Bestemming,  Duitsland

Berchtesgadener Land: parel van de Beierse Alpen

Op een boogscheut van metropool München en het idyllisch muzikaal Salzburg ligt het Berchtesgadener Land. Omsloten door Oostenrijk en hoge bergkammen, wordt de regio ook wel Parel van Beieren genoemd. De prachtige landschappen ingebed in de smaragdgroene Köningssee met de wereldberoemde St.-Bartholomä bedevaartkerk, het Nationalpark Berchtesgaden met het imposante Watzmannmassief en het oude zoutmijn- en kuuroordverleden bieden voor elk wat wils. Ook aan wandelmogelijkheden geen gebrek. Zowat 320 kilometer wandelpaden in het Nationalpark bieden een prachtig uitzicht op de sappige almen, diepblauwe meren en ingekerfde bergkammen, en maken het Berchtesgadener Land tot een  wandelparadijs.

Een en al romantiek

Het Berchtesgadener Land werd door generaties Beierse vorsten als een romantisch toevluchtsoord beschouwd. En of ze gelijk hadden! Een eerste blik op dit uniek plekje Beierse Alpen straalt één en al romantiek uit. Mijn kennismaking begint in Bad Reichenhall. Omgeven door machtige bergklammen staat de stad bekend als gerenommeerd kuuroord van pekelbaden. Er valt van alles te beleven: de autovrije winkelstraat nodigt zo uit voor shopping of sightseeing vanop een van de talrijke gezellige terrasjes. De Königliche Kurgarten, een groenoase waar alle gerenommeerde koningshuizen graag vertoefden, ademt een ontspannen sfeer uit. Ligstoeltjes kijken uit op een borrelende zoutfontein en het Freiluftinhalatorium, een indrukwekkend gradeerwerk van 180m lang en 13m hoog waar per dag zo’n 300.000 liter zoutwater van boven naar beneden klettert en voor een helende geneeskracht zorgt.

Berchtesgadener Land

Het witte goud

Zoutontginning is trouwens al eeuwenlang verweven met Bad Reichenhall. In de Alte Saline, de oude zoutziederij, breng ik een bezoekje aan het Salzmuseum. Via een ondergronds gangensysteem en 700 treden komen we alles te weten over het Bad Reichenhallse zout en zouthoudend bronwater. Het witte goud, zoals de bewoners het zout hier noemen, is van levenskapitaal. Door de stad vloeit de Saalach en Bad Reichenhall wordt door het Lattengebergte omringd. Vooral het bergstation Predigtstuhl en de berghut Schlegelmulde vormen er het ideale vertrekpunt voor avontuurlijke wandelingen. Mindere berggeiten nemen de kabelbaan. De oudste origineel bewaard gebleven kabelbaan ter wereld brengt je hier sinds 1928 veilig en wel naar de 1614 meter hoge Predigtstuhl. Eenmaal boven, kan je via zeven verschillende routes aan de afdaling beginnen. Na een comfortabele klim en afdaling heb ik een lokaal helles Weissbier meer dan verdiend. Brouwerij Bürgerbrau Bad Reichenhall in de historische stadskern laaft en spijst al sinds 1633 de dorstigen en hongerigen.

Berchtesgadener Land

Wild romantisch

We ontwaken bij een sombere regendag. ” Vandaag gaan wandelen, waarnemen en verbazing hand in hand “, volgens mijn gids en begeleider Edgar. Ik maak me op voor een beklijvende tocht van amper drie kilometer door de Almbachklamm. Vóór we  de wandeling aanvatten, nemen we een kijkje bij de oudste marmerkogelmolen van Duitsland. Sinds 1683 worden hier stukken marmer tot kostbare kogels geslepen. Het smalle avontuurlijke wandelpad leidt ons hierna over bruggetjes en trappen heen en onder rotsen door langs de bedding van de wild kolkende Almbach. Edgar wijst in de stromende regen met zijn paraplu naar diverse kleine watervallen, de fauna en flora, en neemt rustig de tijd om uitleg te geven. Nat worden we toch… Apotheose te midden de wild romantische kloof vormt de 114 meter hoge Sulzerwaterval. Aan de Theresienklause (dam) nemen we een steil pad door de bosachtige omgeving van de Hinte Rettenberg. Ruim een half uur later bereik ik hijgend en ietwat verkleumd opnieuw de bewoonde wereld en het barokkerkje van Ettenberg. Onze inspanning wordt beloond met een verbluffend weids zicht, waarna we de warme gezelligheid opzoeken van herberg Messnerwirt.

