wespenseizoen
Wandelinspiratie,  Wandeltips

Augustus: het wespenseizoen komt eraan!

Is het je bij de hittegolf van vorige week ook opgevallen?  Het wespenseizoen komt eraan!  De komende weken zal het er niet op verbeteren. Eenmaal het einde van de zomer in zicht komen die agressieve, ambetante wespen alleen maar in grotere getallen de kop opsteken.  Voor veel wandelaars is de wesp een serieuze pretbederver. Bovendien kunnen ze je lelijk steken.  Daarnaast kan een wespensteek ook gevaarlijk zijn,  als je ter hoogte van de mond of keel gestoken wordt.  Opletten is de boodschap. Of is dit allemaal een beetje overroepen?

Voorkom die pijnlijke wespensteek

Is de wesp dan werkelijk zo’n ongenodigde gast op je wandeling?  En hoe kunnen we die pijnlijke wespensteek het best vermijden?  We geven jullie graag enkele tips mee, alvorens je de wandelschoenen aantrekt.

wespensteek
  • Draag tijdens het wandelen geen felgekleurde, kleren met grote bloemmotieven of zwarte kleren. Wespen vergelijken deze met de bloesems.  Draag eerder wit, groen of lichtbruin.
  • Vermijd geurende parfums of deodorant. Ze trekken wespen aan. Let tevens op met het gebruik van zonnecrème. Wespen zijn er immers verlekkerd op.
  • Toch een wesp in je buurt? Vermijd bruuske bewegingen. Naar een wesp slaan is absoluut geen goed idee. De wesp zal zich aangevallen voelen en nog agressiever optreden.  Daarnaast stoot de wesp een geurstof af, die soortgenoten aantrekt.
  • Vermijd tijdens het wandelen zoetigheden, sappig fruit of alcohol. Wespen zijn immers verlekkerd op limonade of frisdrank.  Je hebt het vaak niet meteen door als er een wesp in je drankje is gevlogen, zeker niet bij blikjes. Dek je drankje altijd af als je buiten zit.
  • Sla een wesp nooit dood. Het gif van de wespen bevat immers feromoon dat andere wespen agressiever maakt.  Daarnaast zijn wespen best nuttige beestjes. Ze eten op hun beurt namelijk ook heel wat vervelende insecten.
  • Kom je toch oog in oog te staan met een wespennest , doe dan beroep op de brandweer. Probeer nooit om het nest zelf uit te roeien.
  • Wandelaars die vroeger reeds een ernstige reactie vertoonden bij een steek voorzien zich best van een noodpakket met adrenaline. Word je toch gestoken , spuit dan onmiddellijk het product in. Vraag hieromtrent advies aan uw arts.

© Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s Visualhunt

Volg ons verder op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.