wandelnetwerk heuvelland
Wandelnetwerken,  Wandelroutes

Op de Baneberg van knooppunt tot knooppunt

Heuvelland, het blijft een van onze favoriete wandelbestemmingen. In eerdere posts lieten we jullie kennismaken met de Tweebergenwandelroute en de Kemmelbergwandelroute. Beide wandelingen behoren immers tot de populairste wandelroutes in onze geliefde Westhoek. Ditmaal nemen we jullie mee langs de Baneberg voor een hike langs de knooppunten van het wandelnetwerk Heuvelland.

Baneberg

Net als de Kemmelberg behoort de Baneberg tot de getuigenheuvels van het Vlaamse Heuvelland.  In feite ligt de Baneberg wat in het groen verscholen tussen de bekendere Rode Berg, Vidaigneberg en Zwarte Berg. Vooral in het weekend vormen de flanken van de West-Vlaamse heuvels een druk bezochte place-to-be door onze Zuiderburen en dagjestoeristen. Naast wandelen, kan je er shoppen op de schreve (nvdr. grens) tussen België en Vlaanderen. Je wagen parkeer je feilloos nabij Café-Camping De Nachtegaal. Op voorwaarde dat je na de wandeling een bezoek brengt aan het etablissement. Tip: ze serveren er een heerlijke Picon, een typisch aperitiefdrankje uit de regio. De allerkleinsten verlekkeren zich ondertussen aan een vers gebakken pannenkoek of Brusselse wafel.

Het unieke Heuvellandzicht vanop de Lijstermolen

Aan de voet van de Baneberg geniet je van een prachtig zicht op Loker, een van de acht kleine Heuvellanddorpen. Bij mooi weer kan je zelfs de mijnterrils van Nord/Pas-de-Calais ontwaren en maar liefst 20 kerktorens in de ruime omgeving. De toon voor een heerlijke wandeling langs de flanken van de getuigenheuvel is meteen gezet. Nabij de top ontwaart je de Lijstermolen, daarom wordt de helling ook wel Molenberg genaamd.  Oorspronkelijk had deze staakmolen, uitgerust met twee steenkoppels, een plaatsje op de Lijsterhoek in Beernem. Wie helemaal weg is van het unieke Heuvellandzicht kan na de wandeling de zetellift Cordoba nemen. Weg van alle drukte zweef je hoog boven de wijngaarden van Heuvelland Vintage, een unieke belevenis in ons klein Belgenlandje.

Hellegatbos: onheilspellende naam of niet

Het Heuvelland staat garant voor holle wegen, hellingbossen en kletsnatte bronbosjes. Een aanrader voor een fikse wandeling dus, die we op de flanken van de Baneberg aanvatten aan knooppunt 36. We duiken op de flanken van de Rodeberg meteen het Hellegatbos in.  Een onheilspellende naam zou je gaan denken. Laat je echter niet misleiden: het bos zal aangenaam verrassen met zijn natuurpracht, diversiteit en prachtige vergezichten. In het voorjaar kleurt het Hellegatbos zelfs helemaal blauw met wilde hyacint. De naam verwijst in feite naar een diepe kloof onderaan de heuvelflank. Zodoende ga je bij aanvang van de wandeling flink dalen.

Ezelpad, heerlijk met kinderen

Na de passage door het Hellegatbos vervolgen we langs het open golvend landschap van de Schomminkel. Onderweg maken we kennis met Pat en haar lieftallige ezeltjes. Al ettelijke jaren baat de enthousiaste dame samen met haar partner een ezelboerderij uit in Poperinge. Vanuit de vakantiehoeve Rodeberg organiseren ze ezelwandelingen voor kinderen vanaf 7 jaar. Een avontuur op zich! Je wandelt immers met de ezels over grindpaden en avontuurlijke bospaden. Soms moet je door smalle poorten en over kleine bruggetjes. De ezeltjes hebben trouwens een zeer hoog knuffelgehalte.

Broekelzen, een nat bronbossengebied

Wat verder wenkt het natuurdomein Broekelzen, een gebied bestaande uit een lappendeken van bos en grasland. Wat volgt is een stukje avontuurlijk, ja zelfs spectaculair wandelen.  De knooppunten leiden ons langs een reeks houten vlonders en glibberige trappen. Het kronkelende Broekelzenbeekje zoekt onderwijl haar weg door het bronbossengebied.  Wees gewaarschuwd, de Broekelzen kunnen er zeer nat en modderig bijliggen. Daarom zijn hoge wandelschoenen of waterdichte laarzen geen overbodige luxe. De mooiste periode om er te wandelen is het voorjaar. Rond deze tijd kleuren de Broekelzen zich met wilde hyacint, bosanemoon en gele dotterbloem. Een streling voor het oog.

