escapardenne eislek trail
Benelux,  Bestemming,  Groot-Hertogdom Luxemburg,  Wandelweetjes

De Escapardenne Eislek Trail: populairste meerdaagse wandelroute

Het stoffige imago van wandelen is allang verleden tijd. Integendeel, met meer en meer trekken we geregeld de wandelschoenen aan, om onze mooie en groene natuur te ontdekken. De inspiratie halen we uit het ruime aanbod van gemarkeerde wandelroutes, de wandelknooppunten of zelf uitgewerkte GPS-omlopen. Hierbij willen we beslist ook wel eens onze grenzen verleggen. Dit doen we dan bijvoorbeeld aan de hand van een langeafstandswandeling of meerdere dagen na elkaar te wandelen. Een van de populairste meerdaagse wandelroutes is trouwens de Escapardenne Eislek Trail.

Een lange lijntocht van 106 km

De Escapardenne Eislek Trail loopt over 106 km van Kautenbach naar La-Roche-en-Ardenne door een schitterend deel van de Ardennen. Een langeafstandswandelroute dat het Groothertogdom Luxemburg verbindt met de Waalse provincie Luxemburg. Grensoverschrijdend dus en niet alleen letterlijk! Je kan ook wandelen van La Roche naar Kautenbach. De permanente wandelroute is immers in beide richtingen afgebakend.  Partners in het geheel vormen het Parc Naturel des Deux Ourthes en de Fondation Hëllef dir d’Natur in het Groot-Hertogdom.

Buitengewoon gevarieerd

De Escapardenne Eislek Trail maakt deel uit van een actieprogramma gefinancierd door de Europese Unie, het Waalse Gewest en de Luxemburgse Staat.  De wandeltrail wil hierbij bovenal het erfgoed van de Belgisch-Luxemburgse Ardennen promoten. Een perfect geslaagde opzet, op zijn zachtst gezegd. Langsheen de Escapardenne Eislek Trail  kom je voorbij talrijke erfgoedschatten. Maar ook weelderige uitzichten, unieke landschappen en andere natuurlijke en culturele schatten maken deel uit van de langeafstandswandelroute.

Bovendien weten wandelaars de Escapardenne Eislek Trail bijzonder te waarderen. De meerdaagse wandelroute verkreeg immers het label “Leading Quality Trails – Best of Europe”.  Deze erkenning danken ze aan het buitengewoon variërend traject. Van kleine discrete wandelpaden langs de valleien, de hoogten van de plateaus, wilde oevers, pittoreske dorpen of gehuchten er valt altijd wel iets te beleven.  De wandelroute doorheen beschermd natuurgebied vertrekt uit Kautenbach, een klein pittoresk dorp verscholen in de holte van een rotsachtig massief, richting Clervaux en het Woltzdal. Onderweg ontdekt u enkele prachtige landschappen. Op de heuveltop die de scheidingslijn vormt tussen de Rijn en de Maas steekt u vervolgens de grens over naar België. Vanaf hier ontdek je de Ardense plateaus, om zo helemaal af te dalen naar de Ourthevallei… en het bekoorlijke stadje La Roche-en-Ardenne.

Topo-gids, kaart en etappes

Een prima topografische gids, wandelkaart en perfecte bewegwijzering begeleiden je tocht. En je hoeft de Escapardenne Eislek Trail niet in zijn geheel te wandelen. De topogids biedt immers vijf dagetappes van gemiddeld een 20-tal kilometer aan, elk met kaarten en kenmerken. De topogids kan je HIER bestellen . Ook aan de hand van de GPS-tracks kan je de wandelroute perfect wandelen.

Langsheen de wandelroute vind je eveneens een aantal bivakzones. Deze voorzieningen zijn aan strikte gebruiksregels verbonden. Heb je het liever iets luxueuzer? Onderweg zijn er heelwat verblijfsdaccomodaties volgens ieders budget. Diverse bedrijven bieden eveneens een pakket ‘ wandelen zonder bagage ‘ aan.

Ook te ontdekken: de Escapardenne Lee Trail

Niet genoeg kilometers in de benen? Vanaf Kautenbach kan je in het verlengde van de Eislek Trail ook de Escapardenne Lee Trail wandelen. 53 km lang leidt dit 100% Luxemburgse pad je naar Ettelbruck. Andermaal zijn kleine natuurlijke paden  langs talloze rotsachtige bergkammen in de Süre-vallei je metgezel. Dit parcours is ook in beide richtingen afgebakend en kan ook worden onderverdeeld in vier dagetappes.

Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s Stefaan Bailleur & ORT Eislek

Volg je ons reeds op Facebook,  Instagram  & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

escapardenne
Geen tijd om nu te lezen? Pin deze afbeelding voor later

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.