hertenbronst
Wandelinspiratie,  Wandelspullen

De herfst is daar, tijd voor de hertenbronst

De herfst is daar. Voor ons, wandelaars is het de mooiste jaargetijde van alle seizoenen.  De zacht gele okerbruine kleuren, de geuren die loskomen na een fikse regenbui en de talrijke paddenstoelen die uit de grond ontplooien maken van de herfst het ideaal seizoen voor een fikse wandeling. Daarnaast is het begin van de herfst tevens de tijd van de hertenbronst.  Een verleidingsproces waarbij het statige mannetje zijn hinden benadert door te burlen.

Wildtrails

Je leest het al. Koffer gepakt, fototoestel en verrekijker in aanslag. We verlangden naar een weekendje weg in eigen land. In hartje Ardennen op een steenworp van de Ourthe en vlak bij La Roche-en-Ardenne vonden we een leuk verblijf in Jupille. In het onooglijk klein Ardens dorp is Wildtrails, the place to be. Het bedrijf bezit acht cosy en verrassende landhuizen, waarbij je je verblijf kan combineren met een sportieve of leuke activiteit. Zelf logeerden we in Le Presbytère, een sfeervolle locatie met 17 kamers.  Elke kamer beschikt over een eigen badkamer, er is een gezellig salon met open haard, een prachtige open keuken en een buitenterras met geweldig uitzicht op de omgeving. De stemming zit er meteen in en daar zit het aperitief bij aankomst voor veel tussen.

Daarnaast kan je bij Wildtrails ook een meeting, een seminarie of een teambuilding onder vrienden, collega’s of je vereniging organiseren.  Avonturiers leven zich uit op de spectaculaire deathride of een dagje downhill quadbiken, een unieke activiteit in België.  Mindere gozers, zoals wijzelf dus, houden het bij een wandeling langs de prachtige bospaden, mooie veldwegen en de uitgestrekte rivierbedding van de Ourthe.

Op wandel

Aan wandelen geen gebrek. De toeristische dienst heeft verschillende bewegwijzerde wandelroutes uitgewerkt.  De afstanden variëren sterk en zijn zowel geschikt voor occasionele wandelaars als voor ervaren trekkers.  De populaire GR57 – Vallei van de Ourthe komt hier immers voorbij.  De wandeling naar de hermitage de Saint-Thibault loont de moeite.  Je moet er de beklimming van de Mont Aigu bijnemen, maar het uitzicht op de Ourthe-vallei is indrukwekkend. Je kan ook een wandeling maken in het spoor van de bevers.  Vooral gezinnen met kinderen zullen deze wandeling erg op prijs stellen. De bevers werden begin van de jaren ’90 hier opnieuw uitgezet en inmiddels voelen ze zich met meer dan 1000 thuis in onze mooie rivieren.  Naast beverdammen spot je tevens een grote diversiteit aan insecten, amfibieën, vogels en kleine zoogdieren.  

See the unseen

Om dit allemaal in detail waar te nemen is een goede verrekijker geen overbodige luxe. Als het op hoogwaardige verrekijkers en telescopen aankomt is Swarovski Optik de marktleider. Met de slogan See the Unseen wil het Oostenrijkse bedrijf vooral de natuur op een duurzame manier dichter naar je toe brengen. Eerder dit jaar testten we reeds de Swarovski Optik dG, het allereerste optische precisie-instrument waarmee je tegelijk dieren kan observeren, fotograferen en delen met anderen via je sociale media kanalen.

Ditmaal trokken we erop uit met de NL Pure, de nieuwste verrekijker van Swarovski Optik. Het klinkt cliche, maar wat een topper! Het is veruit de allerbeste verrekijker die er momenteel op de markt is. Verkrijgbaar met 8x, 10x en 12x zoombereik weet het toestel zich te onderscheiden van alle andere. De voornaamste troeven zijn een ongeëvenaard groot gezichtsveld (tot 71°) en een erg goede lichtsterkte. Daarnaast heeft de kijker ook een aangepaste vorm, waardoor deze nog beter in de hand ligt.

De liefdesintriges van de Koning van het Woud

Onze wandeling sloten we verrassend af met een buitengewone barbecue in de oude Wildtrails jachthut middenin de bossen.  Maar er wacht ons nog een aangename verrassing. Na de heerlijke BBQ trekken we naar het hoog plateau van Tailles nabij Berismenil op zoek naar de liefdesintriges van het edelhert. Van half september tot half oktober weerklinkt diep in het bos immers de mysterieuze lokroep van de hertenbronst.  Het magisch spektakel waarbij het bronstige mannetjeshert gaat burlen, wil je niet missen. Het geheel gaat vaak gepaard met gewelddadig slaande geweien en dominante kreten, waarbij de sterkste mannetjes bepalen wie de meeste hinden zal verleiden. Spannend!

Ondanks de grijze regenavond hebben we geluk. Op de ietwat geheime locatie gonst het van de bedrijvigheid. Niet alleen de herten tekenen present, er zijn ook heel wat kijklustigen. Op zich hebben avonden met volle maan en periodes met vrieskou volgens kenners de meeste kans op succes. Zowel vroeg in de ochtend als laat in de avond kan je burlende edelherten zien en horen. Tenminste als je een goede verrekijker van Swarovski Optik bij de hand hebt. Want dichtbij kom je niet, een hert dat gestoord wordt tijdens de hertenbronst, gaat beslist op een andere plaats burlen. Daarnaast is het belangrijk dat je enkele tips in acht neemt. Vermijd lawaai, licht, parfums of tabak en verstoor de rust van de dieren niet. Geniet van dit grandioos spektakel.

Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s Stefaan Bailleur , Wildtrails.be & Visualhunt

Volg je ons reeds op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal ?

Deze reportage kwam tot stand met dank aan Swarovski Optik Benelux.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.