Heuvellandse wijnboeren

Een wijnboer in het Heuvelland is al lang geen verrassing meer.  Het begon allemaal in 1996 toen op de flanken van de Monteberg voor het eerst wijnranken werden geplant. Intussen telt het Heuvelland talrijke wijnboeren en de laatste jaren wint de Heuvellandse wijn in populariteit. Tijdens de wandeling kom je voorbij twee wijndomeinen.  En niet van de minste! Zo vind je in Domein Vidaigne de beste Belgische wijn van 2016. Wijndomein Entre-deux-Monts gelegen op de flanken van de Rodeberg produceert een witte, rode en mousserende wijn.   Eigenaar Martin Becquart werd eind 2018 bekroond als beste toeristische ondernemer in de Westhoek. Beide domeinen kan je trouwens op aanvraag bezoeken en dus hoort daar uiteraard een proeverij van de wijnen bij.

Kosmos, vergane vakantieglorie

Op het einde van de wandeling passeer je een statig gebouw, of liever, wat er van overblijft.  Het zijn de restanten van de Kosmos. Het stukje toeristisch erfgoed is sinds jaar en dag een begrip in het Heuvelland en ver daarbuiten.  Duizenden bengels brachten hier met hun jeugdbeweging decennia lang hun vakantie door. Vroeger kwamen we hier geregeld zwemmen in het legendarische openluchtzwembad. Maar ook dit is verdwenen en thans omgebouwd tot een speel- en picknickzone. Eventjes was er hoop toen een investeringsgroep nieuw leven in het gebouw wou blazen met de bouw van een fietscentrum, logies en een brasserie.  Wanneer we deze woorden schrijven zijn de plannen echter opgeborgen.

wandelnetwerk heuvelland
@ Camping In de Nachtegaal

Café-Camping De Nachtegaal

We halen onze troost in de mooie herinneringen van deze vergane glorie op bij het drinken van een Picon in café-camping De Nachtegaal. De camping op de flank van de Rodeberg zet volop in op beleving.  Zo kan je verblijven in retro-caravannetjes uit de jaren zestig en zeventig.  Een belevenis op zich,  het zicht op de getuigenheuvels van Heuvelland krijg je er gratis bij. Er is nog een reden waarom je in de vintage-caravans moet logeren. Het ontbijt is inclusief en zo kan je meteen op stap langs de wandelknooppunten van het wandelnetwerk Heuvelland.

Praktisch

  • Afstand: 6,7 km
  • Gratis parking: ruime parking nabij café-camping De Nachtegaal
  • Wil je een keertje de wandeling langs de flanken van de Baneberg stappen? Volg  de wandelknooppunten wandelnerwerk heuvelland van het wandelnetwerk Heuvelland.
  • Niet geschikt voor rolstoelen. Laarzen of stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe in de winter.
  • Horecatip: langs de wandelroute is er in Westouter mogelijkheid tot verpozing. Je dient wel ter hoogte van knooppunt 15 van de route af te wijken en richting dorpscentrum te wandelen.
  • Na de wandeling kan je terecht in café-camping De Nachtegaal.  Opgelet buiten het zomerseizoen enkel open op zondag. Maar in de zomer zijn ze wel open van donderdag tem zondag 🙂
  • Logies tip: langs de wandeling kom je voorbij Vakantiehoeve Rodeberg , het is een modern uitgerust akkerbouwbedrijf die slaapgelegenheid beidt voor maximaal 28 personen.
  • Te doen onderweg: het  Ezelpad is een kenniscentrum over ezels en natuur. Je kan er samen met de lieftallige ezels op pad langs het wandelnetwerk Heuvelland of een workshop rond de wondere wereld van de ezels reserveren. Kortom een leuke uitstap met kinderen vanaf 7 jaar.
  • Meer info omtrent het wandelnetwerk Heuvelland kan je bekomen nabij Westtoer, T 050 30 55 00 – info@westtoer.be – www.toerismewesthoek.be    De wandelkaart is verkrijgbaar via de webshop van Westtoer tegen € 8 ,00
  • De dienst voor Toerisme van Heuvelland vind je op het Sint-Laurentiusplein 1 te 8950 Heuvelland. Telefoon: +32 (0) 57 45 04 55. E-mail: toerisme@heuvelland.bewww.toerismeheuvelland.be

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg ons verder op Instagram, Facebook en Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Wat zijn jullie geliefde plekjes langsheen het wandelnetwerk Heuvelland? Laat het ons weten.

Baneberg
Geen tijd om nu te lezen? Pin deze afbeelding voor later

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.