droomlandschap Ierland
Bestemming,  Ierland

De mooiste droomlandschappen in Ierland

Droomlandschappen openen je ogen voor verborgen mogelijkheden. Als je droomt over prachtige of indrukwekkende landschappen, blijven deze ook het langste hangen. Het verlangen om er heen te reizen, weet je telkens te prikkelen. Een land dat zeker weet te inspireren is Ierland. Dat Ierland, het mysterieuze groene eiland van Guinness, St-Patrick’s day en Shamrock beschikt over mooie landschappen en adembenemende natuur, is al langer geweten.

Ierland is een land met een rijke cultuur, een oase van rust met een roemruchte en tegelijk dramatische geschiedenis. Je treft er ruige rotspartijen aan de kust tot groene glooiende landschappen in het binnenland. Maar evenzeer kabbelende beekjes tot imposante meren. Om jullie te inspireren geven we 10 niet te missen droomlandschappen mee in Ierland.

Ballybunion

droomlandschappen ierland

De legendarische Wild Atlantic Way biedt fantastische droomlandschappen. Je kan er niet alleen wandelen langs machtige kliffen en authentieke dorpen en steden, maar evenzeer langs verborgen stranden en prachtige baaien. Een ervan tref je in Ballybunion, een kust- en badplaats gelegen in het zuidwesten van Ierland in County Kerry. Het dorp beschikt over twee mooie stranden, gescheiden door de beroemde Castle Green. De rechterkant is de Ladies Beach, de linkerkant vormt de Men’s Beach. Een gegeven dat refereert aan vroegere tijden. Op bevel van de plaatselijke pastoor mochten beide geslachten niet samen op het strand vertoeven.

Glencar Lough

droomlandschappen Ierland

Lough betekent in het Iers meer. Het ruige en spectaculaire Glencar Lough is een feest voor je zintuigen. Je kan er een mooie wandeling maken langs een sprookjesachtig bospad. Hoogtepunt van de wandeling vormt de Glencar Waterfall. Kristalhelder water stort er vanaf een 15 meter hoge rots in een diepe poel. Deze natuurlijke schoonheid vormde de inspiratie voor het gedicht The Stolen Child van W.B. Yeats. Wie een blik vestigt op deze lyrische plek, zal net als de dichter meteen verliefd worden.

Het Gaeltacht dorp Kilcar

droomplekken Ierland

In Kilcar, lokaal bekend als Cill Charthaigh spreekt men nog Gaeltacht, de traditionele Ierse taal. Je kan er volop genieten van de panoramische zeegezichten en ongerepte stranden. In de onmiddellijke omgeving kan je prachtige wandelingen maken in de heuvels en bergen. Je komt er voorbij indrukwekkende megalithische graven en historisch plekken die buiten de lokale bevolking amper bekend zijn. Jaarlijks maakt het dorp zich op voor de Kilcar Fleach. Een week lang weergalmt Ierse traditionele muziek, zang en dans door de straten van het kleine Gaeltacht dorp.

Newgrange

droomlandschappen Ierland

Gelegen in de Boyne Valley is Newgragne een van de belangrijkste prehistorische monumenten in de wereld. De graftombe maakt deel uit van het Brú en Bóinne-complex in het landsdeel County Meath en staat sinds 1993 op de UNESCO Culturele Werelderfgoedlijst. Maar wist je dat dit absolute droomlandschap meer dan 5000 jaar oud is? 5000 jaar, echt waar. Hiermee is het ouder dan Stonehenge en de piramides in Egypte. Het heiligdom is tegen betaling te bezoeken. Maar Newgrange is vooral beroemd vanwege de lichtinval rond 21 december. De lichtstraal gaat door de ingang en de gang naar de graftombe. De nis binnenin wordt dan ongeveer 15 minuten verlicht. Er is zoveel belangstelling om dit schouwspel te mogen zien dat er intussen een wachtlijst van vele jaren is. Via loting is het mogelijk om op deze lijst te komen.

