Bestemming,  Groot-Britannië

Beleef England’s Great National Trails

De National Trails zijn de paradepaardjes onder de langeafstandswandelroutes in Engeland. Hierdoor heerst soms de indruk dat de tochten loodzwaar zijn. Het tegendeel is waar, alle National Trails kan je opsplitsen in kortere dagtrajecten. Vaak is het traject ook deels vlak of lichtglooiend. Zo zijn deze National Trails ook geschikt voor koppels en jonge families. Ideaal voor wie wandelen niet perse de hoofdmoot van hun vakantie is.

Een paar dagen wandelen op de National Trails

Verspreid over Engeland zijn er 16 Nationale Trails. Zeven daarvan zijn voor buitenlandse wandelaars goed bereikbaar vanwege de nabijheid van een luchthaven of zeehaven. Deze zeven trails worden voortaan gepromoot onder de naam ‘Discover England’s Great Walking Trails’. Ze verschillen alle in sfeer, beleving en zwaarte. Daarnaast dien je ook rekening te houden met de lengte van de trails, deze zijn immers behoorlijk lang. Zo is de Pennine Way bijvoorbeeld 435 km lang. De populaire South West Coast Path loopt over meer dan 1000 kilometer.

England’s Great Walking Trails

De zeven National Trails die voortaan onder de naam England’s Great Walking Trails bundelen zijn de volgende:

Pennine Way – NationalTrails

De iconische Pennine Way is doordrenkt van geschiedenis. Je doorkruist spectaculaire landschappen die zich over 435 km uitstrekken over de wilde noordelijke hooglanden van Engeland. De route volgt de Britse heuvelachtige ruggengraat van het Derbyshire Peak District en de Yorkshire Dales. Daarna gaat het verder door de prachtige Swaledale Valley, over de North Pennines en de Hadrian’s Wall in Northumberland naar de Cheviot Hills. De Nationale Trail eindigd in het Schotse grensgebied ter hoogte van Kirk Yetholm.

South West Coast Path

Het meermaals bekroonde South West Coast Path, is met zijn 1.014 km meteen de langste National Trails. Je mag je verwachten aan prachtige kustwandelingen rond het hele zuid-westelijke schiereiland. De Trail begint bij Minehead in Somerset en loopt langs de kustlijn van Exmoor. Daarna wandel je verder langs de kust van Noord-Devon tot in Cornwall. Je volgt de gehele kustlijn van Cornwall, kruist de monding van de Tamar-rivier en gaat verder naar Devon. Na de zuidkust van Devon gaat het verder via de kustlijn van Dorset. De National Trail eindigt in Poole Harbour.

North Down’s Way

De North Downs Way National Trail doorkruist het zuidoosten van Engeland. Het volledige traject bedraagt 246 km en kenmerkt zich door spectaculaire landschappen en pittoreske dorpjes. De Trail loopt van Farnham naar Canterbury. Onderweg vormen de witte kliffen van Dover, de twee Areas of Outstanding Natural Beauty (AONB), de Surrey Hills en de Kent Downs de belangrijkste eyecatchers. Je volgt ook een tijdje de beroemde Pilgrims Way (of Pilgrim’s Way) van Winchester naar Canterbury – een van de beroemdste steden van Engeland.

Hadrian’s Wall Path

Het Hadrian’s Wall Path, 135 km lang strekt zich de noordkust van Engeland. De National Trail volgt de lijn van de Hadrianus Wall – UNESCO werelderfgoed en enkele van de mooiste delen van Engeland. Het betreft een landschap dat zich kenmerkt met glooiende velden en ruige grensgebieden. Onderweg kom je ook voorbij de bruisende steden Newcastle en Carlisle – met tientallen fascinerende musea.

Norfolk Coast Path

De Norfolk Coast Path loopt door kustplaatsen en -dorpen, getijdenmoerassen vol wilde dieren, enorme zandstranden, prachtige bossen en indrukwekkende luchten. Sterker nog, je zult moeite hebben om een wandeling te vinden waar je in slechts 135 km meer gevarieerde landschappen passeert.

Cleveland Way

De Cleveland Way National Trail is 175 km lang en zal je weten te verrassen door zijn prachtige steeds wijzende landschappen. Vertrekkend vanuit de aantrekkelijke marktstad Helmsley wandel je steeds door het inspirerende en adembenemende heidelandschap van het North York Moors National Park. Waarna je de kust bij Saltburn-by-the-Sea bereikt. Vanaf hier wandel je verder langs de kustlijn. Maar ook oude vissersdorpen en levendige kustplaatsen tussen North Yorkshire tot Filey maken onderdeel van deze wandelroute.

Cotswold Way

De 164 km lange Cotswold Way strekt zich uit van de typisch Engelse marktstad Chipping Campden tot de Romeinse stad Bath. Langs de westelijke rand van de Cotswold Hills gaat de National Trail door glooiende weiden, beukenbossen en honingkleurige dorpjes gebouwd van Cotswold steen.

Wandelarrangementen

Omdat niet iedere wandelaar behoefte heeft om een trail volledig uit te wandelen, zijn er ook kortere arrangementen ontwikkeld variërend van 1 tot 5 dagen. Zo zijn er voor de Cleveland Way in North Yorkshire twee 3-daagse wandeltrips uitgezet. Enerzijds het arrangement Heavenly Helmsly met als vertrekpunt het leuke marktstadje Helmsley of ‘Spirit of the Sea’ met als basis de kustplaats Filey. Wandel je liever een paar dagen langs de restanten van de 135km lange ruim 2000 jaar oude Romeinse muur van keizer Hadrianus – Hadrian’s Wall Path – dan kun je kiezen uit een 4-daagse Highlights of Hadrian’s Wall arrangement met onder meer een overnachting in het schitterende Langley Castle of voor een 5-daags traject in het oostelijke deel waar je onder meer overnacht in de pub Twice Brewed dat ook zijn eigen bier brouwt.

Meer informatie: www.nationaltrail.co.uk

Meer wandelinspiratie in het Verenigd Koninkrijk vind je hier

Volg je ons reeds op Instagram , Pinterest en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal ?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.