De Dolomieten, de zon en lekker eten

Zuid-Tirol, waar de zon 300 dagen per jaar schijnt is de laatste tijd uitgegroeid tot een populaire wandelbestemming.  De Oostenrijkse Gründlichkeit in combinatie met de Italiaanse flair in de keuken , het geweldige landschap en een fikse portie wandelmogelijkheden liggen aan de basis.  De mooie herinneringen aan het Eisacktal/Valle Isarco en haar Keschtnweg blijven we koesteren.  Ditmaal dompelen we ons onder in de verleiding van een culinaire wandeltrip.  Kortom de Dolomieten, de zon en lekker eten kruisen mekaar in de Alto Adigo – Südtirol.

Brixen, de oudste stad van Zuid-Tirol

Brixen/Bressanone, de prins-bisschoppelijke stad aan de Eisack rivier is een goed startpunt om onze culinaire wandeltrip aan te vatten.  De oudste stad van Zuid-Tirol was in de middeleeuwen al een pleisterplaats voor koningen, kooplieden en bisschoppen.  De twee barokke zachtgele torens van de kathedraal domineren het silhouet van de fancy stad. De pracht en praal getuigen van de vroegere geestelijke heerschappij over de hele regio. Vooral het kloosterhof uit de 14de en 15de eeuw is het bezoeken waard. Rond de Piazza del Duomo/Domplatz , het hart van de historische stad kan je heerlijk dwalen door de kleine historische steegjes en de pastelkleurig versierde herenhuizen. Onder de bogen van de Loggiagalerij nodigen talrijke terrassen en  stijlvolle Italiaans aandoende boetieks uit tot verpozing.

Praepositus Moscato Rosa

Heerlijk ingebed tussen de wijnranken van Varna/Vahrn en de krachtig stromende Eisack vind je het 850 jaar oude Kloster Neustift. Een bezoek aan de indrukwekkende barokkerk ter ere van Onze-Lieve-Vrouw en de imposante bibliotheek van het klooster is een must.  Maar, het zijn vooral de wijnen van het gerenommeerde wijnhuis Stiftkellerei Neustift die het uitgangsbord van het Augustijnenklooster vormen.  Via een  kleine wandeling tussen de wijnranken kom je te weten dat hier alleen witte wijnen worden gebotteld. De uitzonderlijke hoge ligging en het bijzonder gunstig klimaat liggen aan de basis. De rode wijnen van de Stiftkellerei komen uit het zuidelijker gelegen Bolzano.  Het klooster verlaten zonder te zondigen van haar heerlijke wijnen is not done.  Witte Sylvaner, Kerner, de aromatische Gewürztraminer of rode Lagrien zijn allen wijnen waar Kloster Neustift om  beroemd is, zelf tot in Vaticaanstad. Een van onze favorieten is de Praepositus Moscato Rosa. De smaak die deze zoete rosé wijn uitstraalt, is ronduit zalig.

stiftkellerei neustiftDSC_0249DSC_0263

Uitzicht op wijn, bergen en Brixen

Hangend aan de heuvels en omgeven door de wijngaarden kijk je in Hotel Gasthof Haller hoog uit op het prins-bisschoppelijke Brixen.  Het hotel is tevens de thuisbasis van een van de beste restaurants uit de regio. De inventieve keuken van de sympathieke chef Simon Pichler en zijn gepassioneerde zus Teresa geeft je meteen een goed gevoel.  Aan tafel serveert de chef eerlijke ingrediënten van eigen bodem, unieke smaken en fantasierijke combinaties. De eigen Hallerhof wijn van vader Pichler vormt de perfecte match.

hotel gasthof Haller20190530_19163420190530_205606DSC_0268

De huisberg van Brixen

In het prachtige Dolomieten-decor zijn de gemarkeerde wandelmogelijkheden oneindig. Bij geoefende wandelaars is de Drei-Gipfel-Tour vanuit het gehucht Kreuztal populair. In een tijdspanne van enkele uren overspan je met de beklimming van de Telegraph (2.486 m), Große Pfannspitze (2.545 m) en Großer Gabler (2.575 m) maar liefst drie bergtoppen. We liever de hoogtemeters vermijdt, kan de kabelbaan naar de Plose – de huisberg van Brixen – nemen. In een mum van tijd bevind je je ruim boven de 2000 meter, al wandelend langs hooggelegen alpenweiden vol bloeiende rapunzelklokjes, orchideeën en gentiaan. Lieflijk grazende bellekoeien en de scherpe bergtoppen van de Dolomieten maken het plaatje compleet.

plose brixenDSC_0302DSC_0321

Pustertal / Val Pusteria

Het Pustertal/Val Pusteria ligt op een boogscheut van Brixen. Vanuit het kleine gehucht Zumis kan je perfect je rugzak omgespen voor een wandeling naar de Rödeneck Alm en de Astjoch. De wandeling tekent zich af langs beschermd natuurgebied en hoogveen. Links en rechts kijk je steeds uit op het weelderig bloemen almlandschap. Voortdurend is het klimmen en dalen langs een smal pad. Maar dan openbaart zich recht voor ons een grandioos zicht op het Dolomieten-massief en het Lüsener Tal, een van de meest ongerepte dalen van het hele Alpengebied . Wat een uitzicht!

