Cleveland Way
Bestemming,  Europa,  Groot-Britannië,  Wandelinspiratie,  Wandelweetjes

Cleveland Way: 175 km door het North York Moors National Park

In 2019 moeten we beslist de Cleveland Way National Trail stappen. De 175 km lange afstandswandelroute aan de noordoostkust van Engeland viert haar vijftig jarig bestaan en laat 1969 nu net ons geboortejaar zijn. Een kijkje op de website van National Trail  levert mooie beelden van de wandelroute op en weet ons best te prikkelen. Het feit dat je onder andere langs het prachtige North York Moors National Park stapt en steeds uitkijkt op adembenemende uitzichten over het kustlandschap kan de doorslag geven.

Uitgestrekte heidevelden, kliffen en krijtrotsen

De Cleveland Way vertrekt vanuit het aantrekkelijke stadje Helmsley. Je wandelt door lieflijke dalen, langs de imposante ruïne van Rievaulx Abbey en verder over de Moors (nvdr. heideveen), langs de rand van de Yorkshire Moors naar Osmotherley. Over de verlaten toppen van de Cleveland Hills met uitzicht over uitgestrekte heidevlakten loop je naar de kust.

Cleveland Way
Cleveland Way @Photocredits Tony Bartholomew

Oude vissersdorpjes

Op het tweede deel van de Cleveland Way vormen kliffen en krijtrotsen langs de Engelse Noordzee kust de hoofdtoon. Je passeert levendige kustplaatsen en oude vissersdorpjes verscholen in kleine baaien. Onderweg kan je een halte houden in een Engelse pub of wat inkopen doen in de plaatselijke shopstore.  Je wordt er steeds hartelijk ontvangen met de regionale lekkernij ‘fish & chips‘ of een pint bier. Verder kom je langs het beroemde smokkelaarsdorp Robin Hood’s Bay en de populaire badplaatsen Scarborough en Whitby – een van de mooiste kustplaatsen van Engeland en de thuisbasis van Whitby Abbey. Bram Stoker liet zich door de oude Benedictijnenabdij inspireren voor het schijven van zijn meesterwerk Dracula.  Je eindigt in Filey vanwaar je gemakkelijk naar Hull kunt reizen om de ferry terug naar Zeebrugge te nemen.

Cleveland Way
Whitby Abbey @ Matthew Hartley

50 jaar oude trail

De Cleveland Way werd op 24 mei 1969 officieel geopend en was de tweede erkende National Trail in Engeland en Wales.  Als je moeilijk kan kiezen tussen het prachtige kustlandschap en heidevelden vormt de Cleveland Way de perfecte lange afstandswandelroute.  Je kunt de National Trail op elk moment van het jaar lopen. Maar als je de moorland-heide in bloei wil zien, ga dan eind augustus of begin september.

Normaal loop je de volledige route in negen dagen en kan indien gewenst je bagage laten transporteren. Je kan ook diverse luswandelingen gebaseerd op de originele route stappen.  Sommige delen van de route zijn uitdagend, vooral op de Cleveland Hills en enkele kustgedeelten, maar dit draagt bij aan de algehele beleving. De route is overal goed aangegeven, maar er wordt aangeraden niet op pad te gaan zonder een actuele wandelkaart of GPS-mapping.  De officiële gids en kaart voor de Trail zijn verkrijgbaar bij de National Trails Shop,  

Cleveland Way
Bloeiende heideveen langsheen de Cleveland Way © Thomas Heaton / Visit England

Meer info:

Op de website van Great English Trails vind je uitgebreide informatie over de Cleveland Way. De site omvat routebeschrijvingen, leuke logeeradressen en informatie van de bezienswaardigheden onderweg. Als je wilt kan je online meteen je arrangement boeken of je route volgens je eigen voorkeur afstemmen.

Om het 50-jarig jubileum van de Cleveland Way te vieren, organiseert de toeristische dienst van het North York Moors National Park een reeks wandelevenementen, lezingen, wedstrijden en tentoonstellingen.

© Tekst Stefaan Bailleur /  Foto’s :  coverfoto Mike Kipling

Volg ons verder op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

5 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.