Bevrijdingspad – Slag om de Schelde

Bevrijdingspad Zeeland

Zeeland is een uniek wandelpad rijker, het Bevrijdingspad. De gemarkeerde wandelroute van 135 kilometer brengt wandelaars langs plekken die een belangrijke rol speelden tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Zeeland. De wandelroute wordt keurig beschreven in de wandelgids ” Slag om de Schelde “.

Bevrijding

Het Bevrijdingspad loopt langs de knooppuntenroutes van het Wandelnetwerk over Zuid-Beveland en Walcheren en bestaat uit zeven etappes, variërend van 12 tot 23 kilometer. De wandelaar komt hoofdzakelijk voorbij de belangrijkste herkenningspunten van de Tweede Wereldoorlog in Zeeland. De Slag om de Schelde, gevoerd in 1944 , speelt een belangrijke rol in het Bevrijdingspad. Zo komen de etappes onder andere langs het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp en het Polderhuis in Westkapelle. Beide musea besteden in ruime mate aandacht aan de Slag om de Schelde.

Rondwandeling

bevrijdingspad zeeland

De route begint bij het treinstation in Kapelle en voert via de Westerschelde naar Hoedekenskerke en Baarland.  Vervolgens gaat via de Zak van Zuid-Beveland naar Nisse, Nieuwdorp en Arnemuiden. Het vervolg gaat richting Vlissingen en grotendeels langs de kust via Zoutelande, Westkapelle en Domburg naar het stadje Veere. Het laatste deel voert langs het Veerse Meer naar het treinstation in Arnemuiden.  Het Bevrijdingspad is in één richting beschreven en bewegwijzerd met een eigen logo.

Eerbetoon aan de bevrijders

Het wandelpad is een eerbetoon aan de bevrijders. Nu de getuigen van de Tweede Wereldoorlog aan het uitsterven zijn, wordt het behoud van monumenten en gedenkplaatsen steeds belangrijker.  Het Bevrijdingspad is voornamelijk het werk van talrijke vrijwilligers. Leuk is dat de route voor het grootste deel rolstoelvriendelijk is. In de wandelgids vind je achtergrondinformatie over de streek, een uitgebreide routebeschrijving, kaartjes en uitleg over GPS en Nordic Walking.  De wandelgids is een uitgave van Landschapsbeheer Zeeland en kan aangekocht worden tegen € 10 + verzendingskosten.

Etappes

1: Kapelle – Hoedekenskerke (15 km)
2: Hoedekenskerke – Nisse (17 km)
3: Nisse – Arnemuiden (22 km)
4: Arnemuiden – Vlissingen (17 km)
5: Vlissingen – Zoutelande (17 km)
6: Zoutelande – Vrouwenpolder (24 km)
7: Vrouwenpolder – Arnemuiden (18 km)

© Tekst Stefaan Bailleur –  Coverfoto Ruben Oreel

Volg je ons reeds op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.