Bestemming,  Europa,  Frankrijk,  Wandelinspiratie,  Wandelweetjes

Wandelen op de mysterieuze Route de l’ Absinthe

We houden mooie herinneringen over aan ons verblijf in “ La Montagne du Jura”.  De Franse regio op amper enkele uren rijden van Brussel, leent zich uitstekend tot enkele dagen totale wandel-onthaasting.  Aan wandelmogelijkheden geen gebrek, je vindt er mooie meerdaagse trektochten. Maar ook GR-langeafstandspaden, hikes in lus vorm en wandelpaden in alle moeilijkheidsgraden.  De “ GR5 Grande-Traversée du Jura “ is de bekendste lange afstandsroute in het  Franse departement. Maar eentje is ons uitermate bijgebleven, de Route de l’ Absinthe.

Genaamd naar een mysterieuze drank

De 48 kilometers lange  “ Route de l’Absinthe “ is genaamd naar een mysterieuze drank, dat populair was in de 19de  eeuw.  Naderhand werd het verboden,  naar verluidt wekte het product hallucinaties en gekte op bij de man.  Doch het kan verkeren, sinds enkele jaren is  de Absinthe of  “ groene fee “ aan een revival begonnen.  Gedurende meer dan een eeuw was Pontarlier de hoofdstad van de absint, een goddelijk brouwsel voor de één, een ondrinkbaar gif voor de andere.

De Groene Fee Absint

Ons wandelverhaal begint in het Muséum van Pontarlier.  Je komt er alles te weten over de geschiedenis van de Groene Fee. Het verhaal van de absint wordt er geschetst aan de hand van gravures , voorwerpen, foto’s , reconstructies, … Vervolgens trekken we in het voetspoor van de Groene Fee op ontdekking van ‘ la Route de l’ Absinthe ‘.  Stappend van Pontarlier tot het Zwitserse Val de Travers  ontdek je het mythische verhaal van deze plant die over de hele wereld gekend is.  De historische wandelroute leidt je onder andere naar “ le Grand Taureau” , het hoogste punt van la Montagne du Larmont.  Het zicht op de Frans-Zwitserse Alpen is er gewoonweg subliem.

Emile Pernot, distilleur d’Absinthe

In de buurt van la Cluse et Mijoux, gelegen langs de Route de l’ Absinthe, hebben de zonen van Emile Pernot een absint distilleerderij.  Er voorbijkomen zonder te proeven zou zonde zijn. Zowel het brouwen als het proeven van het distillaat gaan gepaard met haast mysterieuze rituelen.  We worden er warm ontvangen door de sympathieke dochter des huizes. Midden de tafel staat een merkwaardig glazen apparaat met vier sierlijke kraantjes.  Wanneer de kraantjes subtiel worden geopend vallen kleine druppeltjes absint op een suikerlepel.  Ademloos kijken we toe hoe het glaasje onder de kraan zich stilaan vult met een sterke troebele anijsgeur.  Eenmaal aangelengd met water nemen we voorzichtig een slokje, onze smaakpapillen worden meteen geprikkeld.

Route de l' Absinthe
De Route de l’Absinthe is volledig gemarkeerd

Frans of Zwitsers

Eens het bergplateau du Larmont voorbij stappen we verder langs het Zwitserse Val de Travers.  Hier ontstond in de 18de eeuw het fameuze recept van de absint. Onderweg maken we kennis met boeiende vertelsels. Na het stookverbod bleven de Zwitserse distilleerders gedurende bijna 100 jaar een clandestiene absint stoken, tot de bevrijding van de Groene Fee in 2005.  In Môtiers houden we halt in “ la Maison de l’Absinthe’.  Het museum gewijd aan het anijsdrankje neemt ons andermaal mee in het mythische verleden van de Groene Fee.

Route de l' Absinthe

Praktische info

De Route de l’ Absinthe wandelroute kan je in beide richtingen stappen en is volledig gemarkeerd. Het ritme van de wandeling zal je ongetwijfeld in staat stellen om kleine natuurlijke juwelen en de mysterieuze geschiedenis van de absint te ontdekken.  Onderweg kom je voorbij talrijke musea en verschillende distilleerders waar je het productieproces van de elixer van de groene fee kan ontdekken en uiteraard ook  proeven.  Bovendien bevinden zich langs de route talrijke accommodaties en eetgelegenheden.

Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg ons eveneens verder op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Deze trip kwam er in samenwerking met de CRDT Franche Comté Tourisme –  Montagnes du Jura 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.