Benelux,  Wandelinspiratie,  Wandelroutes,  Wandelroutes Oost-Vlaanderen,  Wandelweetjes

Blauwe boshyacinten spotten in Oost-Vlaanderen

Een vrije dag, de zon die schijnt en de wilde boshyacinten die in bloei staan.  Meer heb je niet nodig om de stapschoenen aan te trekken. Elk voorjaar is het ongeduldig wachten op de komst van de prachtige paarsblauwe bloementapijten.  Van midden april tot begin mei kan je op negen goed bewaarde plaatsen in Oost-Vlaanderen de pracht van de blauwe kousjes bewonderen.

Op zoek naar de populaire voorjaarsbloeiers? Wandelverhaal.be geeft je graag de hotspots in Oost-Vlaanderen mee.

boshyacinten

Vlaamse Ardennen, het wandelwalhalla

Brakelbos (Brakel)

Pronkend op de flank van de onthoofde ‘Mont de Rhode’ net bij de taalgrens vind je het Brakelbos.  Stappend langs het grensoverschrijdende beukenbos ontdek je een rijke biodiversiteit.  Sommige bomen zijn meer dan 100 jaar oud.  En je raadt het al!  In het voorjaar  ontrolt de wilde hyacint sierlijk zijn blauwpaars tapijt, een ware streling voor het oog. Het blauwpaars tapijt ontdek je het best via de Weerwolfroute.  

Raspaillebos (Geraardsbergen)

Op de flanken van de Bosberg vind je het kleurrijke Raspaillebos.  Van vroeg in het voorjaar tot het einde van de lente kleurt het bos geel, wit en paars van wilde narcis, bosanemoon, maagdenpalm, boshyacint en daslook.  De wandelroute Tussen Helix en Bosberg  leent zich uitstekend voor een ontdekking van de blauwe schoonheid.

Kluisbos ( Kluisbergen)

Ook in het Kluisbos spot je jaarlijks de wilde boshyacint in grote getallen.  Op de grens tussen Vlaanderen en Wallonië kan je uren wandelen op en langs de flanken van de 141 meters hoge Kluisberg.  Wandel in het Kluisbos met de Wandelwalhalla lus en gegarandeerd kom je de blauwe kousjes tegen.  Halfweg kan je trouwens halt houden in de unieke Bosbaar.

Koppenbergbos ( Melden)

De Koppenberg is vaak scherprechter tijdens menig wielerwedstrijd.  Wie kent er immers de zeer gekende kassiehelling niet.  Maar weet je dat er ook een bos is.  Via de wandelroute Rond de Koppenberg stap je tussen de wilde hyacint langs enkele legendarische hellingen uit de  Ronde van Vlaanderen.

Bos ter Rijst ( Schorisse)

Niet meteen het meest gekende bos van de Vlaamse Ardennen.  Maar je vindt er wel een pareltje om aangenaam te wandelen en er zijn talrijke rustbanken voorzien. De ideale manier om dit gebied te leren kennen is de Kabouterwandelroute.  Eén van de vijf thematische wandelroutes in de brochure Grensgevallen.

boshyacintenDSC_0618 - kopie

Muziekbos (Ronse)

Onlangs werd de Muziekboswandelroute nog uitgeroepen tot mooiste van Oost-Vlaanderen.  Vanuit het kleine gehuchtje Louise-Marie word je beloond met prachtige vergezichten, de ruisende melodie van de golvende Vlaamse Ardennen en de geheimzinnige Geuzentoren.   Zeker in het voorjaar is het Muziekbos met de bloeiende wilde hyacinten, kleine maagdenpalm en daslook een bezoekje waard.

Hotond – Scherpenberg

Wil je wandelen langs de mooiste bloementapijten op het dak van de Vlaamse Ardennen?  Dan moet je beslist naar het natuurgebied Hotond – Scherpenberg.  De eeuwenoude getuigenheuvel is grotendeels bebost en tevens het hoogste punt van Oost-Vlaanderen.

boshyacinten

Het Scheldeland

Kravaalbos

Op een boogscheut van Aalst ligt het Kravaalbos verscholen. Het bos maakte ooit deel uit van het Zoniënwoud, samen met het Hallerbos.  Met dat laatste heeft het Oost-Vlaamse Kravaalbos de kleurrijke boshyacinten gemeen. Ga op zoek naar de blauwe kousjes in het rustig alternatief voor het Hallerbos met de Kravaalbosroute.

Neigembos

Het Neigembos is een restant van het oude ‘Kolenwoud’ dat in de Romeinse tijd liep van Picardië tot Brabant. Het bos kenmerkt zich door het sterk wisselende reliëf dat varieert van 20m tot 90m. De diepe holle wegen onthullen de lange geschiedenis van het bos. In de lente kleurt het bos paars van de boshyacinten, maar ook het geel en wit van wilde narcissen en daslook kan menigeen bekoren.

Een echte wandelaar houdt zich aan enkele regels.
Zo zorg je ervoor dat we nog jaren kunnen genieten van de prachtige boshyacinten.

BLIJF OP DE WANDELPADEN

Het is belangrijk om op de wandelpaden te blijven. Zo worden er geen boshyacinten vertrappeld.

GOOI JE AFVAL IN DE VUILNISBAK

Afval hoort niet thuis in een bos. Hou je afval bij of ga op zoek naar een vuilnisbak in de buurt.

HOUD JE HOND AAN DE LEIBAND

Honden kunnen boshyacinten vertrappelen. Het is belangrijk om je viervoeter veilig bij je te houden aan de leiband.

PLUK GEEN BLOEMEN

Iedereen wil genieten van het prachtige paarse tapijt. Pluk dus zeker geen bloemen.

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg ons verder op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Wat zijn jullie geliefde plekjes om de blauwe kousjes te spotten? Laat het ons weten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.