Bevrijdingspad Zeeland
Bestemming,  Nederland,  Wandelnieuws

Bevrijdingspad – Slag om de Schelde

Zeeland is met het Bevrijdingspad een uniek wandelpad rijker. De gemarkeerde wandelroute van 135 kilometer komt voorbij plekken die een belangrijke rol speelden tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Zeeland. De wandelroute wordt keurig beschreven in de wandelgids ” Slag om de Schelde “.

Bevrijding

Het Bevrijdingspad maakt grotendeels gebruik van wandelknooppunten. Over zeven etappes, variërend van 12 tot 23 kilometer stap je op de knooppunten van het wandelnetwerk Zuid-Beveland en Walcheren. Onderweg kom je als wandelaar voorbij de belangrijkste herkenningspunten van de Tweede Wereldoorlog in Zeeland. De Slag om de Schelde, gevoerd in 1944 , speelt eveneens een belangrijke rol in het Bevrijdingspad. Zo komen de etappes onder andere langs het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp en het Polderhuis in Westkapelle. Beide musea besteden in ruime mate aandacht aan de Slag om de Schelde.

Rondwandeling

bevrijdingspad zeeland

Het Bevrijdingspad vat aan bij het treinstation in Kapelle en gaat vervolgens via de Westerschelde naar Hoedekenskerke en Baarland.  Daarna gaat via de Zak van Zuid-Beveland naar Nisse, Nieuwdorp en Arnemuiden. Ook Vlissingen kom je voorbij, waarna je grotendeels via Zoutelande, Westkapelle en Domburg de kustlijn volgt tot het stadje Veere. Het laatste deel voert langs het Veerse Meer naar het treinstation in Arnemuiden.  Het Bevrijdingspad is in één richting beschreven en bewegwijzerd met een eigen logo.

Eerbetoon aan de bevrijders

Het wandelpad kwam er als eerbetoon aan de bevrijders. Nu de getuigen van de Tweede Wereldoorlog aan het uitsterven zijn, neemt het behoud van monumenten en gedenkplaatsen een steeds belangrijker rol in.  Het Bevrijdingspad is in de eerste plaats het werk van talrijke vrijwilligers. Leuk is dat de route voor het grootste deel ook rolstoelvriendelijk is. In de wandelgids vind je naast achtergrondinformatie over de streek, ook een uitgebreide routebeschrijving, kaartjes en uitleg over GPS en Nordic Walking.  De wandelgids is een uitgave van Landschapsbeheer Zeeland en kan aangekocht worden tegen € 10 + verzendingskosten.

Etappes

1: Kapelle – Hoedekenskerke (15 km)
2: Hoedekenskerke – Nisse (17 km)
3: Nisse – Arnemuiden (22 km)
4: Arnemuiden – Vlissingen (17 km)
5: Vlissingen – Zoutelande (17 km)
6: Zoutelande – Vrouwenpolder (24 km)
7: Vrouwenpolder – Arnemuiden (18 km)

© Tekst Stefaan Bailleur –  Coverfoto Ruben Oreel

Volg je ons reeds op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.