
De Aletsch Arena, indrukwekkende bergcoulisse
Door het tulen gordijn van de treinwagon zie ik sneeuwvlokken dwarrelen. Ze verbergen de typische authentieke Walliser huisjes en dempen het zicht op de idyllische Zwitserse bergketen en zijn Rhonedal. Vanuit Betten Tal neem ik wat later de gondel naar Bettmeralp, een op 2000 meter hooggelegen autovrij dorp. Een prentkaart van een gemoedelijke besneeuwd bergdorp, omgeven door de indrukwekkende bergcoulisse van de Aletsch Arena tekent zich af op mijn netvlies.



Populaire skibestemming
Gelegen aan de voet van de Bettmerhorn is het Walliser bergdorp Bettmeralp vooral in de winter een populaire skibestemming. Sneeuwscooters rijden de horden skiërs op en af naar het groot aantal hotels die het gezicht bepalen van dit fraaie dorp. Bettmeralp is een zogenaamd ‘ ski in – ski out ‘ dorp waar je bijna letterlijk tot aan de voordeur van je hotel kan skiën. Samen met Riederalp en Fliescheralp maakt het deel uit van het skigebied Aletsch Arena . Kortom, een familiaal skigebied met 104 km aan blauwe, rode en zwarte pistes en maar liefst 35 moderne liften en bergbanen, die je dichter dan ooit bij de pistes brengen.



Fameuze bergreuzen
Ik voel me zowaar tussen al die skifanaten een vreemde eend in de bijt. Niks is minder waar , naast skiën of snowboarden kan je hier perfect winterwandelen. Maar liefst 75 km geprepareerde paden leiden je door de sprookjesachtige sneeuwlandschappen van de Aletsch Arena. Telkens kijk je uit op het weergaloze panorama van zo’n 45 bergreuzen boven de 4000 meter en de majestueuze Aletschgletsjer. Het wandelgebied, in 2001 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed, biedt een ongeëvenaarde aanblik. De Jungfraujoch en Eiger liggen zo voor het grijpen. De komende dagen ga ik op pad langs één van de spectaculairste wandelgebieden van Europa. Alles ademt hier puur natuur.
Fenomenaal uitzicht
Kristalheldere lucht, knerpende sneeuw, heerlijke zonneschijn, fantastisch uitzicht op de Aletsch Arena en de mooiste vierduizenders van Wallis. Samen met David Kestens – een rasechte Vlaming , die zij hart heeft verloren aan de Aletschbergen – ben ik helemaal klaar voor een gemoedelijke wandeling naar het naburige dorp Niederalp . We volgen een tijdlang “ de Herrenweg “, een eeuw geleden speciaal aangelegd voor verwende Engelse toeristen. Op alphoogte wandelen we nu eens dalend , dan weer langzaam stijgend door de besneeuwde regio en het alpendorp. Daarna nemen we de ultramoderne Kombi-Gletscherbahn Moosfluh met verschuifbaar platform om hogerop te geraken. Moosfluh is op 2335 m het eerste viewpoint op onze weg. Op een wandelbank zou ik hier wel uren zitten turen. Het uitzicht op de Aletsch Gletsjer en de bergtoppen van de Walliser Alpen is fenomenaal. Direct aan de rand van de gletsjer ligt het Aletschwald, een bescherm natuurgebied met een bijzondere flora en fauna.




Villa Cassel
Het pad over de graat van Moosfluh voert ons naderhand verder naar Riederfurka. Vanaf hier kijk je uit over het hele zonnige plateau van de Aletsch Arena. En met 300 dagen zon per jaar zit je helemaal goed. Wat verderop trekt een stijlvol gebouw in het witte berglandschap onze aandacht. Villa Cassel, de fraaie honderd jaar oude zomerresidentie van de Brit Ernest Cassel is prachtig gelegen. Na zijn dood was de villa enkele decennia een hotel. Nu doet het dienst als informatiecentrum: het Pro Natura Center Aletsch. In de winter blijft de villa gesloten, maar in de zomer kan je hier van een krachtig kopje kruidenthee genieten terwijl je uitkijkt op de vierduizenders van de Aletsch Arena




Berghaus Toni
Nog een laatste maal knijp ik lang genoeg de ogen dicht om in de verte een klein streepje van de Aletschgletsjer te bespeuren. Vijfendertig minuten later strijken we neer in Berghaus Toni. Een klein beetje België in de bergen, het hotel-restaurant wordt immers gerund door de Vlaamse Britt en haar man James. De berghut straalt degelijkheid, rust en traditie uit. Naast een traditionele keuken met af en toe een Vlaamse touch, staan er ook een aantal Belgische bieren op de kaart. De zeteltjes en het gezellige haardvuur, dat in de kille wintermaanden de hut omarmt, maken onze wandelbeleving helemaal af.
Racletten op 2650 meter
De avond sluiten we af met Zwitserse Gemüthlichkeit op een heel bijzonder plekje. In Bettmeralp ligt een restaurant op 2650 meter hoogte met een schitterend zicht over de Wallis vierduizenders. Voeg daar lekker eten en muzikale begeleiding aan toe en je beschrijft Paroramarestaurant Bettmerhorn. Elke donderdag is er raclette à volonté en fakkels. Volgens een aloude traditie wordt de smeltende kaas op een sneetje brood of gepofte aardappel met een mes geschraapt. Al in de middeleeuwen versterkten herders en houthakkers zichzelf met deze pittige kaas gemaakt van bergmelk. Het uitzicht op de besneeuwde bergtoppen en de Aletschgletsjer krijg je er gratis bij. Eenmaal de avond gevallen kunnen de waaghalzen onder ons al skiënd een fakkelaftocht maken naar Bettmeralp. Wijselijk houden we de voetjes op de grond. Ik neem de kabelbaan terug om het magische spektakel van oplichtende vlammetjes te volgen op hun weg naar het dal.