Almbachklamm @Berchtesgadener Land Tourismus Gmbh (1).jpg

Verticale wildernis

Maartse buien komen wanneer ze willen. Gisteren viel de regen en zelfs hagel nog met bakken uit de lucht, vandaag ontwaak ik met een fenomenaal zicht op het Watzmannmassief. Met zijn 2713 meter is de Watzmann zowat het symbool van het Nationalpark Berchtesgaden. Het enige Duitse nationale park in de Alpen wordt mijn wandelbestemming. We houden eerst halt in het moderne bezoekerscentrum Haus der Berge. Je komt er alles te weten over de verschillende biotopen en ecologische voetafdrukken in het Nationaal Park. Tijdens een bergtocht door de boeiende expositie verticale wildernis wandel je door de leefruimten water, bos, alm en rots. De natuur beleven met al je zintuigen doorheen de vier jaargetijden is het motto. Daarnaast kom ik te weten dat de natuur hier al sinds 1910 wordt beschermd. Sinds 1978 is het Nationaal Park ook door Unesco als biosferenreservaat erkend.

Berchtesgadener Land

Smaragdgroene Köningssee

Ik kan amper wachten voor een bijzondere tocht door het hart van het Nationalpark. Het gaat de richting uit van Schönau am Köningssee, waar ik in de voetsporen van koning Ludwig von Wittelsback ( bijgenaamd de Sprookjeskoning) ga schuitjevaren op de smaragdgroene Köningssee. De boottocht maakt de hele onderneming alleen maar spannender. Omgeven door kolossale rotswanden met talrijke watervallen, heeft de Köningssee wel iets weg van een sprookjesachtige fjord. Je valt van de ene verbazing in de andere. Als een van de bemanningsleden zijn trompet tevoorschijn haalt, weergalmt een fenomenale echo. Het mooiste wordt als laatste bewaard. Aanmerend op het schiereiland Sankt Bartholomä, raak je zo verzeild in een andere wereld. De weerspiegeling van het vertederende kerkje staat er in schril contrast met een betoverend zicht op de Watzmann, Watzfrau en hun zeven kinderen.

Berchtesgadener Land

Wandeltopper Watzmann

De wandeling gaat naar de zogenaamde Eiskapelle, een door smeltwater ontstaan diep hol onder de steile oostwand van de Watzmann. Zo’n anderhalf uur stap ik af op de keurige bewegwijzering. De wandeltopper heeft alles wat je je maar kan wensen: beken, bomen, beestjes, voorjaarsbloemen, rotsen, een kapelletje en bovenal felle klauterstroken. Achter elke bocht schuilt een nieuwe ontdekking en bovenal een onverwacht zicht op het besneeuwde Watzmannmassief. Tot de ijskapel zelf geraken we niet. Een laag verse sneeuw en reëel lawinegevaar beletten ons om verder te stappen. Jammer, de tweeduizend achthonderd meter hoge richel van de Watzmann lag zo voor het grijpen. We zouden hier wel uren kunnen turen, genieten van de rust en de natuur om ons heen. We wandelen terug tot de oevers van de Köningssee, van hieruit kan je een wandeling maken naar de kleinere Obersee en de 400 meter hoge Röthbachwaterval. De alm kleurt volledig blauw door de berggentiaan. Edgar weet te vertellen dat uit de wortels de Enzian Schnaps als geneesmiddel tegen buikpijn wordt gedestilleerd. We laten het ons geen twee keer vertellen, de kracht van de Beierse Alpenwereld wekt meteen nieuwe levenslust en appetijt op.

Berchtesgadener Land

Fascinerende zouttijdreis

De SalzAlpensteig is een gloednieuwe grensoverschrijdende langeafstandswandelroute, die het zuiden van Duitsland met Oostenrijk verbindt. De 230km lange wandersteig kan je in 18 dagetappen lopen. Zelf stap ik het stukje van de unieke mooie  Köningssee midden het National Park Berchtesgaden af tot Berchtesgaden stad, een traject door het waardevolle Tennengebergte en langs de Köningsseeache. Dit gebied heeft de meeste variatie aan landschappen, met meren, bossen en hoge bergen. Een bezoek aan een zoutmijn kan op deze wandelroute natuurlijk niet ontbreken. Ik wijk van de route af om halt te houden aan het Salzbergwerk. Hier wordt al sinds 1517 zout gewonnen en maken bezoekers al 170 jaar lang met een treintje een fascinerende tijdreis door deze zoutmijn. Eenmaal ondergronds aangekomen openbaart zich voor de bezoekers een in licht en kleur gedompelde zoutkathedraal. Vanaf daar voert het pad je via een spectaculaire 34 meter lange houten glijbaan verder de zoutgalerijen binnen.

