Bestemming,  Frankrijk

Carcassonne, indrukwekkende citadelstad

Net terug van een blits bezoek aan het Katharenland,  wil ik zo terug.  Reeds bij aankomst in de luchthaven van Carcassonne viel ik voor de charmes van het Aude landschap gelegen tussen de Franse Pyreneeën en de Middelandse Zee.  Ik kwam er bovenal om te wandelen in de sporen van de Katharen, een spiritueel  en rebels volk .  Maar de woede van het Vaticaan en de Rooms-Katholieken was groot.  De kruisvaartridders  gingen de strijd aan en verbrandden hen levend. Mysterieuze kasteelruïnes op hooggelegen rotsen vormen thans de getuigen van woelige tijden.

La ville aux deux cités

DSC_0383 - kopie
La Cité, de oude binnenstad Carcassonne

Benieuwd of de geest van de Katharen nog steeds rondwaart bezoek ik eerst Carcassonne of “ la ville aux deux cités “. De stad bestaat uit twee delen: la Cité, de oude vestingstad  en la Bastide Saint Louis, de benedenstad . Geen wonder dat de stad met Romeinse en Kathaarse invloeden prijkt op Unesco’s werelderfgoedlijst. Het is een echt pareltje.   Reeds van ver heb je een prachtig zicht op de dubbel ommuurde middeleeuwse stad met kleine wachttorens.  Neem bovenal de tijd, logeer er zelf enkele dagen. In de nabijheid van de oude citadelstad zijn er voldoende leuke adresjes. De tijd ontbrak me, zodoende beperkte ik mijn bezoek tot het oudste stadsgedeelte.  Maar andermaal, hier kom ik zeker terug om de rest van deze wondermooie stad te bezoeken!

Gezellig druk

DSC_0416 - kopie.JPG
de gezellige, betoverende binnenstad

Via “ la Porte Narbonnaise”,  kom ik terecht in een betoverende binnenstad van kleine gezellige klinkerstraatjes , oude gevels en deuren , een wirwar van torentjes en dikke muren. In volle vakantieperiode moet het hier beslist ‘gezellig druk’ zijn.  Het is aan te raden in het hoogseizoen vrij vroeg of naar de avond toe te komen.  Ofschoon enkele grote betalende parkings in de directe nabijheid van de citadelstad liggen, ontvangt Carcassonne ieder jaar drie miljoen bezoekers. De cijfers zeggen meer dan genoeg.

DSC_0387 - kopie.JPG
Tour de Tréseau

Ondanks het paasverlof is het vandaag vrij rustig. Ideaal om de sfeer te proeven van “ la Cité ”. Je hebt vrije toegang tot een groot gedeelte van de binnenstad behalve tot ‘ le Château comtal’. Voor € 9 kwam ik erin, genietend van een loopje op de vestingmuren en langs de wachttorens. Alleen al voor het uitzicht op de Aude zou ik het aanraden.  Via een filmfragment ontdek je alles over de ontstaansgeschiedenis van Carcassonne. Graaf Bernard Aton IV Trencavel, liet in 1074 een versterkt kasteel bouwen, het huidige château.

De trotse katharen

DSC_0409 - kopie.JPG
Indrukwekkende vestigingsmuren

Wat je absoluut moet doen is een wandeling tussen de binnen- en buitenmuren , de zogenaamde lices. Je komt er onder meer voorbij de indrukwekkende Tour de Tréseau, die samen met de toegangspoort van Narbonne moest instaan voor de verdediging. De muren dateren uit het Gallo-Romeinse tijdperk en vormen meteen het oudste gedeelte van de citadel.  Een bezoek aan  de Basiliek St.-Nazaire mag ook niet ontbreken. Je treft er gotische en romaanse invloeden en binnenin zijn bijzondere brandglasramen te bewonderen.  Het Katharenkruis op de gevels herinnert aan de trotse Katharen, die door de kruisridders levend werden verbrand.

Le Cassoulet de Carcassonne

fotolia_77790923_subscription_monthly_wp.jpg
De legendarische Cassoulet uit Carcassone

Uiteraard kan je niet omheen de talrijke souvenirwinkels met allerlei prullaria. Geef me maar de gezellige pleintjes en talrijke restaurants alwaar de lokale “ cassoulet “ wordt geserveerd.  Een heerlijke stoofschotel bestaande  uit witte bonen, varkensvlees, knoflookworst en ganzenvet. Het gerecht wordt gloeiend heet opgediend in een aarden pot, recht uit de oven.

dame-carcas-via-centerblog-netDe legende van Dame Carcas

Ten tijde van het Frankische Keizerrijk behoorde Carcassonne toe aan Karel de Grote.  Al 5 jaar belegerde hij zonder resultaat de stad.  De enige mogelijkheid om de stad in te nemen was de verdere uithongering van de bewoners. Dame Carcas, de aanvoerster van het garnizoen, werkte een list uit. Een varken werd vetgemest met het laatste graan dat nog in de vesting te vinden was en vervolgens over de muren gekieperd. De belegeraars waren zo onder de indruk van de grote weelde die nog in de stad bleek te heersen, dat ze prompt de belegering staakten en de benen namen. Daarop liet dame Carcas in triomf op de trompetten en bazuinen blazen (“Carcas sonne”).

Praktisch

Je vliegt van Brussels/Charleroi  rechtstreeks naar de luchthaven van Carcassonne in ongeveer anderhalf uur met Ryan Air. Met de wagen vanuit Brussel mag je rekenen op 1075 kilometer.

Hotels in Carcassonne vind je HIER

Tijdens mijn verblijf in het Katharenland verbleef ik in het vakantiepark Vayamundo l’Espinet Quillan, een kindvriendelijk centrum gelegen aan de voet van de Pyreneeën. De ideale uitvalsbasis om het Katharenland te voet te ontdekken.

©  Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: