
Baltic Forest Trail verbindt mooiste Baltische natuurgebieden
Litouwen, Estland en Letland staan bekend voor hun uitgestrekte bossen en nationale parken. Vanaf deze zomer loopt de Baltic Forest Trail , een nieuwe langeafstandswandelroute dwars door de mooiste natuurgebieden van de drie landen.
2141 km in 102 dagen
De Baltic Forest Trail vat aan in Lazdijai, een stadje bij de Pools-Litouwse grens. Na 2141 km eindigt de wandelroute in Tallinn, de hoofdstad van Estland. Andersom wandelen kan ook. De wandelroute kan je mooi verdelen in etappes van 20 km met accommodatie en transportmogelijkheden. Naar schatting doe je er tussen de 102 à 114 dagen over om het volledige traject te wandelen. Hiervan vindt 747 km plaats in Litouwen, 674 km in Letland en 720 km in Estland.
Een opvolging van Nationale Parken
Het volledige traject neemt de wandelaars mee over boswegen, weilanden en landwegen. Maar je stapt ook langs de rotsachtige kustlijnen, over stranden en door historische steden. Veel hoogteverschillen hoef je niet te verwachten. Het hoogste punt van de Baltic Forest Trail is de Suur Munamagi heuvel met een hoogte van 381 meter. Andere hoogtepunten onderweg zijn onder andere het Nationaal Park Dzūkija en het Nationaal Park Žemaitija in Litouwen. Terwijl de route in Letland door het natuurreservaat Venta Valley en het natuurpark Abava River Valley, de nationale parken Ķemeri en Gauja, het beschermde landschapsgebied Noord-Gauja en Veclaicene leidt.
In Estland slingert de Baltic Forest Trail zich door het Haanja-natuurpark, Setomaa (Land van Setos) en langs de westelijke oever van het Peipusmeer tot het de Golf van Finland. Van daaruit stap je verder langs de Noord-Estse kustlijn en vele schiereilanden. Verder kom je ook door het Lahemaa National Park, het oudste park van de Baltische staten. Het ligt aan de noordkust van Estland en behoort tot de belangrijkste bosgebieden in Europa. Je vindt er, behalve uitgestrekte bossen, ook moerassen, schiereilanden en rivieren. Er leven veel grote zoogdieren zoals elanden, wilde zwijnen, beren, lynxen en vossen.
Meertalige informatieve website
Op de meertalige website worden de diverse etappes uitvoerig beschreven. Je vindt er uitleg over het begin- en eindpunt, de tijdsduur van de etappe, het wegdek en de bezienswaardigheden onderweg. Handig zijn ook de overnachtingsmogelijkheden en downloadbare GPX-bestanden die je bij het plannen van de route helpen. Meer informatie over de Baltic Forest Trail vind je hier.

