minett trail
Bestemming,  Groot-Hertogdom Luxemburg

De Minett Trail, de wandelregio van de rode aarde

We associëren een wandeluitje in het Groothertogdom Luxembourg vaak aan de Mullerthal Trail of de steeds populairder wordende Eislek. Veel minder bekend vormt in het uiterste zuidwesten, de Minett Trail.

Schijn bedriegt! Sinds de laatste hoogoven zijn deuren sloot in 1978 , haalde de natuur stilaan de bovenhand. Het resulteerde in een wandelroute vol herinneringen van vroeger in combinatie met ongerepte natuurgebieden.

Wat te beleven langsheen de Minett Trail

👉 De Minett is een prachtig gebied dat zich kenmerkt door rode rotsen en rode zandpaden, afgewisseld met bossen, beekjes en waterplassen. De ijzerertshoudende bodem is verantwoordelijk voor de rode kleur, vandaar dat de regio de naam Rode Aarde verkreeg.

👉 In 2020 werd de Minett regio door Unesco erkend als biosfeerreservaat. Op de wandelroute doorkruis je negen natuurreservaten. Onder andere in de natuurreservaten Ellergronn, Prënzebierg Giele Botter of Haard-Hesselsbierg-Staebierg zijn de sporen van de voormalige mijnbouw nooit veraf. In het natuurpark Haars-Hesselsbierg-Staebierg slingert het wandelpad zich tot bij een uitzichtpunt, Humpen genaamd. Ons oog valt er op een enorme roestige constructie.  Het blijkt een déservoir te zijn, een grote stalen kiepketel van waaruit vroeger de vloeibare hoogovenslakken in de vallei werden gedumpt. In Ellergronn kom je voorbij de gesloten toegangspoorten van de ertsmijnen, voortaan vormen ze een habitat voor diverse soorten vleermuizen.

👉Ondertussen zijn de mijnen verlaten en deels ingestort. Wil je toch eens een mijn van binnen bewonderen, bezoek dan het Nationaal IJzermuseum in Rumelange. Ook in Fond-de-Gras is het industrieel erfgoed van destijds goed bewaard. Je kunt terug in de tijd in het Minett Park op een interactieve manier. Leuk en een unieke ervaring vormt een rit met de oude stoomlocomotief ‘Train 1900’. In Belval kan je een bezoek brengen aan de voormalige hoogovens. De industriële site is inmiddels uitgegroeid tot een hypermoderne stad met universitaire faculteiten, shoppingcenter en woonmogelijkheden. Het ideale intermezzo na enkele kilometers stappen.

De ideale tussenstops

👉Overnachten tijdens je verkenning van de Minett Trail doe je in Kabaischers. In totaal zijn er 11 unieke locaties. Zo kan je slapen in een oude treincoupé, een voormalige watertoren, de directiewoning van een oude mijn, …  Zelf huurden we via Simpleviu een overnachting in het wikkelhuisje van Bergem. Het duurzame chalet is gemaakt uit gerecycleerd karton, hout en vlas. En wees gerust het moderne design , goed bed en warme douche zorgen voor een supercomfortabel verblijf.

👉Een niet te missen stop langsheen de Minett Trail is Café Bei der Giedel in Fond-de-Gras. Het café dateert uit 1881 en bovenal een herberg voor de mijnwerkers. Tegenwoordig is het een populaire bestemming van de locals en kan je er heerlijk ontbijten of lunchen. Probeer zeker een van de traditionele Luxemburgse gerechten : de Flammekueche

Praktisch

📍De Minett Trail is over de volle 90 km bewegwijzerd met witte borden en de letter M. De volledige route is onderverdeeld in 12 etappes tussen de 4 en 15 km lang en in beide richtingen gemarkeerd. Starten is mogelijk aan het Kasteel van Clemency, in Dudelange Gare Usines of het treinstation van Bettembourg. Wanneer je start in Clemency lopen de eerste vier etappes samen tot in Esch-Sur-Alzette. Daar splits de Minett Trail zich op: een traject loopt tot Dudelange , het andere tot in Bettembourg.

📍Het openbaar vervoer in het Groothertogdom Luxemburg sinds enige tijd gratis, altijd handig om je van de ene naar de andere etappe te verplaatsen. Kijk op www.mobiliteit.lu of download de app Mobiliteit.lu.

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Dit wandelverhaal kwam tot stand in samenwerking met Visit Luxembourg. Alle info over de 90 km lange Minett Trail tref je HIER . De volledige reportage kan je binnenkort nalezen in Wandel.be

Volg je ons reeds op Facebook,  Instagram  & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal?

Geen tijd om nu te lezen? Pin deze afbeelding voor later.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.