Bestemming,  Tsjechië

Beierse Goldsteigroute, nu ook in Tsjechië

Wandelaars kunnen voortaan grenzeloos genieten van het Beierse en Boheemse Woud. De populaire Beierse Goldsteigroute in Duitsland kreeg een internationale uitbreiding. De Goldsteig, die een lengte heeft van 660 kilometer, werd immers verlengd met 600 kilometer aan wandelpaden in Tsjechië.

Infotafel Goldsteig © Tourismusverband Ostbayern e.V.

In de voetsporen van zouthandelaren

De Beierse Goldsteigroute is een historische wandelroute en brengt je door een streek van eeuwenoude handels- en smokkelpaden. Zout, het “witte goud” van de middeleeuwen, werd via deze handelswegen getransporteerd van de Donau naar Bohemen. De route ging dwars door het Beierse en Boheemse Woud en bracht de aangrenzende dorpen enorme rijkdom. Welvarende steden zoals Prachatice en Vimperk ontstonden en burchten en kastelen werden gebouwd. Tot 1692, toen Leopold I besloot zout via een andere route aan te voeren, was de Goldsteig één van de belangrijkste handelsroutes van Europa.

Markering Goldsteig © Tourismusverband Ostbayern e.V.

Beierse Goldsteig naar Tsjechië

In 2007 werd de Beierse Goldsteigroute geopend en dit voorjaar wordt de route uitgebreid met 600 km aan wandelpaden in Tsjechië. Wandelaars kunnen in de voetsporen treden van middeleeuwse kooplieden en de unieke natuur van het “Groene Dak van Europa” ontdekken. Het Tsjechische wandeltraject wordt Zlatá stezka genoemd en gaat door de regio Pilsen en Zuid-Bohemen. Dankzij het veelzijdige wandelnetwerk zijn het Boheemse en Beierse Woud één van de meest aantrekkelijke wandelgebieden van Europa. Het Tsjechische traject loopt voor een groot deel door het nationale park Šumava. Dit beschermde landschap met haar oude bossen, glaciale meren en moerassen was door het IJzeren Gordijn jarenlang ontoegankelijk. De natuur heeft hierdoor een uniek en ongerept karakter.

de Goldsteig ©Insta Hynecheck

Dwalen door bossen en rustige dorpjes

Wandelaars kunnen de route beginnen in Volary, een plaatsje ten westen van het Lipnomeer. Het traject leidt langs de Duits-Tsjechische grens en meerdere malen heb je uitzicht over het Tsjechische en dan weer het Beierse landschap. In totaal zijn er twaalf grensoverschrijdende trajecten tussen de Tsjechische en Duitse secties van de Goldsteig. Zlatá stezka eindigt in Chodová Planá, een plaats vlakbij het beroemde kuuroord Marienbad ofwel Mariánské Lázně. Wandelaars die na deze lange afstandswandeling behoefte hebben aan ontspanning kunnen bij de lokale brouwerij Chodovar in Chodová Planá een bierbad nemen.

©Insta Simon Vilgertshofen

Volg de gouden S

De Tsjechische paden zijn gemarkeerd met het logo van de Goldsteig: Een gouden ‘S’ op een witte achtergrond. De route is voorzien van rustplaatsen en informatieborden, die geplaatst zijn op geschikte startpunten voor wandelingen. Diverse start- en eindpunten zijn per bus en trein bereikbaar. Daarnaast is het mogelijk om voor een cirkelvormige route te kiezen van één of twee dagen. De routes lopen via plateaus en lage bergen en zijn hierdoor ook geschikt voor onervaren wandelaars en gezinnen met kinderen.

de Goldsteig ©Insta Pavel Orednik

Meer informatie over de Goldsteig en Zlatá stezka:

Video: Goldsteig wandelroute

© Tekst Stefaan Bailleur

Volg me verder op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.