Uncategorized

5x Vlaanderen Wandelt in Aarschot

Op zondag 30 april zullen duizenden wandelaars de stapschoenen aanbinden ter gelegenheid van Vlaanderen Wandelt.  Wandelsport Vlaanderen vzw koos Aalst en Aarschot uit als gaststeden voor deze tweede editie. Enkele dagen terug kreeg je vijf tips mee over de organisatie in Aalst.  Maar ook Aarschot genesteld in de Demervallei tussen de hellingen van het Hageland is een uitmuntende wandelbestemming op de laatste zondag van april.

40 jaar

Wsc Langdorp, de plaatselijke wandelclub die de organisatie opneemt, viert haar 40-jarig bestaan. Om die reden zou je al moeten deelnemen aan Vlaanderen Wandelt in Aarschot.  De “Pinguins” van Langdorp beloven bovendien een prachtige wandeling in het Hageland en de Zuiderkempen. Je kan er wandelen langs prachtige holle wegen, langs de Demer en zijn meanders, genieten van de Hagelandse heuvels of de frisse lucht opsnuiven tussen de bloeiende fruitbomen.

Kasseistampers

dscn3269_842x632
Kasseistampers @Jan Peirelinck

De inwoners hebben de bijnaam ‘kasseistampers’. In de 18de eeuw, onder het bewind van Keizerin Maria-Theresia, was er veel onrust in Aarschot. De nachtwachten, die de stad moesten bewaken, waren weinig plichtsbewust en waren ’s nachts veelal te vinden in de plaatselijke horeca. De Aarschottenaren verplichtten de nachtwachten toen om met klompen op de kasseien te stampen tijdens hun stadsronde, zodat iedereen kon horen dat er gewaakt werd.

Parel van het Hageland

StadAarschotcover
’s Hertogenmolens @Toerisme Aarschot

De stad wordt ook wel eens de Parel van het Hageland genoemd. Waarom, dat wordt duidelijk als je in het centrum zal rondwandelen. Aarschot telt een rijk cultureel patrimonium. Heel wat mooie gebouwen en bezienswaardigheden liggen op een zakdoek bij elkaar: de Onze-Lieve-Vrouwekerk, het Begijnhof, de ’s Hertogenmolens.

De prachtige Demervallei

De Demer en zijn meanders vormen een groen lint door het Aarschotse grondgebied. Voeg daarbij de fabelachtige natuurgebieden die Aarschot rijk is en je krijgt een droombestemming voor wandelliefhebbers. De dennenbossen van Meetshoven, het natuurgebied ’s Hertogenheide tussen de Liedeberg en het Kloesbos , de verbluffende panorama’s op Gelrode, het Tienbunderbos en het natuurreservaat Het Walenbos vormen stuk voor stuk de troeven van een groenrijke Vlaanderen Wandelt.

Fruit & wijn

unnamed

Hier wordt de basis gelegd van de overheerlijke Hagelandse wijnen. Met wat geluk wandel je nog tussen de geurende bloesems van talrijke boomgaarden. Wist je trouwens dat in Gelrode overheerlijke perziken worden geteeld? In Houwaart stap je door de wijngaarden telkens omgeven door fantastische panorama’s over het hevelend ommeland.

Wandel mee in Aarschot langs harde feiten, boeiende verhalen en ontdek meer over deze mooie stad en haar inwoners. Er zijn parcours van 5 km (geschikt voor rolwagen), 8, 12, 15, 20, 30 en tenslotte 40 kilometer.

Praktisch

  • Startlocatie Aarschot: Stadsfeestzaal Aarschot – Demervallei 14 – 3200 Aarschot
  • Op zondag 30 april 2017. Starten kan vanaf 06.30 u tot 15.00 u. Aankomst dient bereikt voor 18.00 u.
  • Inschrijving: federatieleden 1,5 € – korting na vertoon van geldige lidkaart, niet-aangeslotenen: 2,5 €, kinderen -12 j:gratis
  • Aandenken voor iedereen (zolang voorraad strekt).
  • Meer info over het evenement: www.vlaanderenwandelt.be

Meer info over federatie: www.wandelsportvlaanderen.be

© Tekst Stefaan Bailleur   © Foto’s Toerisme Aarschot & Fotoclub Clickshot Aarschot vzw

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.