national trail
Bestemming,  Groot-Britannië

De mooiste wandelroutes in Engeland

Je wilt best eens een lange afstandswandelroute stappen in Engeland , maar weet niet hoe eraan te beginnen. Geef toe in Engeland kun je overal wandelen. Van alle wandelroutes zijn de National Trails het populairst. Daarnaast zijn er ontelbare wandelroutes waar je kan genieten van de schoonheid van het Britse landschap. Gespecialiseerde reisorganisaties bieden all-in wandelarrangementen langsheen de wandelroutes aan. Maar je kan evenzeer de wandelroute op eigen initiatief wandelen.  In een notendop inspireren we jullie graag met enkele van de mooiste wandelroutes in Engeland.

Hadrian’s Wall Path 

De Hadrian’s Wall Path, refererend naar de Romeinse keizer Hadrianus is een van de populairste wandelroutes in Engeland. Over 135 km wandel je grotendeels onverhard langs de restanten van de noordelijke grens van het Romeinse Rijk.  Hadrianus liet de verdedigingsgordel in de 2de eeuw na Christus bouwen om zich te beschermen tegen  de Keltische Picten uit Schotland. De wandelroute kan je in beide richtingen wandelen. Maar velen verkiezen te starten in Wallsend aan de oostkust  tot helemaal naar Bowness-on-Solway aan de westkust. Onderweg geniet je van een fantastisch uitzicht over het ruige en adembenemend natuurschoon van het Northumberland National Park.  Je komt tevens voorbij ‘milecastles’ , een klein rechthoekig fort.  Sommige kan je tegen betaling bezoeken. 

Norfolk Coast Path en Peddars Way

Deze 150 km lange wandelroute die het Norfolk Coast Path met Peddars Way combineert, geeft je een prachtig uitzicht over het landschap en de kustlijn van Norfolk. De wandelroute begint in Knettishall en loopt over de grenzen van Norfolk en Suffolk helemaal naar Hunstanton. Er zijn weinig wandelroutes die je zo’n afwisselend  landschap bieden. Groene wandelstroken bezaaid met archeologische ruïnes en windmolens begroeten je op de Peddars Way.  Terwijl vissersdorpen, stranden, schilderachtige kustplaatsen en natuurreservaten  het Norfolk Coast Path vormen.

Cotswold Way

De 164 km lange Cotswold Way voert je door het hart van Engeland. Het is een idyllische en rustige wandelroute dwars door het heuvelgebied van de groene Cotswolds. De wandelroute start in Chipping Campden, het meest schilderachtige dorp van de Cotswolds. Zoals de meeste Cotswolds dorpen typeert de plaats zich door de honingkleurige Cotswold-natuursteen. Je trekt van dorp naar dorp door een typisch Brits landschap van rollende heuvels, waar de bekende Cotswold schapen met hun zwarte koppen grazen. Onderweg kom je onder andere langs neolithische grafheuvels, prehistorische kerken, kuuroorden en heuvelforten die elkeen weten te boeien. De Cotswald Way is er één vol afwisseling. Je wandelt door de Malvern Hills, de weelderige beukenbossen van Dean en de Black Mountains in Wales. Eindigen doe je in Bath, een historische plek die teruggaat tot de Romeinse tijd.

Northumberland Coast Path

De mooiste kustwandelroute van Noord-Engeland, zo kan je het Northumberland Coast Path kort omschrijven. Ruïnes, spectaculaire kastelen, een prachtige kustlijn en de eeuwige groene heuvels dat is wat de 98 km lange afstandswandelroute populair maakt. Het pad volgt de kust vanaf de Schotse grens in Berwick-upon-Tweed tot aan Warkworth ten noordwesten van Newcastle. Goudgele zandstranden, ruige rots kliffen en glooiende duinen wisselen elkaar af. Onderweg kan je met wat geluk zelfs zeehonden en walvissen spotten. Maar het is evenzeer een belangrijke hotspot voor vogelaars. De papegaaiduiker is er tijdens het broedseizoen een graag geziene gast. Een van de locaties langs de kust van Northumberland die een speciale vermelding verdient, is Lindisfarne Castle op Holy Island, dat in de 16e eeuw op een vulkanische heuvel werd gebouwd. Ook Harry Potter fans kunnen er hun hart ophalen, ietwat van de wandelroute afgelegen ligt immers Alnwick Casle.