De eilanden van Lough Erne

droomlandschappen ierland

Je zal niet de eerste zijn die verliefd wordt op Lough Erne. Gelegen in County Fermanagh is het op één na grootste meer van Noord-Ierland. Het droomlandschap wordt er omringd door donkerblauwe wateren van de Upper en de Lower Lough Erne. De oude Kelten, christelijke monniken en Vikingen lieten reeds hun oog vallen op de meer dan 150 kleine eilandjes, de vele baaien en inhammen rond het meer. De betoverende merengebieden van Fermanagh ontvouwen zich als een mooi wandelgebied. Op het rotsplateau van Lough Navar Forest Park geniet je onder andere van een prachtig uitzicht op de Lower Lough Erne

Monea Castle

droomplekken Ierland

Ierland is rijk aan prachtige kastelen. Een van de mooiste kasteelruïne is dit van Monea Castle. De geschiedenis van het kasteel is zeer nauw verbonden met die van de Engelse nederzetting in Ierland. De huidige structuur werd in 1616 gebouwd door niemand minder dan dominee Malcolm Hamilton, die later in 1623 werd gepromoveerd tot aartsbisschop van Cashel. Ondanks de turbulente geschiedenis, het kasteel werd onder andere aangevallen door Rory Maguire tijdens de Ierse opstand van 1641, zijn de grotendeels intacte overblijfselen van het kasteel nog steeds te zien in County Fermanagh.

De Mourne Mountains

droomplekken Ierland

De Mourne Mountains behoren tot een van de mooiste plekjes in Noord-Ierland. Het gebied kenmerkt zich door een reeks granieten pieken, waaronder de Slieve Donard. Het is de hoogste berg van Noord-Ierland. Er zijn talrijke mogelijkheden om te wandelen, waarbij je zal merken dat deze plek over een resem droomlandschappen beschikt. Vooral  de Mourne Mountains Cycle Loop, over de Spelga Pass en langs de 14e-eeuwse ruïnes van Greencastle is immens geliefd.

Rock of Dunemase

droomplekken Ierland

Een van de alleroudste ruïnes van Oost-Ierland ligt bovenop de Rock of Dunamase in Laois County. De heuvel is eeuwenlang de meest strategische plek in de regio. Geen wonder dat de ruïnes van Dunamase, ondanks een woest en onstuimig verleden behoren tot een van de mooiste droomplekken van Ierland. Vroege Christenen bouwden in de 9e eeuw een fort, maar de nederzetting werd al snel geplunderd door de Vikingen. Tijdens de Normandische invasie van Ierland in de 12e eeuw hebben de Noormannen de overblijfselen van het fort uiteindelijk verbouwd tot een groot kasteel. Vanaf de heuvel kan je de hele omgeving bewonderen, inclusief de Slieve Bloom Mountains. Het gebergte is enorm populair bij natuur- en wandelliefhebbers. Ook langs het kasteel van Dunamase loopt een geweldige wandelroute, bekend als “The Cut”.

Sugarloaf Mountain

droomlandschap Ierland

De Sugarloaf is een berg net buiten Dublin gelegen. Een wandelweg voert door een prachtig heuvellandschap en dat alles in wel 50 tinten groen naar de top. Van daaruit heb je mooie vergezichten over de Ierse Zee, Dublin en de Wicklow Mountains.

Tranarossan baai

droomlandschappen Ierland

De Tranarossan baai gelegen op het schiereiland Rosguill in het noorden van County Donegal is een magische plek. De pittoreske baai met zijn zandstrand en turkoois water is beschut door twee landtongen. De ideale droomlandschappen om te wandelen.

Meer info vind je op www.ireland.com/nl-be

©  Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s Tourism Ireland

Volg je ons reeds op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal ?

droomlandschappen Ierland
Geen tijd om nu te lezen?
Pin deze afbeelding voor later

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.