5x Mooie Ieperse “bos”plekjes

Niks zaliger dan je bottines strak aansnoeren voor een deugddoende herfstwandeling.  Zeker op een zonnige herfstdag  wanneer het bos zich van zijn mooiste kant laat zien.  Dan kan ik wel uren struinen door het kleurrijke bladerdek en herfstdecor op zoek naar de kleine landschapselementen , priemende kabouterhuisjes of  lekkere herfstvruchten.  Speciaal voor jullie selecteerde ik vijf absolute Ieperse herfsttoppers waar je heerlijk kan wandelen.  Haal die stapschoenen maar uit de kast, genieten maar.

Ieperse Vestingen

20161112_144537 - kopie
De Ieperse Vestingroute een niet de missen greenspot in de herfst

Je hoeft het niet altijd ver te zoeken.  Dicht bij huis zijn er steevast enkele mooie bosrijke gebieden waar je je wandelhart zo kan ophalen.  Ieper – mijn thuishaven – is zo een stad met veel mooi groen.  Ik woon op een boogscheut van de Ieperse vestingen.  In mijn wandelverhaal  “niet te missen greenspots in en rond Ieper“   heb ik het uitvoerig over de 2,6 km groenrijke wandelroute langs de mooiste Vauban-verdedigingsgordel van België. Onderweg wijzen 23 infoborden allerlei weetjes over Vauban en de Ieperse vestingen aan.  In de herfst ogen de kleurrijke schakeringen nog mooier terwijl je neerkijkt op de stadskern met zijn talrijke monumentale gebouwen. De vestinggordel rond Ieper is slechts één van de groene wandeltoppers.

Hoornwerk

De Vestingswandelroute sluit nauw aan bij het Hoornwerk.  Via de Poternebrug stap je zo kriskras het natuurpark in grotendeels aangeplant met streekeigen bomen en struiken.  Met wat geluk kom je er een kudde grazende schapen tegen die helpen met het natuurbeheer.  Verstrengeld tussen het groen botst je op de restanten van de ondergrondse kazematten , de stille getuigen van een woelige geschiedenis.

hoornwerk.jpg
Verstrengeld tussen het herfstgroen van het Hoornwerk stap je langs de wandelknooppunten van de Ieperboog

Download hier de vestigingswandelroute.

Volg je liever de wandelknooppunten?  De knooppunten 63 – 64 – 62 – 65 – 66 van de Ieperboog loodsen je perfect langs de Ieperse vestingen.   Wens je de wandeling uit te breiden met het Hoornwerk , volg  ter hoogte van knooppunt 63 de weg naar knooppunt 33.

Provinciaal domein de Palingbeek

palingbeek.jpg
In het provinciaal domein De Palingbeek geniet je bovenal van de fijne kleuren en geuren

Geen populairder wandelgebied dan het provinciaal domein de Palingbeek.  Vooral op een zonnige herfstdag is het drummen voor een plekje op de ruime parking. Meerdere wandelingen zijn er mogelijk in een golvend landschap met diverse beekbronnen. Terwijl je er bovenal geniet van de fijne kleuren en geuren van het bos , ontdek je eveneens het verhaal van de Oude vaart, het kasteel de Palingbeek en de Eerste Wereldoorlog.

palingbeek1.jpg

In een vorig wandelverhaal postte ik een interessante wandeling “ van the Bluff tot Hill 60 “.  Ideaal voor stappers met een hart voor oorlogsgeschiedenis.

Tip voor de kinderen : Westtoer en toerisme Westhoek creëerden de superleuke KD  wandeling “zit er een vliegend konijn in het domein “.  Een leuke gezinsspeurtocht dwars door het provinciaal domein.  Aan de rand van de Palingbeek, ligt een speelterrein. Hier kunnen ze hun energie volop kwijt.

Download hier de wandelbrochure van The Bluff tot Hill 60

 

 

Volg je liever de wandelknooppunten?

Volg de knooppunten (wandelnetwerk Ieperboog) 13-12-27-28-24-23-22-21-19-18-17-75-15-16-25-26-15-13  Een heerlijke herfstwandeling (afstand 9,4 km) dwars door het Provinciaal domein staat je te wachten. Startpunt: Komenseweg 113 – 8902 Ieper

Gasthuisbossen

De Gasthuisbossen op een steenworp van Ieper zijn er  voor elkeen die nood heeft aan een portie vitamine groen. Verspreid over de Westhoekdorpen Zillebeke, Zandvoorde en Wijtschate omsluiten de Gasthuisbossen verschillende domeinen. In de middeleeuwen waren ze eigendom van de Ieperse Gods- en Gasthuizen, de voorloper van het huidige OCMW.

gasthuis.jpg
De Gasthuisbossen: een verhaal langs bosdomein en oorlog

Je kan er op eigen houtje in een paddenstoelenwandeling maken. De Gasthuisbossen zijn een waar paradijs voor heel wat zwammen.   In mijn wandelverhaal “ Gasthuisbossenpad : een verhaal langs bosdomein en oorlog “ stap je langs de 10km lange provinciale wandelroute.

Download hier de Gasthuisbossenwandelroute

Hou je toch liever van de wandelknooppunten ?  Ter hoogte van Klein-Zillebeke volg je het wandelnetwerk Ieperboog via de knooppunten 31-32-34-35-36-38-39-41-40-74-46-45-44-29-30-31

Zillebeke vijver

In de Middeleeuwen was Ieper een welvarende en dichtbevolkte stad. Om de waterbevoorrading te voorzien werden in Dikkebus en Zillebeke twee grote waterbekkens aangelegd, die Ieper nog steeds van drinkwater voorzien.  Zillebeke vijver omsloten door een prachtige dubbele bomenrij is thans een geliefde uitvalsbasis voor menig herfstwandeling. Het domein is geliefd bij vele vogelsoorten die hier komen overwinteren. Wandelliefhebbers en vogelaars zullen uren kunnen turen naar het leven op en rond het water.

zillebeke.jpg
Zillebeke vijver een geliefde uitvalsbasis voor wandelaars en vogelaars

Naast de rondgang van de vijver kan je je wandeling uitbreiding met de Verdronken Weiden of  doorstappen tot Hill 62 en het Sanctuary Woodmuseum. Het museum omvat naast uitrustingsstukken en wapens, bewaarde loopgraven en ondergrondse constructies uit de Eerste Wereldoorlog.

zillebeke.jpg

Een mooie natuur- en cultuurwandeling langs talrijke oorlogdelicten maak je langs de wandelknooppunten van het wandelnetwerk Ieperboog.  Volg de knooppunten               Startpunt: Zillebeekvijverdreef – 8902 Ieper

@ Tekst & foto’s Stefaan Bailleur  –  coverfoto Visualhunt

Volg me verder op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.