South Downs Way

Lopend tussen de oude stad Winchester en de badplaats Eastbourne  loopt de 160 km lange South Downs Way langs de kalkhellingen en bergkammen van het gelijknamige National Park.  Het pad is ook populair bij fietsers en ruiters en is ook vrij gemakkelijk om te wandelen. Een van trekpleisters langs de wandelroute zijn de prachtige krijtformaties van The Devil’s Dyke and the Seven Sisters.  Een must stop voor een fotomoment en je te vergapen aan de schoonheid van moeder natuur. Dit wandelroute zal je ongetwijfeld een rustgevoel bezorgen, terwijl je door het prachtige landschap loopt met zijn korenvelden, wilde bloemen en af ​​en toe een schaap dat tussen je in opduikt.

The Thames Path

Het Thames Path langs de grootste rivier van Engeland is net zo geweldig als de rivier zelf.  Over 294 km meandert de wandelroute zich langs de Thames uit over een fantastisch landschap van weiden en marktsteden tot het hart van Londen.  De wandelroute vat je aan bij de rivierbron in Kemble.  Samen met de rivier slingert het pad zich door verschillende landelijke provincies voordat je Oxford, de thuisbasis van Stonehenge bereikt.  Onderweg kun je ook stoppen bij Windsor om het beroemde Windsor Castle te bezichtigen.

Dales Way  

Dales Way is een lange afstandswandelroute die aanvat in Ilkley, een marktstadje aan de oostelijke rand van de Dales-rivier. Het pad voert je hierna verder door Wharfedale en Dentdale, steekt de uitlopers van het Lake District over en eindigt tenslotte aan de oevers van Lake Windermere, het grootste meer van Engeland. De wandelroute omarmt grotendeels het nationaal park Yorkshire Dales. Bij het verkennen van de Dales Way vertoef je meestal langs de rivier die grenzen aan de Rivers Wharfe en Dee. Het dorp Burnsall is op de trekpleister langs de route. Een beeldschoon Engels dorp met een meanderende rivier, boogbruggen, kerk en wilde bloemen die dit plaatje compleet maken.

Cleveland Way

Met de Cleveland Way ben je meteen in vakantiestemming. Over 174 km wandel je hoofdzakelijk in het North York Moors Nationale Park, gelegen in het noordoosten van Engeland. Er zijn twee varianten. Eentje langs de kustlijn en de andere in het binnenland, maar elk met hun eigen unieke charme. Terwijl je het pad van Helmsley naar Saltburn-by-the-Sea afloopt, zie je voornamelijk een groen sprookjeslandschap vol heidevelden. Onderweg zullen verschillende grafforten, Normandische abdijen en kastelen je weten te imponeren. Het andere pad dat van Saltburn-by-the-Sea naar Filey gaat, laat je kennis maken met de fantastische kustlijn, de oude vissersdorpjes en enkele interessante kliffen.

Reeds zin gekregen om je rugzak te pakken en wandelschoenen aan te snoeren? Ga voor meer info over de mooiste wandelroutes inn Engeland naar National Trails.

Diverse reisorganisaties bieden individuele of begeleide wandelarrangementen aan. In België kan je onder andere terecht bij Zuiderhuis. In Nederland zijn wandelvakanties & hilkwalktours gespecialiseerd in het aanbieden van all-in pakketten.

© Tekst Stefaan Bailleur – Photocredits Visualhunts – Foto’s Thames Path Jason McDonald

Volg je ons reeds op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal ?

Geen tijd om nu te lezen? Pin deze afbeelding voor later.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.