou ervan dat Maria haar deurtje openhoudt’. Obsceen dus! Maar we gaan bovenal varen om kokkels te harken op het wad.  Een vrij intensieve arbeid,  hoofdzakelijk door de vissersvrouwen  beoefend.   De vangst per dag is gelimiteerd tot 200 kilo, enkel volwassen kokkels mogen mee in het mandje.  Bereid smaken ze het lekkerst in restaurant A Peixaria  in de baai van Saõ Jacinto.  Een explosie van pure smaken,  geuren en eerlijke gerechten worden er geserveerd.  Naast alle soorten schaaldieren  proeven we er voor het eerst van eendenmosselen. Een raar uitziende delicatesse, dat lijkt op een schildpadpoot.

De baai van Murtosa

In de vroege ochtendnevel fietsen we ‘s anderendaags in het gezelschap van Terra d’ Agua langs de baai van Murtosa.  Bij de toeristische dienst kan je de fietsen gratis huren . De kronkelige oevers van de lagune – alwaar je eveneens perfect kan wandelen – zijn een paradijs voor vogelaars. We ontwaren  massa’s waadvogels, vooral zilverplevieren die in de kwelders scharrelen naar voedsel.  Er zijn vissers die hun netten knopen en zich klaarmaken om schelpdieren en inktvissen te steken.  Het fietspad voert ons nog verder naar hogere sferen, als we plots oog in oog komen te staan met een kolonie flamingo’s.  De indrukwekkende roze steltlopers trekken zich niks van onze aanwezigheid aan en paraderen lustig verder.

Comur, bakermat van de visconserven

Dat aaah-gevoel zal zich de hele dag herhalen. Achter elke bocht kijken we weer uit op een schitterende baai en de moerassige lagunegebieden. Net zo afwisselend zijn de geuren onderweg, van zilte zeelucht over pittige kruiden tot eetbare zeekraal . Dit is ten volle genieten. In de baai van Ribeira de Pardelhas  houden we even halt. Hier wordt de diepgewortelde traditie van gefrituurde paling in eer gehouden.  Gevestigd in de voormalige gebouwen van een conservenfabriek, brengt het Comur-museum hulde aan 500 jaar Portugese geschiedenis.  Van paling tot sardientjes en mosselen …  bij Comur eindigen ze allemaal in het blik. Opnieuw zijn het de dames die de visjes schoonmaken, roken en als laatste in kleurrijke blikjes puzzelen.

Costa Nova, trendy place to be

In de late namiddag nemen we de ferry om neer te strijken in het kustplaatsje Costa Nova. Een plaats waar je helemaal vrolijk van wordt.  Het strand van Costa Nova was één van de eerste Portugese zomerbestemmingen. Eind 18e en begin 19e eeuw werd het hip om te baden in zee. De lokale vissers zagen een gat in de markt en verhuurden hun “palheiros” aan de badgasten. De promenade met zijn fel geschilderde huizen en immense palmbomen is nog steeds een trendy place om te kijken en bekeken te worden.  Aan de Beach kiosken moet je beslist proeven van de Tripa do Zé. Een soort zoete pannenkoek die ter plekke worden gemaakt en gevuld met chocolade of ovos moles.

Aveiro, het Venetië van Portugal

Het Venetië van Portugal, zo wordt het vissersstadje Aveiro genoemd.  De Moliceiros die met een meute toeristen op de kanalen varen – voor amper € 8 – hebben iets charmant.  Maar dwaal bovenal door de stad op zoek naar kleurrijke huisjes betegeld met blauwe azulejos.  Overal vind  je de decoratieve tegels terug.  Ze hebben bovenal een praktische functie en beschermen de huizen tegen het zeezout  en de warmte. Het gladde oppervlak weerkaatst immers het zonlicht en stoot de hitte af. Zo blijft het lekker koel in huis.  Aveiro is een bruisende stad vol gezellige pleintjes , leuke eettentjes en koffiebars. Je kan er tevens talrijke art nouveaux huizen aanschouwen.  Neem de tijd om het Museu Arte Nova, gevestigd in het meest fotogenieke pandje van Aveiro te bezoeken.

Bacalhau, de koning van de vissen

Eenvoudig, degelijk en smakelijk zo kan je de Portugese keuken het best omschrijven.  In een regio die verbonden is met de zee , ligt dagelijks vis op je bord.  Vooral bacalhau, de koning van de vissen is er enorm populair.   Verse kabeljauw vinden de Portugezen maar niks en dus wordt de vis hier gezouten en gedroogd. Gelegen in de kleurrijke wijk Rossio van de prachtige stad Aveiro genieten we in het restaurant Bacalhau & Afins van de fijnste bacalhau gerechten. De rustieke decoratie, het fris wijntje en de warme ontvangst van de locals vormen de perfecte afsluit van ons verblijf.

Dit artikel is geschreven als onderdeel van een bloggers trip georganiseerd in samenwerking met Centre of Portugal.& Visit Portugal

Vanuit Brussel vlogen we met Ryanair naar Porto en weer naar huis via Lissabon. Dagelijks zijn er vluchten van Brussel naar beide bestemmingen. Vanuit Charleroi vliegt Ryanair eveneens op Porto, Lissabon en Faro. Boekingen maak je via de Ryanair website

Tijdens de bloggers trip verbleven we in volgende hotels

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg ons verder op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: