wandelroutes wales
Bestemming,  Groot-Britannië

De mooiste wandelroutes tijdens de herfst in Wales

De ideale periode om te wandelen in Wales is de herfst. Niks mooier dan de kleurenpracht van vallende bladeren, het geluid van ruisende rivieren en spectaculaire uitzichten over met sneeuw bedekte heuvels. We vroegen aan Ramblers Cymru, de vereniging die het wandelen in Wales bevordert om hun mooiste wandelroutes met ons te delen.  De vereniging streeft ernaar om het wandelen te promoten en nieuwe wandelnetwerken in Wales te ontdekken. Er zijn maar weinig wandelroutes in Wales die zij niet bewandeld hebben, dus op hun aanbevelingen kan je vertrouwen!

Hen Felin Wynt, het oude windmolenpad – 6 km

De Bunny Walks is een reeks van zes familiale luswandelingen in de omgeving van het dorp LLantrisant, gelegen in het graafschap Rhondda Cynon Taf. De populairste wandeling is deze van Hen Felin Wynt. Startend in de omgeving van de Cross Inn pub wandel je door een glooiend landschap met mooie uitzichten op Creigiau Woods en de Rhondda Valley. Al snel kom je door Llantrisant Common. Waarna een glooiend pad uitmondt aan de Hen Felin Wynt, een oude windmolen. Ter hoogte van de molenrestanten geniet je van een prachtig uitzicht op Miskin Woods en Mynydd Gartg Maelweg, waar de herfstkleuren in volle glorie het landschap tooien.

Abergorlech Walks –  2 tot 8 km

De Abergorlech Walks in Brechfa Forest worden beheerd door Natural Resources Wales. In de herfst kunnen wandelaars zich onderdompelen in een bos met bomen van over de hele wereld. Het bos biedt een reeks wandelingen voor alle niveaus aan. De prachtige rivieren Gorlech en Cothi stromen vlakbij.

Cambrian Way wandelroute

De Cambrian Way wandelroute is een veelzijdige route. De wandelroute vat je aan in het noorden van Wales bij het Victoriaanse kustplaatsje Llandudno. Na 300 kilometer gespreid over verschillende dagetappes bereik je de Welshe hoofdstad Cardiff. Een van de absolute highlights van deze lange afstandswandelroute zijn de Cambrian Mountains. 

Valeways Millennium Heritage Trail

Ook de Valeways Millennium Heritage Trail zit vol afwisseling. Gespreid over 16 dagetappes beslaat het volledige traject een afstand van meer dan 100 km. Aan de noordelijke rand van het pad kun je genieten van weidse vergezichten. Verder naar het zuiden wandel je door een verscheidenheid aan prachtige landschappen, voordat je aan het meest zuidelijke punt van Wales bij de zee uitkomt. De omgeving is afwisselend, vaak spectaculair en doordrenkt van lokale geschiedenis in de schilderachtige Vale of Glamorgan. Er zijn ook een paar leuke onafhankelijke cafés op de route voor een snelle verfrissingsstop.

Cnicht from Croesor

Deze uitdagende wandelroute leidt je naar de top van de Cnicht from Croesor, ook wel de Welshe Matterhorn genoemd. Niet alleen je hart gaat er zwijmelen vanwege de panoramische uitzichten over het Snowdonia-landschap. Op een frisse herfstdag biedt deze route kleurrijke bladeren in het bos, golvende, bevroren heuvels en prachtige uitzichten op de kust van Wales.

Snowdonia Slate Trail

Over 134 kilometer laat de Snowdonia Slate Trail je kennismaken met het industrieel erfgoed van de leisteendorpen in Snowdonia. De route begint bij Porth Penrhyn bij Bangor en eindigt bij Bethesda. Onderweg kom je langs de leisteendorpen als Llanllechid, Bethesda, Dinorwig, Llanberis, Waunfawr, Nantlle, Rhyd Ddu, Beddgelert, Croesor, Ffestiniog en Penmachno.

Vooral de 4 en 5 etappe zijn bijzonder spectaculair.  Net buiten Waunfawr begin je al meteen met een steil klim door het gelijknamige bos. Waarna weinig betreden wandelpaden je leiden door prachtige heidevelden met panoramische uitzicht op Snowdon, Bardsay Island en Anglesey, het Llŷn Peninsula , Mynydd Mawr, en de Nantlle Ridge.

Nadat je Y Fron bent gepasseerd, voert de wandelroute je door de indrukwekkende overblijfselen van de Dorothea leisteengroeve.  Van hieruit daal je af in de Nantlle Valley en volg je de lijn van het meer en de rivier op de voet, met uitzicht op Mynydd Mawr vanaf de andere kant. Het laatste deel van de wandelroute brengt je via heuvels en een bosdoorsteek naar Rhyd Ddu.

Meer informatie over wandelroutes in Wales vind je op www.ramblers.org.uk/wales.aspx

@ Tekst Stefaan Bailleur / foto’s Ramblers Cymru

Volg je ons reeds op Facebook,  Instagram  & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.