Berchtesgadener Land

Berchtesgaden en het Adelaarsnest

Berchtesgaden zelf is een mooie, kleine stad met een rijke geschiedenis. Het stadsbeeld wordt bepaald door het Köningliches Schloss, een voormalig augustijner klooster en in latere tijden de verblijfplaats van de Beierse koninklijke familie. Een heel ander verhaal vond plaats in de periode tot en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was hier dat Hitler vanuit het bekende Eagle’s Nest ( Adelaarsnest in het Nederlands en Kelhsteinhaus in het Duits) op de 1834m hoge Kelhstein zijn derde rijk opbouwde. Vandaag herinnert enkel een documentatiecentrum nog aan het nazi-imperium. Vanop het terras van het Adelaarsnest geniet ik van een laatste subliem zicht op het Bechtesgadener Land, parel van Beieren.

@ Tekst Stefaan Bailleur                                                                                          @ Foto’s  Stefaan Bailleur & Berchtesgadener Land Tourismus Gmbh

Algemene Info:

Berchtesgadener Land Tourismus – Bahnhofplatz 4 – D83471 Berchtesgaden / Tel. +49(0)8652 65650-50 / info@berchtesgadener-land.com / www.berchtesgadener-land.com

Wandelen:
 • Met een totaal van 233km en 18 dagetappes  biedt de grensoverschrijdende SalzAlpsteig talrijke wandelfacetten voor ervaren en recreatieve wandelliefhebbers. Naast de SalzAlpsteig kan je een van de 25 SalzAlpentouren (luswandelingen) stappen. Alle info over de diverse wandelroutes vind je HIER
 • De gratis wandelapp voor het Berchtesgadener Land is voor wandelaars superhandig. Hiermee kan je vóór je reis gedetailleerde wandelinformatie ophalen en gegevens over accommodatie opzoeken. Mooie afbeeldingen zorgen voor extra vakantievoorpret. Een geweldige wandel app voor iedereen!
Te bezoeken:
 • In het bezoekerscentrum Nationalparkzentrum Haus der Berge beleef je de natuur van het Nationalpark Berchtesgaden in al haar facetten door de jaargetijden heen. Hanielstrasse 7 – D83471 Berchtesgaden / Tel. +49(0)8652 979060-0 / www.haus-der-berge.bayern.de / Alle dagen open van 9.00 – 17.00u
 • Een rondvaart op de Köningssee is ieder seizoen een bijzondere belevenis. Hoogtepunt van elke vaart is het Flügel-horn-Echo en het aanmeren nabij de Sankt Bartholomäkerk.  Bayarische Seen Schiffahrt – Seestrasse 55 – D 83471 Schönau am Köningssee / Tel. +49(0)8652 9636-0 / www.seenschiffart.de 
 • Maak een unieke tijdreis door de bijna 700 jaar oude zoutmijnen van Berchtesgaden en beleef een imponerende tocht met een treintje, een vlot en een spectaculaire afdaling van een houten glijbaan. Salzbergwerk Berchtesgaden – Bergwerkstrasse 83 – D 83471 Berchtesgaden / Tel. +49(0)8652 6002-0 / info@salzbergwerk.de / www.salzbergwerk.de 
 • In het Salzmuseum ontdek je de geschiedenis en het belang van zout door de eeuwen heen. Er is ook een leuke shop met een ruim assortiment aan zoutproducten. Alte Saline – Alte Saline 9 – D 83435 Bad Reichenhall / Tel. +49(0)8651 7002-146 / info@alte-saline.de / www.alte-saline.de 
 • De Predigtstuhlbahn is een van de 10 spectaculairste kabelbanen ter wereld. Predigtstuhlbahn – Südtiroler Platz 1 – D 83435 Bad Reichenhall / Tel. +49(0)8651 2127 / info@predigtstuhlbahn.de / www.predigtstuhlbahn.de 
Logeren:

In de regio vind je heel wat goede, comfortabele hotels, die vaak ook wellness aanbieden. Een beperkte selectie uit het ruime aanbod.

 • Aktiv & Wellnesshotel Reissenlehen – Reissenpoint 11 – D 83483 Bischofsweisen / Tel. +49(0)8652 97720-0 / info@reissenlehen.de / www.reissenlehen.de
 • Fereinparadies Alpenglühn – Weisenweg 4 – D 83471 Berchtesgaden / Tel. +49(0)8652 65574-72 / info@alpengluehn.de / www.alpengluehn.de
 • Hotel Edelweiss – Maximilianstrasse 2 – D 83471 Berchtesgaden / Tel. +49(0)8652 9799-0 / berchtesgaden@edelweiss-hotels.de / www.edelweiss-hotels.com
 • Berghotel Rehlegg – Holzengasse 16 – D 83486 Ramsau/Berchtesgaden / Tel. +49(0)8657 98840 / info@rehlegg.de / www.rehlegg.de

Volg me verder op Instagram en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Deze reportage kwam er op uitnodiging van Tourismus Berchtesgadener Land.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.