Bestemming,  Tsjechië

De Hřebenovka, een nieuwe wandelroute door Boheems Zwitserland

In het populaire Nationale Park Boheems Zwitserland, waar vorig jaar een enorme bosbrand plaatsvond, werd de nieuwe Hřebenovka wandelroute geopend. Het wandelpad meet 101 kilometer en neemt wandelaars mee door Tsjechisch Zwitserland langs bekende en minder bekende plaatsen.

Een tocht door natuur

Wandelaars kunnen voortaan de nieuwe langeafstandswandelroute Hřebenovka volgen door het Nationale Park Boheems Zwitserland in het noordoosten van Tsjechië. Tijdens de wandeltocht genieten voetgangers onder meer van het uitzicht op de Elbe-kloof. Ook langsheen de beroemde Pravčická-poort en het rotskasteel Šaunštejn kom je voorbij. Het doel van het nieuwe product “Hřebenovka Boheems Zwitserland” is dat de route de mooiste, maar ook onbekende plekjes in Boheems Zwitserland en het Lausitzergebergte met elkaar verbindt. Langs de route zijn veel voorzieningen, zoals hotels en restaurants en is er eveneens een goede infrastructuur.

Een oude wandelroute in ere hersteld

Hřebenovka ontstond in het eerste deel van de 20e eeuw. De historische route liep van Aš in het Ertsgebergte naar Praděd in Moravië. De Club van Tsjechische Toeristen heeft de wandelroute in Noord-Bohemen hersteld. Samen met regionale partijen willen ze nieuw leven in het gebied blazen. Vorig jaar brak er op 24 juli een grootschalige brand uit in het Nationale Park Boheems Zwitserland. Enkele toeristische plekken zoals de Edmund Kloof en de rotsbrug naar Merni Louka zijn hierdoor nog niet bereikbaar.

Hřebenovka Ceské Svycarsko

De nieuwe Hřebenovka wandelroute leidt van het grensdorp Petrovice door het Elbezandsteengebergte naar de hoogste tafelberg van het land, Děčínský Sněžník. Vanaf hier gaat het pad naar de gezellige stad Děčín, gelegen aan de rivier Elbe. De route volgt de Elbe naar Hřensko, de toegangspoort voor de Kamenice kloof en de Pravčická-poort. Wandelaars kunnen kiezen om naar de rotsbrug te wandelen en terug. In Mezná vervolgt de route zich en zijn er een aantal prachtige uitkijkpunten. Vooral het uitzicht bij het charmante Šaunštejn-rotskasteel en Mariina skála zijn de moeite waard. Vervolgens wandel je door de pittoreske vallei van Kyjov naar de stad Krasná Lípa. Daar is een stop bij de lokale brouwerij een absolute must. Het laatste deel van de route gaat door het Lausitzergebergte. Hoogtepunt vormt er de 774 meter hoge Jedlová berg. Waarna je het eindpunt Stožecké sedlo bereikt.

Praktische informatie

Hoewel de Hřebenovka wandelroute 101 km lang is, kan je zelf bepalen of je een meerdaagse wandeltocht stapt of een deel van de route verkiest. Er is een breed aanbod aan accommodaties en diensten op de route. De route zal vooral geschikt zijn voor wandelaars, maar op sommige stukken zijn fietsers ook toegestaan en in de winter is een deel van de route geschikt voor langlaufers. Het openbaar vervoer is eveneens aangepast. Hierdoor kunnen wandelaars vanuit diverse locaties eenvoudig hun wandeling aanvatten.

Meer info over de Hřebenovka wandelroute vind je HIER

Tekst : Stefaan Bailleur | Foto’s Eliska Hudcova, M. Rak, A. Kubicek

Volg je ons reeds op Facebook,  Instagram  & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.