De mysterieuze Route de l’Absinthe

We houden mooie herinneringen over aan ons verblijf in “ La Montagne du Jura”.  De Franse regio op amper enkele uren rijden van Brussel, leent zich uitstekend tot enkele dagen totale wandel-onthaasting.  Aan wandelmogelijkheden geen gebrek, je vindt er mooie meerdaagse trektochten, langeafstandspaden, hikes in lus vorm en wandelpaden in alle moeilijkheidsgraden.  De “ GR5 Grande-Traversée du Jura “ is de bekendste lange afstandsroute in het  Franse departement, maar er zijn ook vele andere bijzondere wandelroutes.

Eén is ons uitermate bijgebleven, de 48 kilometers lange  “ Route de l’Absinthe “ ,  genaamd naar een mysterieuze drank dat populair was in de 19de eeuw.  Naderhand werd het verboden,  naar verluidt  wekte het product hallucinaties en gekte op bij de man.  Doch het kan verkeren, sinds enkele jaren is  de Absinthe of  “ groene fee “ genaamd aan een opmars begonnen.  Gedurende meer dan een eeuw was Pontarlier de hoofdstad van de absint, een goddelijke brouwsel voor de één, een ondrinkbaar gif voor de andere.

Ons wandelverhaal begon in het Muséum van Pontarlier.  Je komt er alles te weten over de geschiedenis van de Groene fee. Het verhaal van de absint wordt er geschetst in gravures , voorwerpen, foto’s , reconstructies, … Eenmaal het museum bezocht trokken we in het voetspoor van de Groene Fee op ontdekking van ‘ le Pays de l’Absinthe ‘.  Stappend van Pontarlier tot het Zwitserse Val de Travers  ontdek je het mythische verhaal van deze plant die over de hele wereld gekend is.  Het historische wandelpad leidt je onder andere naar “ le Grand Taureau” , het hoogste punt van la Montagne du Larmont.  Het zicht op de Frans-Zwitserse Alpen is er gewoonweg subliem.

In de buurt van la Cluse et Mijoux, gelegen langs de Route de l’Absinthe, hebben de zonen van Emile Pernot een absint distilleerderij.  Er voorbijkomen zonder te proeven zou zonde zijn. Zowel het brouwen als het proeven van het distillaat gaan gepaard met haast mysterieuze rituelen.  Midden de tafel staat een merkwaardig uitziend glazen apparaat met  vier sierlijke kraantjes.  Wanneer de kraantjes subtiel worden geopend vallen kleine druppeltjes absint op een suikerlepel.  Ademloos kijken we toe hoe het glaasje onder de kraan zich stilaan vult met een sterke troebele anijsgeur.  Eenmaal aangelengd met water nemen we voorzichtig een slokje, onze smaakpapillen worden meteen geprikkeld.

77110563_o
De Route de l’Absinthe is volledig gemarkeerd

Eenmaal het bergplateau du Larmont voorbij stappen we verder langs het Zwitserse Val de Travers.  Hier ontstond in de 18de eeuw het fameuze recept van de absint. Onderweg maken we kennis met boeiende vertelsels. Na het stookverbod bleven de Zwitserse distilleerders gedurende bijna 100 jaar een clandestiene absint stoken, tot de bevrijding van de Groene Fee in 2005.  In Môtiers houden we halt in “ la Maison de l’Absinthe’.  Het museum gewijd aan het anijsdrankje neemt je andermaal mee in het mythische verleden van de Groene Fee.

DSC_0426 - kopie

De Route de l’Absinthe wandeling kan je in beide richtingen afstappen en is volledig gemarkeerd. Het ritme van de wandeling zal je ongetwijfeld in staat stellen om kleine natuurlijke juwelen en de mysterieuze geschiedenis van de absint te ontdekken.  Onderweg kom je voorbij talrijke musea en verschillende distilleerders waar je het Carte_Route_de_lAbsinthe_a_pied productieproces van de elixer van de groene fee kan ontdekken en uiteraard ook  proeven.  Bovendien bevinden zich langs de route talrijke accommodaties en eetgelegenheden.

Wil je meer weten over de Route de l’Absinthe of deze zelf stappen?  Alle info over de wandeling vind je op www.routedelabsinthe.com

Meer info over de Distillerie Les Fils d’Emile Pernot:  http://fr.emilepernot.fr/

Download van de wandelkaart: Carte_Route_de_lAbsinthe_a_pied

Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg ons eveneens verder op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Deze trip kwam er in samenwerking met de CRDT Franche Comté Tourisme –  Montagnes du Jura 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.