Pustertal AstjochDSC_0278DSC_0270

De beste alpinist aller tijden

Hier werd Reinhold Messner ongetwijfeld gebeten door de bergmicrobe. De meeste mensen, zelfs niet-klimmers, kennen de man wellicht als de beste alpinist aller tijden. Hij was de eerste mens ooit die de Everest-top en alle Himalaya achtduizenders succesvol beklom zonder extra zuurstof.  In Bruneck/Brunico, het hart van het Pustertal/Val Pusteria dien je beslist halt te houden.  De bruisende stad oogt  Middeleeuws met de nodige Italiaanse flair. Vooral in de winter is Bruneck/Brunico met het Kronplatz skigebied een geliefde bestemming.  In de annexen van het Bruneck kasteel, ooit de zomerresidentie van de prins-bisschoppen,  kan je het Messner Mountain Museum Ripa bezoeken.  Het museum geldt als één van de zes Messner ontmoetingsplaatsen waar je ondergedompeld wordt in het leven van  bergvolkeren uit de hele wereld, hun religie en hun cultuur.

messner

Culinair genot

Van al dat wandelen, krijgt een mens appetijt.  Zuid-Tirol is een walhalla voor wie verlekkerd is op de Dolomieten, de zon,  lekker eten en  wijn.  Je vindt er een smeltkroes van hoogstaande  Oostenrijkse Grünlichkeit gerechten in combinatie met de Italiaanse flair. De Zuid-Tiroolse chefs koken de sterren van de hemel, wat blijkt uit het grote aantal Michelinsterren.  Zelf reserveerden we een tafeltje bij chef Chris Oberhammer van restaurant Tilia in Toblach/Dobbiaco.  Hij mag dan al sterrenchef zijn, in zijn restaurant gaat het er gemoedelijk aan toe.   Dat is precies wat deze dag zo bijzonder maakt: een stevige handdruk, enkele keukengeheimen, een glaasje lokale wijn...   En dan spreken we nog niet over de setting.  Vijf kleine tafeltjes die uitkijken op de grandeur van het eertijdse Toblach Grand Hotel en het schitterend Alte Pustertal decor aan de voet van het imposante  “ Naturpark Drei Zinnen” .

restaurant tilia dobbiaco

DSC_5162

DSC_5421
@ Restaurant Tilia – Chris Oberhammer

Drei Zinnen: Unesco werelderfgoed

Naast kok is sterrenchef Chris een fervent wandelaar en kunstenaar.  Bij het krieken van de dag neemt de chef ons mee naar de Toblacher See.  De gemoedelijke wandeling leidt door de groene almweiden en het ongerepte natuurpark van de Drei Zinnen. Als we aankomen aan de Toblacher See, zijn we eventjes sprakeloos.  De kleurenpracht die de zon op het bergmeer  en de beroemde toppen van Drei Zinnen tovert, is magisch.  Architect Le Corbusier sprak over het mooiste architecturale meesterwerk ter wereld.  In 2009 gaf Unesco hem gelijk.  Wie zijn wij om hen tegen te spreken, temeer deze romantische plek zich uitstekend leent voor een ontbijt op topniveau.

drei zinnen dolomietenDSC_0359DSC_0372

Romantik Hotel

Nog meer romantiek tref je in het charmante Hotel Santer in Toblach/Dobbiaco.  De Oostendse Lieve Vercruysse verloor er in 1968 haar hart, toen ze hier voor het eerst met haar ouders kwam logeren. Gelegen in het hart van de ‘Drei Zinnen Dolomieten’ kan je hier helemaal ‘zen’ worden genietend van het berglandschap. Dit 4-sterren hotel biedt het hele jaar door een verscheidenheid aan activiteiten en ontspanning aan. Eén van onze favoriete plekjes is de luxueuze wellness en het buitenzwembad waar je kan genieten van een grandioos zicht op de bergketens.  ’s Avonds verwent Jurgen, de zoon van het gezin , je met verse regionale gerechten en producten uit de eigen bio-tuin. De lobby straalt daarentegen de geschiedenis van de ‘Santer Schwesters’ uit.  De drie dochters van de familie Santer kenden immers een succesvolle sportieve carrière in de langlauf en biatlon disciplines.

Romantik Hotel Santer29342673_10156086809091698_6650036274012880896_n

53596186_10156931430431698_2881107707614461952_o
@ foto’s Romantik Hotel Santer

Jora Mountain Dining

In  het sfeervolle stadje Innichen/San Candido op een boogscheut van de Oostenrijkse grens sluiten we onze culinaire wandeltrip af.  In het levendig centrum kan je heerlijk flaneren met een blik op de kloosterkerk. De romaanse kerk is een van de belangrijkste sacrale gebouwen van de Oost-Alpen.  Op de achtergrond domineert het prachtige berglandschap van de Sextner Dolomieten.   De flanken van de Haunoldberg of het innige Innerfeldtal vormen er het ideale terrein voor een fikse wandeling. Bovenin is het nog volop zomer, de bergweiden zijn andermaal bezaaid met bloemenzeeën in allerlei kleuren. Eindigen doen we in de Jora Berghutte.  De bekende chef Markus Holzer presenteert er zijn ” Pasta on the Rocks ” workshop.  Een unieke ” Jora Mountain Dining experience” waarbij de Dolomieten, zon en lekker eten elkaar kruisen.

Meer info

Dit artikel is geschreven als onderdeel van een bloggers trip in samenwerking met IDM Südtirol – Alto Adige.

Vanuit Brussels Airport vertrekken er dagelijks vluchten van Alitalia Airlines naar Milaan.  Ook Brussels Airlines vliegt op diverse bestemmingen in Italië.  Bolzano, de hoofdstad van Zuid-Tirol heeft een lokale luchthaven, doch is niet bereikbaar vanuit België of Nederland.

Tijdens de bloggers trip verbleven we in volgende hotels

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg je ons reeds op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.