Sneeuwschoenwandelen
Ook voor sneeuwschoenwandelen, sleeën of snowtubing zit je in de Aletsch Arena goed. Na onze raclette-avond hebben we ’s anderendaags afspraak met berggids Klaus. Er wacht ons een avontuurlijke wandeling op sneeuwraketten naar de Gopperlücke en de dichtgevroren Blausee. Een gids is geen overbodige luxe, want we gaan offroad. Klaus houdt ons in de frisse winterlucht op het pad, gewoon de witte stille natuur in. Dankzij die raketten banen we ons makkelijk een weg in de diepe sneeuw en komen we op plaatsen waar geen mens te bespeuren is. Intussen vertelt hij honderduit over de Aletsch vierduizenders rondom ons, de sporen in de sneeuw van vossen, eekhoorn , hermelijnen en ander wild. En bij zo’n stevige winterhike hoort halfweg uiteraard een straf opkikkertje.
De Bittmär Hutte
De wandeling vanuit het bergstation Fiesch-Fiescheralp naar de Bittmär Hutte sluit helaas onze reeks winterwandelingen af. Het is een topper, een fantastische wandelweg over het hele zonnige plateau van de Aletsch Arena. Een allerlaatste maal kijk ik uit op de adembenemende Aletsch Gletsjer. Met zijn 23 km lang en 2 km breed is hij de grootste gletsjer van de Alpen. Al is er ook een keerzijde, door de klimaatsverandering krimpt hij ieder jaar met meer dan 50 meter. Hierna nemen we het sneeuwpad langs de Martisbergeralp en Laxeralp, waarna we het Herrenweg-pad volgen tot de romantische Bättmer-Hutte. Met Käseschnitte en meerdere glazen Walliser wijn sluiten we onze winterbeveling in de Aletsch Arena helemaal af.
ALGEMENE INFO
Toeristische info
- Alle info over Zwitserland en boekingen kan je bekomen via www.MySwitzerland.com, op het nummer 00800 100 200 30 of via www.MySwitzerland.com/facebook .
- Informatie over de vakantieregio Wallis vind je op www.wallis.ch
- Informatie over de Aletsch Arena vind je op www.aletscharena.ch
Wandelen
- Winterwandelen is ongetwijfeld de meest rustgevende manier om de magische wereld van de Aletsch Arena te ontdekken. Maar liefst 72 km goed geprepareerde en gemarkeerde winterwandelpaden staan ter beschikking. Met de Valais-zon warm op je rug en omringd door het sprankelende, met sneeuw bedekte landschap, vergeet je een winterwandeling in de Aletsch Arena nooit. Waar anders wordt de wandelaar beloond met een panoramisch uitzicht op de 4000 meter hoge Walliser bergpieken en de Grote Aletschgletsjer? www.aletscharena.ch/sports-winter/winter-walks/
Logies
Uit de vele overnachtingsmogelijkheden zijn dit enkele aanraders
- Hotel Alpfrieden – Bettmeralp, 3992 Bettmeralp +41 27 927 22 32 – mail@alpfrieden.ch www.alpfrieden.ch
- Berghaus Toni ( bij de Belgische Britt en haar man James) – Riederhornweg 9, 3987 Riederalp +41 27 927 16 56 – info@berghaus-toni.com www.berghaus-toni.com/
Ernaartoe
- Het hele jaar door kan je naar Aletsch Arena reizen. Er is een brede waaier aan activiteiten zowel in de winter- als de zomerperiode. (Winter)wandelen , alpinisme , gletsjerwandelen , skiën, snowtubing , suppen , fietsen … is allemaal mogelijk.
- Vanaf Brussels Airport vliegt Swiss www.swiss.com dagelijks zes keer per dag naar Zurich. Hierna neem je de trein tot in Betten-tal en de kabelbaan naar het autovrije Bettmeralp. Dankzij de Swiss Travel Pass www.MySwitzerland.com/treinreizen is reizen in Zwitserland niet zomaar een transfer van de ene bestemming naar de andere, het is een ware beleving!
Deze reportage kwam tot stand met dank aan My Switserland en Aletsch Arena.
© Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s Stefaan Bailleur / Aletsch Arena
Volg je ons reeds op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal ?


